Насловна Политика Одбор да прати примјену изборних закона

Одбор да прати примјену изборних закона

0
ПОДИЈЕЛИ

glasanje-izbori

Посланици у Скупштини Црне Горе разматраће на сједници, која почиње 16. јула, предлог за формирање привременог одбора за праћење примјене закона и других прописа у циљу изграђивања повјерења у изборни процес.

Предлог одлуке је у скупштинску процедуру доставила посланик Социјалдемократске партије Драгиња Вуксановић, која је раније предводила Радну групу за изградњу повјерења у изборни процес.

Одбор у вршењу својих надлежности прати примјену одредби закона и других прописа који се односе на избор одборника и посланика, избор предсједника Црне Горе, бирачки списак, финансирање политичких субјеката и изборних кампања, регистре пребивалишта и боравишта, црногорско држављанство, личну карту, као и Кривични законик у дијелу одредби које се односе на кривична дјела против изборних права наведено је у предложеном акту.

Одбор би, како је неведено, у циљу вршења својих надлежности имао право да од органа надлежних за спровођење закона и других прописа тражи податке, документа и информације од значаја за рад тог тијела, који им морају бити достављени најкасније осам дана од пријема захтјева. Према преддоженом рјешењу, одбор би имао 14 чланова, по седам из власти и опозиције. Предсједник радног тијела би, како је предложила Вуксановићева, био из власти, а замјеник предсједника из опозиције.

Колегијум предсједника Скупштине је још 30. јула прошле године донио закључак којим је формирао Радну групу за изградњу повјерења у изборни процес, чији је један од задатака био припрема предлога одлуке о формирању привременог скупштинског одбора.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here