Насловна Колумне Од Фатића до Ђиласа – “Црна Гора је кажњена нацијом!“

Од Фатића до Ђиласа – “Црна Гора је кажњена нацијом!“

99
ПОДИЈЕЛИ

На Подгоричкој скупштини, 27. новембра 1918. године, њен потпресједник Саво Фатић, представник социјалиста-униониста, или бјелашких комуниста, изговорио је познату реченицу: „Ми више нијесмо Црногорци него Срби.“

Та мисао је у последњих четврт вијека била предмет манипулације, те пропагандно приказивана као “доказ” за следећу тврдњу – “Ето, како су нам укинули црногорску нацију!“ Наравно, такво тумачење је било апсолутно нетачно јер је било оптерећено незнањем и злонамјерама. Управо зато, овдје ће бити анализиран однос комуниста, љевичара- којима је припадао Фатић, према црногорској нацији и то од 1918, г, па надаље.

savo fatić
Саво Фатић

Монархисти се надгорњавају – комунисти нарастају у силу

У претходном тексту на ову тему – “Државотворне” параноје: Саво Фатић некад и сад – Ви нисте више то!” направљене су паралеле између бјелаша и зеленаша, и дошло се до неоспорне историјске истине да су и бјелаши и зеленаши себе третирали “најчистијим Србима”, што су и учили у школама краља Николе.

Самим тим, никакаквог “укидања нације” у говору Сава Фатића није било, већ се радило о идејној линији бјелаша чији је концепт био – потискивање сопствене црногорске индивидуалности у име јединства српске нације. Насупрот тој идеји, црногорски федералисти су говорили – “Ми смо Срби”, инсистрирајући да се Црногорцима као “политичком народу” у оквиру Срба обавезно мора поштовати индивидуалност и посебност.

Самим тим, код бјелаша и зеленаша појам црногорске нације није постојао, али је зато код зеленаша истицан појам индивидуалности под егидом – „Црногорци су политички народ у оквиру Срба.“

Елем, како је Саво Фатић био бјелаш комунистичке провинијенције, остало нам је да видимо какве су ставове по евентуалном црногорском националном питању имали комунисти тог времена у Црној Гори. А комунисти су били велика политичка сила у нарастању много прије појаве Јосипа Броза. Својом снагом пријетили су да помету бјелаше и зеленаше, и све монархије које им буду на путу. То показују и голе чињенице.

Рецимо, Комунистичка партија Југославије је на општинским изборима, одржаним у марту и августу 1920. године, освојила многе велике градове Краљевине СХС: Београд, Загреб, Осијек, Скопље, Ниш… На изборима за Уставотворну скупштину, новембра 1920. године, црногорски комунисти су направили невјероватан успјех – освојили су 38. одсто гласова. И све то у вријеме док се црногорски монархисти-бјелаши и зеленаши прегањају и надгорњавају.

Доношењем „Обзнане“ КПЈ-у је забрањено дјеловање, па дио црногорских комуниста одлази у герилу – комите, што је тема мало обрађивана од стране публициста, а овдје ћемо је само мало дотаћи.

За разлику од комита – зеленаша који су се борили за династију Петровић, у исто вријеме комити- комунисти су се оружано борили да створе Совјетску Црну Гору. Ипак, да пређемо на причу о комунистима и њиховом схватању националног у Црној Гори.

Комунистима два пута (1929. и ’32.) пропада теорија о црногорској нацији

У црногорском недељнику „Монитор“ (петак, 12. јуна 2007.) објављен је текст црногорског историчара др Драгутина Паповића под насловом “Став са снагом закона”, у којем се говори о односу црногорских комуниста према националном питању и ставовима у вези црногорске нације.

Из тога текста сазнајемо да су средином 1920. године црногорски комунисти добили задатак да направе теоретске основе црногорске нације. Комунисти Гојко Самарџић и Алекса Павићевић су радили на тој теми, али без резултата- јер њихове теоријске поставке о националном питању нису биле прихваћане.

