Насловна Друштво Одбијени сви предлози одбране Шуковића, одбрана тврди да суд штити Марковића

Одбијени сви предлози одбране Шуковића, одбрана тврди да суд штити Марковића

0
ПОДИЈЕЛИ

Судија Раде Ћетковић одбио је предлоге одбране бившег начелника Одјељења за организовани криминал Предрага Шуковића, да се изузму из поступка сви докази прибављени по наредбама за претрес подгоричког Основног суда.

Он је такође одбацио захтјев за изузеће судије, које је након тога поднијела одбрана Шуковића, као недозвољен.

Судија је навео да су докази у поступку у коме се Шуковићу суди за угрожавање сигурности потпредсједнику Владе Душку Марковићу, прибављени на законит начин.

Одбрана Шуковића је, на претходном претресу, тражила да се спорни докази, односно потврда о одузимању телефона и картица Шуковића, дописе Дејли преса и Телекома, али и вјештачење телефона, које је урађено на основу тих доказа, изузму из поступка.

“У списима не постоји ниједан записник о претресању просторија или лица, нити постоји податак о начину како је спроведена и извршена радња претресања и прибављени докази, што је супротно императивним одредбама ЗКП-а”, навео је раније адвокат Горан Родић.

Тада је предложено и да се саслушају службеници полиције Симо Лукачевић, Далибор Медојевић и Јакша Бацковић, на околности на који начин су реализовали наредбе о претресању и како су прикупљени докази чије се издвајање тражи.

Судија је одбио и предлог одбране да затражи од клинике “Густав Роси” у Паризу податке о томе да ли се Марковић лијечио на тој клиници.

Након тога, одбрана Шуковића је тражила изузеће Ћетковића, наводећи да сумњају у пристрасност судије, јер је неосновано одбио све предлоге одбране, угрожавајући Шуковићу право на одбрану.

„Индикативно је и да судија прихвата, а на сљедећем претресу одбија доказни предлог одбране… Суд штити Марковића“, закључио је адвокат Синиша Газивода.

Адвокат Владан Ђурановић, пуномоћник Марковића, је истакао да се не може тражити изузеће судије због тога како судија тумачи право, и зато што се то некоме свиђа или не.

„Неко је давно рекао судија је заклети тумач права… Не може се тражити изузеће због тога како судија тумачи процесне одредбе“, закључио је он.

Судија се сложио са њим, па је одбацио захтјев за изузеће, наводећи да је неоснован и да води одуговлачењу поступка.

„Судија је користио процесна овлашћења прописана законом и руководио претресом у циљу утврђивања истине, па је одбио предлоге који воде одуговлачењу поступка, а не служе разјашњењу ствари“, навео је Ћетковић.

Он је додао и да није донио рјешење да се прихвати предлог одбране за гледање емисије “У центар” од 17. 9. 2015. у којој се, према тврдњама одбране, Марковић потпуно супротно изјашњава на коментаре Шуковића, у односу на оно што је рекао пред судом.

Судија је рекао да је само донио рјешење да се прибави аутентичан снимак од РТЦГ-а, у случају да прихвати предлог, а да је тада рекао да ће о свим предлозима одлучивати накнадно.

Давање завршних ријечи у поступку заказано је за 27.јун.

Шуковић је у одбрани тврдио да Марковић и његов кум Веселин Вељовић, већ годинама врше притисак на њега, али и на друге полицајце који су се бавили случајевима шверца цигарета у мојковачкој фабрици, али и нападима и пријетњама на новинарку Оливеру Лакић.

Марковић, међутим, тврди да је одбрана Шуковића манипулативна, те да му је намјера да спекулацијама и неистинама угрози његову сигурност, али и компромитује њега и његову породицу.

Након што је тужилаштво одустало од гоњења Шуковића, Марковић је поднио приватну оптужницу против њега, оцјењујући као пријетње, то што је полицајац, под псеудонимом “Бос” на порталу “Вијести”, коментарисао његове поступке и здравствено стање.

У оптужном предлогу се наводи да је Шуковић, од 8. маја до 7. јуна 2015., на порталу “Вијести”, под псеудонимом „Бос“, постављао коментаре „којима је пријетио потпредсједнику Владе“.

За угрожавање сигурности запријећена је новчана казна или затвор до годину дана.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here