Насловна Политика Одбор за антикорупцију заказао саслушање Жугића због брисања матичних бројева

Одбор за антикорупцију заказао саслушање Жугића због брисања матичних бројева

0
ПОДИЈЕЛИ

REG-radoje-zugicСкупштински Одбор за антикорупцију одржаће 27. децембра консултативно саслушање министра финансија, Радоја Жугића и челника Савјета Агенције за заштиту личних података, Пореске и Управе за некретнине због брисања матичних бројева поред личних имена власника некретнина.

Одбор је данас једногласно одлучио да од надлежних институција затражи информације о тој теми до 17. децембра, а да десет дана након тога одржи консултативно саслушање.

Предсједник Одбора, Предраг Булатовић подсјетио је да је иницијативу за саслушање поднијела Мрежа за афирмацију невладиног сектора (МАНС), наводећи да би на ту сједницу требало да буду позвани и представници те организације.

Чланови Одбора су након краће расправе одлучили да на сједницу позову представника МАНС-а.

Замјеник предсједника Одбора, Обрад Станишић рекао је да представници МАНС-а могу да присуствују саслушању, али да се, како је навео, мора водити рачуна о дигнитету парламента.

Мићо Орландић из Социјалдемократске партије сматра да нема потребе да се на саслушање позивају представници МАНС-а.

„Њихова иницијатива је већ прошла, а наше сједнице су отворене за јавност“, рекао је Орландић.

Члан Одбора, Милорад Вулетић навео је да је Пословником о раду парламента, предвиђено да се на сједнице Одбора могу позвати подносиоци иницијатива.

“Али проблем је у понашању МАНС-а, јер је њихов представник на ранијој сједници Одбора за антикорупцију вријеђао вршиоца дужности врховног државног тужиоца”, казао је Вулетић.

Младен Бојанић из Позитивне Црне Горе рекао је да је сагласан са Вулетићевом оцјеном, и да свако ко дође у парламент мора да се понаша примјерено и у складу са Пословником.

Чланови Одбора данас су разматрали и план рада тог тијела. Договорено је да се након 18. децембра, за када је заказана Међувладина конференција у Бриселу, одреди када ће на расправу Одбора о спровођењу мјера у борби против корупције и организованог криминала бити позван потпредсједник Владе, Душко Марковић.

Булатовић је казао да треба организовати и расправу о корупцији у процесу јавних набавки, наводећи да би требало заказати заједничку сједницу са Одбором за безбједност и одбрану због нових података у вези афере Телеком.

Вулетић је рекао да Одбор шест мјесеци није радио ништа због чињенице да су представници Демократског фронта бојкотовали рад парламента, “ а сада у 20 дана хоће све да се уради”.

Булатовић је казао да не инсистира да све сједнице буду у децембру.

“А да сам се ја питао Фронт се не би враћао у парламент након покрадених предсједничких избора, али сам остао у мањини и поштујем одлуку савеза”, рекао је он.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here