Насловна Поглед Од непознате особе до даме која ће освојити Рим

Од непознате особе до даме која ће освојити Рим

0
ПОДИЈЕЛИ

У Риму се данас одржава други круг избора за лидера италијанске престонице, а судећи по резултатима првог круга, кандидаткиња Покрета пет звездица Вирџинија Рађи има солидне шансе да постане прва градоначелница у историји Вечног града.

Гласачка места су отворена јутрос од седам часова, а затварају се вечерас у 23 часа. Рађијевој је у изборном дуелу противкандидат Роберто Ђакети из Демократске партије италијанског премијера Матеа Ренција.

Ђакети је у првом кругу освојио мало мање од 25 одсто гласова, а Рађијева непуних 10,5 одсто више од њега.

Победа фотогеничне бринете би представљала велики ударац за премијера Ренција, истичу аналитичари. Ренцијева Демократска странка (ПД) је у првом кругу локалних избора, на којима се бирају градоначелници већих италијанских градова, претрпела неуспех.

Међу 126 градова у којима се одржава други круг избора, пошто ниједан кандидат у првом кругу није освојио потребних 50 одсто гласова, су четири највећа града у Италији.

Пажња је у највећој мери усмерена ка Риму, али и финансијској престоници Милану, као и трацидионалном упоришту ПД-а Торину.

38-годишња адвокаткиња Вирџинија Рађи је за само неколико месеци изборне кампање од широј јавности потпуно непознате особе доспела до статуса звезде у успону популистичког покрета који води италијански комичар Бепе Грило.

Уколико Рађијева „освоји“ Рим, Покрет пет звездица би могао да почне да се припрема и за освајање власти на националном нивоу на изборима 2018, чему у прилог иде то што популарност премијера Ренција полако бледи међу бирачима.

  • Сведоци смо историјског тренутка – рекла је Радијева након првог круга избора у престоници, одржаног 5. јуна.

Она је у недавној изјави за АФП као разлог уласка у политику пре пет година навела рођење сина Матеа и одлуку да не жели да га одгаја у корумпираном граду у којем не функционишу јавне услуге.

Рађијева је рођена Римљанка, у том граду је дипломирала право, а одборница у престоничкој скупштини постала је 2013. За кандидаткињу за градоначелницу Рима изабрана је у онлајн гласању у којем су учествовали припадници Покрета пет звездица.

Како је раније ове године писао италијански магазин „Еспресо“, критичари наглашавају то да је у том гласању учествовало тек нешто више од трећине регистрованих римских чланова тог покрета, као и да је Рађијева освојила око 1.800 гласова, што јој на правим изборима не би било довољно да постане одборница ни у месној заједници у Риму.

Поред тога, Рађијева је прозвана и да ради у адвокатској канцаларији „Самарко“ чије услуге је користио бивши италијански премијер Силвио Берлускони, а његову власт је нападао управо Покрет пет звездица.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here