Насловна Политика Одата пошта српским жртвама у Подрињу

Одата пошта српским жртвама у Подрињу

1
ПОДИЈЕЛИ

Литургијом, парастосом и полагањем цвећа одата је пошта српским жртвама које су пре 23 године у сребреничким селима Залазје и Сасе, као и братуначким Биљача и Загони убиле муслиманске снаге под командом Насера Орића. У обраћањима, после парастоса на гробљу у Залазју, указано је да су прве жртве на овим просторима биле српске, од најмлађих до најстаријих, преноси Танјуг.

Srpske zrtve

Сећање на сребреничке жртве почело је светом литургијом у Храму Покрова пресвете Богородице у Сребреници, у којем је приређена изложба „Страдања у логору Јадовно“.

Чланови породица погинулих, родбина, комшије, саборци и делегације Борачке и Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила и српских чланова општинске власти посетили су места страдања и положили цвеће код спомен-обележја.

Светој литургији присуствовао је шеф мисије ОЕБС-а у БиХ Џонатан Мур, који је истакао да је важно поштовати и српске жртве злочина као и оне муслиманске у Поточарима.

„Сребреница, као и све општине у БиХ, заслужују нашу пажњу сваки дан. Била ми је велика част да учествујем у церемонији 20 година после геноцида у Поточарима. Морамо поштовати све жртве и оне који су преживели те злочине. Важно је поштовати и жртве злочина који се догодио пре 23 године“, рекао је Мур.

После литургије, представници локалне самоуправе и грађани положили су венце на гробљу у Братунцу, као и у селима Биљача и Сасе. 

Обележавање сећања зарвшено је парастосом, полагањем цвећа и паљењем свећа погинулим борцима и цивилима на спомен-обележју у селу Залазје.

Венце су положили, између осталих, изасланик председника РС Миладин Драгичевић, изасланик Председништва БиХ Зоран Ђерић и Дарко Секулић из УНХЦР-а, као и заменица начелника општине Сребреница Биљана Ракић, председник Скупштине општине Сребреница Милош Миловановић и начелник општине Братунац Недељко Млађеновић.

Поред њих, обележавању су присуствовали председница Демократске странке Србије Санда Рашковић Ивић, функционери Српске радикалне странке Вјерица Радета, Зоран Красић и Драган Тодоровић, Младен Обрадовић из „Образа“, а у име „Двери“ Бошко Обрадовић.

Председник Скупштине општине Сребреница Милош Миловановић рекао је Танјугу да се данашњим обележавањем сећања на жртве завршава манифестација „Петровдански дани“ чији је слоган „23 године злочина без казне“.

„То је посвећено страдању српског народа на Петровдан 1992. у Биљачи, Сасама, Залазју и Загонима, где је за један дан зверски убијено 69 српских цивила и бораца“, објаснио је Миловановић.

Заменица начелника општине Сребреница Биљана Ракић рекла је да би 12. јул требало да буде датум када се обележава злочин над Србима у Подрињу.

Сматра да треба вратити дан сећања на српске жртве са прве суботе у јулу на 12. јул у Сребреницу, како би се у том граду чуло и за српске жртве.

Председник општинске организације породица заробљених и погинулих бораца Сребренице Младен Грујичић рекао је да та организација 23 године обележава страдање српског народа у Залазју.

„Ми долазимо овде да поштујемо наше жртве. Не требају нам званичници, нити 50.000 људи да бисмо показали да смо страдали“, објаснио је Грујичић.

Настављајући систематско планско етничко чишћење српских простора започето у априлу 1992. године, јаке муслиманске снаге из Сребренице под командом Насера Орића упале су 12. јула у више српских села у сребреничкој и братуначкој општини, убијајући, пљачкајући и палећи све што су стигле.

Тог дана у борби „прса у прса“ убијено је 69, а рањено много више српских бораца и цивила, а 22 су заробљена.

За ове, као и за многе друге злочине почињене над Србима из Сребренице и средњег Подриња још нико није одговарао.

Посмртни остаци 10 несталих Срба случајно су ексхумирани 10. јуна 2011. године из масовне гробнице на Залазју, приликом тражења настрадалих Бошњака. Идентификовани су и сахрањени годину дана касније, на Петровдан 2012. Посмртни остаци два нестала Србина пронађени су и сахрањени раније.

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Ovo je bio genocid, jer su iz zaštićene zone kojom su upravljali Holanđani snage Nasera Orića upadale u srpska sela i klale, silovale i masakrirale srpske žene, djecu i starce, a sve sa ciljem provociranja srpskih snaga. U međuvremenu je Alija sa Klintonom dogovorio da Orić pobije više od hiljadu muslimana i za to optuže Srbe, kao što to iznosi Ibran Mustafić. Vašington i Brisel su to ranije planirali da bi za sve optužili Srbe. Trebalo je to medijski propratiti i haškim montiranim presudama zaokružiti i na interplanetarnom nivou dići. Tu su NVO iz Beograda i regiona koje plaća zapad, kao da potvrde srpske zločine i nijedne druge. Što prije treba donijeti Rezoluciju o genocidu nad Srbima u Podrinju tokom zadnjeg rata i odgovornosti Holandije, kao i tokom II svjetskog rata kad je na tim prostorima više hiljada Srba zaklao ujko Jure Francetić s svojim ustašama i slao bačve srpe krvi Paveliću u Zagreb. To je genocid i sve što je urađeno u NDH-aziji, a nikako od strane Srba, Premijer Milanović bi trebao to da zna, kao i činjenicu da su to radili pokatoličeni i islamizirani Srbi-tzv hrvatsko cvijeće.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here