Насловна Политика Одакле вребају претње Црној Гори?

Одакле вребају претње Црној Гори?

1
ПОДИЈЕЛИ

Којем ће се то верском радикализму супротставити држава Црна Гора? После седнице Већа за националну безбедност, којој је председавао премијер Мило Ђукановић, остала је дилема да ли је то исламски радикализам или, можда, екстремизам псеудорелигиозне организације окупљене око Мираша Дедеића?

reg-islamisti_620x0

„Супротстављање безбедносним изазовима које имплицира феномен верски мотивисаног радикализма један је од приоритета у раду државних органа који, кроз осмишљен и свеобухватан приступ, у складу са својим надлежностима, самостално и у сарадњи с другим органима, делују на плану супротстављања безбедносним изазовима и претњама од верског радикализма, каже се у саопштењу Већа за националну безбедност, коме су, по позиву, присуствовали Врховни државни тужилац, министар просвете и министар за људска и мањинска права.“

„Тешко је у том немушто сроченом саопштењу ишта разумети“ каже за „Новости“ др Будимир Алексић, председник политичког савета Нове српске демократије.

Није ми јасно како, рецимо, о опасности од исламског радикализма може причати врх режима, када управо конгресу СДП присуствује функционер те партије о коме су медији писали да му је један од двојице синова на ратишту у Сирији на страни џихадиста и да је он то, наводно, касније у полицијској станици признао! Чудно је да је она ту остала нема и да грађанима није саопштила шта се даље десило и да ли је покренута истрага. Због чега о томе ћути министар унутрашњих послова Рашко Коњевић, који је, противно одлуци Управног суда, из Црне Горе протерао свештеника Велибора Џомића због става АНБ да је опасност по националну безбедност!

Алексића чуди присуство министара просвете и за људска и мањинска права на седници националног Већа за безбедност.

„Од кога треба да бране Црну Гору? У овдашњем образовном систему не постоји право на верско образовање, што није у складу са оним што Брисел тражи у приступним преговорима за ЕУ. Режим се репресивно односи према Митрополији црногорско-приморској и свештенству, дајући некаквој псеудорелигиозној организацији да атакује на нашу свету цркву“ упозорава Алексић.

Да није било притиска Маргарет Ујехаре, амбасадорке САД у Подгорици, да Црна Гора треба да усвоји допуне Кривичног законика којима се инкриминише учешће њених грађана на страним ратиштима, питање је докле би Црногорци догурали. Влада је на седници 27. децембра 2012. признала Сиријску националну коалицију револуционарних и опозиционих снага као легитимног политичког представника сиријског народа. Те снаге су потом прерасле у екстремистичку организацију Исламска држава. На овај документ подсетио је духовито социолог Бојан Баћа, објављујући на фејсбук-страници поруку: „Хвала Влади Црне Горе – ИСИЛ“.

Казне

Државни парламент усвојио је измене закона које кажњавају врбовање, регрутацију и обуку особа за одлазак на страна ратишта затворским казнама од две до десет година. За директно учешће на ратишту следи до пет година затвора.

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Prosli Bozic Amolohije na TV iz Bara poslao poruku mrznje i zla da ce u Baru spaliti sve dzamije ako Vlada pokusa da ukloni limeni objekat sa Rumije. Ujedno nazvao crnogorski jezik cigrilicom a Crnogorski narod pasjom vjerom i komunistickim nakotom i kopiladima.

    I onda pisete u ovom tekst da opasnost vrijeba od CPC. hahahah

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here