Историчар Паповић наводи да се следећи покушај (да се направи озбиљна, научно основана, теоретска подлога за рјешавање националног питања Црногораца) десио 1932. године. Тада је дошло до смјене врха Покрајинског комитета КПЈ за Црну Гору, јер је у то вријеме у партији нарастао утицај “Младе књижевне Црне Горе” (покрет социјалне литературе).

За тај задатак комунисти су формирали тим у саставу: Милован Ђилас, Иван Милутиновић, Петко Милетић и Јован Мариновић који су издржавали затворске казне у Сремској Митровици. Историчар др Паповић, у наведеном тексту, њихов рад оцјењује овако: “Међутим, ни они нијесу успјели да направе теоријски и научни искорак”. То је значило да је и други покушај пропао, те да су проблеми у рјешавању задатка стварања црногорске нације на научној основи били непремостиви.

Елем, како су зеленаши по националном осјећају били “чисти Срби”, а комунисти из два покушаја, 1920. и 1932. године, нису успјели на направе теоретске поставке црногорске нације, тада постаје очигледно да Саво Фатић својим ставом из 1918. – није могао- “укинути црногорску нацију”, јер- није имао шта укинути. Дакле, таква је ситуација била између два свјетска рата.

Прије него што се настави ова прича о црногорској нацији, пред крај и по завршетку Другог свјетског рата, направићемо малу дигресију и осврнути се на двојицу јарких комуниста да би видјели- каквих је необичних фанатика- комуниста било у тим бурним временима политичких превирања. Наравно, ради се о двојици комуниста- комита, али и произвођача свјетских револуција.

Петко Милетић, комунистички суперхерој и несуђени шеф КПЈ

Већ је напоменуто да је један човјек из комунистичког тима ‘32. за конципирање црногорске нације био Петко Милетић. Он је рођен је 7. марта 1897. године у Ровцима код Колашина (Књажевина Црна Гора). Отац и најближи рођаци су му погинули у Мојковачкој бици.

Петко Милетић
Петко Милетић

Након забране комунистичког дјеловања доношењем Обзнане, млади комуниста Петко Милетић одлази у комитски одред чувеног Вукашина Марковића, учесника Октобарске а потом и Кинеске револуције. Тај одред комита – комуниста, пропагирајући комунистичке идеје и рушење монархизма, борио се све до 1924. када се десио споразум КПЈ и власти „о враћању свих комунистичких одметника из шума“.

Потом, по задатку Коминтерне, Петко Милетић 1927. године иде у Монголију и Кину да “помогне развоју комунизма”. Тамо се упознао са будућим вођама радничког покрета Мау Цедунгом, Улан Батором и Ким Ил Сунгом. Затим га Коминтерна, у мају 1932. године, шаље у Краљевину Југославију да „појача тамошње руководство“, гдје бива ухапшен и мучен у Главњачи као “најопаснији противник режима”.

Вијести о његовом мучењу рашириле су се цијелим свијетом, па су апел за његово пуштање југословенским властима упутили чак и Џавахарлал Нехру и Алберт Ајнштајн. Милетићева слава је попримила свјетске размјере.

Управо зато, бројни комунисти у земљи и Европи су 1939.г. листом тражили да чувени Петко Милетић буде нови шеф КПЈ. Међутим, Јосип Броз, немилосрдни мајстор интриге- није бирао средства у борби за партијски трон. Као и многе југословенске комунисте, Броз је Петка Милетића, свог главног конкурента, лажним свједочењима послао у смрт.

Петко Милетић, популаран и у СССР-у да је без куцања на врата улазио гдје је хтио, ухапшен је 1939. у Москви послије Брозове доставке у НКВД. Брозова доставка је била зачињена свирепим подвалама да је Милетић “петоколонаш, ревизиониста и издајник партије који се лоше држао на робији”. Милетић је умро у затвору у Москви 27. јануара 1943. године.

