Насловна Политика Одбијен приједлог СДП-а за ребаланс буџета због општине Колашин

Одбијен приједлог СДП-а за ребаланс буџета због општине Колашин

0
ПОДИЈЕЛИ

Скупштински Одбор за економију, финансије и буџет данас није подржао предложене измјене и допуне Закона о буџету за ову годину, којим је предвиђено давање гаранција општинама за кредитне аранжмане од 107 милиона евра.

8-kongres-sdp-a

Измјенама и допунама, које су предложили посланици Социјалдемократске партије Борислав Бановић, Изет Бралић, Драгиња Вуксановић и Џавид Шабовић, предвиђено је да Влада изда гаранције за кредитне аранжмане за отплату кредита општина од седам милиона еура за Општину Колашин и 100 милиона за остале које су корисници средстава Егализационог фонда, преноси МИНА.

Бралић је, у име предлагача, објаснио да се предложене измјене и допуне које су доставили посланици СДП-а разликује од ранијег Приједлога посланика Социјалистичке народне партије (СНП), Александра Дамјановића, јер се не односи само на Општину Колашин, већ укључује и остале које су корисници Егализационог фонда.

Он је саопштио да је износ гаранције за Општину Колашин, у односу на остале, прецизиран, јер та локална самоуправа има већ припремљену финансијску нонструкцију за то. Према ријечима Бралића, у Општини Колашин постоје одређене дубиозе усљед нагомиланог дуга, због којих та локална самоуправа не може нормално да функционише и рачун јој је блокиран већ пет година.

“За остале општине нијесмо прецизирали износе гаранција, јер постоји могућност да се оне не одлуче на овакав вид помоћи, а и оне нијесу припремиле финансијске конструкције за то”, казао је Бралић.

Дамјановић сматра да би најпоштеније било да Влада преузме дугове свих општина и да се ту подвуче црта, док је независни посланик, Дамир Шеховић, навео да би требало поставити одговорност тамо гдје јој је мјесто.

“Зар нијесмо говорили да би програм давања гаранција требало посматрати максимално рестриктивно, с обзиром на то како смо се опекли на примјеру Комбината алуминијума (КАП)?”, питао је Шеховић.

Он је додао да би држава, уколико жели да помогне општинама, требало да тих 107 милиона еура уложи у отварање нових радних мјеста.

На овај начин ће тај новац бити искоришћен за покривање нерационалних губитака”, саопштио је Шеховић.

Он је питао због чега би се средства Егализационог фонда узурпирала за тако нешто, када то тијело постоји како би се “испеглале” разлике између развијенијих и неразвијенијих општина.

Бралић је позвао чланове Одбора да, уколико се не слажу са предложеним рјешењем, предложе боље и ефикасније, јер би се у супротном могло десити да општине остану без становништва.

Одбор данас није прихватио ни амандман на Предлог допуне Закона о стечају, који су доставили Дамјановић и независни посланик Младен Бојанић.

Са друге стране Одбор је подржао Извјештај о стању енергетског сектора Црне Горе у прошлој години, иако су чланови тог скупштинског тијела из опозиционих партија имали примједбе на рад Регулаторне агенције за енергетику (РАЕ).

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here