Насловна Друштво Од почетка године у Црну Гору стигло 1.488 миграната, највише из Сирије

Од почетка године у Црну Гору стигло 1.488 миграната, највише из Сирије

0
ПОДИЈЕЛИ

Од почетка године до 1. јула, у Црну Гору је стигло 1.488 миграната, од чега је било 100 малољетних лица. Највећи број њих из Сирије, па потом из Еритреје, саопштено је из Црвеног крста Црне Горе ЦКЦГ. imigranti-azilanti

У посљедње четири године у Црну Гору је ушло око 9.000 миграната, од чега је њих 8.500 поднијело захтјев за азил.

„Црвени крст Црне Горе је тражиоцима азила помагао, прије свега, преко Центра за тражиоце азила, обезбјеђивањем хуманитарне помоћи, као и приликом успостављања породичних веза. У току је обука волонтера за пружање психо-социјалне подршке, па ће у будућем периоду волонтери Црвеног крста, кроз радионице, пружати тражиоцима азила психо-социјалну подршку током њиховог боравка у Црној Гори“, саопштено је из те организације.

Глобално посматрано, сваки 122. човјек на свијету је или избјеглица или интерно расељена особа или тражилац азила.

„Кад би сви они креирали једну државу, она би била по броју становника 24. на свијету“, стоји у саопштењу ЦКЦГ-а.

У 2014. години је широм свијета било око 19,5 милиона избјеглица, а око 50 одсто њих су дјеца. Само је 126.800 избјеглица успјело да се врати у своју земљу. Око 38,2 милиона људи је било расељено у оквиру своје земље, док је 1,8 милиона људи широм свијета тражило азил.

Драматичан је, додају у ЦКЦГ-у пораст броја људи који покушавају да пређу из Сјеверне Африке у Европу, а хиљаде њих је погинуло на том путу од јануара ове године.

„Овај проблем није само ограничен на Медитеран. Сличне трагедије су откривене у Југоисточној Азији и Средњем Истоку“, истиче се у саопштењу.

Највећи број миграција данас је повезан са тражењем посла – више од 90 одсто од свих међународних миграната су радници и њихове породице.

До 1. јула ове године је у Европу стигло 136.826 избјеглица и миграната. Највише њих је из Сирије (34 одсто), док су остали из Еритреје, Авганистана, Сомалије и Нигерије.

„Вјерује се да је преко 5.000 људи изгубило своје животе у посљедњих 18 мјесеци, покушавајући да стигну у Европу, преко Средоземног мора.

Међународна федерација друштава Црвеног крста и Црвеног полумјесеца позвала је 194 земље потписнице Женевских конвенција да се људима у покрету обезбиједи поштовање њихових људских права и заштита.

Посебно се надлежни, владе и укупна јавност, позивају да поштују достојанство и обезбиједе сигурност и добробит свих миграната, гдје год се они налазе и независно од њиховог правног статуса, гарантују мигрантима приступ међународним процедурама заштите и обезбиједе њихов приступ релевантним сервисима, као што је Успостављање породичних веза, престану да етикетирају мигранте као „илегалне“ и промовишу поштовање различитости, ненасиља и повећање социјалне кохезије између миграната и заједница у које дођу.

„Данас позивамо све људе да се прикључе глобалном позиву како би сви имали једнаку одговорност у заштити хуманости, јер хуманост је универзална, а живот миграната није мање вриједан од осталих“, поручују у Црвеном крсту.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here