Све ово показује да је у временима послије 1918. године у Црној Гори владао идеолошки хаос. Један дио зеленаша се борио у комитима, а други дио био против оружане борбе. Саво Фатић је био комуниста у монархистичком систему, а Петко Милетић комуниста- антимонархиста. Саво Фатић је након 1918. био судија Великог суда Зетске области све до 1929. године, а Петко Милетић се у комитима борио за стварање Совјетске Црне Горе.

“Појавио је један манијак” – “Орао са Јаника”

Посебан случај и прича је још чувенији револуционар Вукашин Марковић, рођен 1874. у Стијенама Пиперским, вођа комунистичког комитског одреда у којем је био Милетић. Нижу гимназију је завршио код рођака у Јагодини. Затим се пребацио у Руску Империју гдје је у Харкову завршио Донску богословију а потом уписао Ветеринарски факултет. Учесник је Октобарске револуције и рата против Бијеле армије.

Лењин и другови врше смотру Црвене гарде на Црвеном тргу у Москви 1919. Вукашин Марковић је трећи слијева - брада и наполеонска поза.
Лењин и другови врше смотру Црвене гарде
на Црвеном тргу у Москви 1919. Вукашин Марковић
је трећи слијева – брада и наполеонска поза.

Просто је невјероватно – али је на једној слици са смотре Црвене гарде у Москви 1919. Марковић приказан у групи заједно са вођама Октобарске револуције. Носећи браду, с наполеонским држањем – Марковић је био трећи слијева од Лењина.

Таква револуционарна звијер, овјенчана славом, 1921. године долази у Краљевину СХС да диже устанак и прогласи Совјетску Црну Гору. “Политика“ је почетком августа о њему објавила текст под насловом „Један манијак“, и за Вукашина Марковића рекла да- „ни један од комуниста који је до сада саслушаван није одговарао тако дрско и са већим цинизмом“,

У септембру 1921. године, послије обрачуна са жандармима, ствара свој комитски- комунистички одред од 30 герилаца. Под надимком ’Орао с Јаника’, Марковић се бори за Совјетску Црну Гору све до 1924. године када се одред распушта.

О својој породици, националности, професији, Марковић је написао следеће:

“Моја породица је пролетаријат цијелога свијета. Немам ни кашике ни мачке. Моја националност је човјечанство. Говорим француски, енглески, њемачки, италијански, бугарски. По професији предавач, агитатор, др медицине, љекар- ветерине, добио образовање у Русији. У војној служби осам година, учествовао у многим биткама.” (Петар Пожар, “Југословени жртве стаљинских чистки”)

Марковић је 1933. био жртва Стаљинских чистки, јер је у стилу – “појавио се један манијак” – упорно тражио од совјетске штампе да му објаве чланке у којима „оспорава Стаљинову улогу у Октобарској револуцији“. Депортован је у Гулаг. Умро је од исцрпљености 1943. у Кујбишеву (СССР).

Његова жена је била позната француска револуционарка Жана Мари Лабурб (цтријељана у Одеси 1919.). Његов сестрић, син рођене сестре Стефе, је био- нико други до- црногорски револуционар Иван Милутиновић, који је битан лик у наставку текста. Констатујући Марковићев став- „моја националност је човјечанство“, враћамо се на тему о црногорској нацији у теоријама комуниста. .

Милутиновић и Ђилас: Црногорци су Срби! Али – осјећају се нечим посебним

Црногорски комунисти су одбацивали објашњења о црногорској нацији Савића Марковића Штедимлије, која су заснована на „Љетопису попа Дукљанина“. Одбацили су и мишљење Секуле Дрљевића, који је своје теоретске поставке објавио када се обрео у НДХ и био под утицајем усташа. Историчар Паповић је извео закључак- „комунисти су сматрали да су Штедимлија и Дрљевић извели погрешне закључке о српству Црногораца“.

Послије доласка комуниста на власт – тумачење КПЈ о настанку црногорске нације постаје званично, а оно је било формулисано кроз један говор и један текст. Комунисти су сматрали да је то сасвим довољно.

Иван Милутиновић је на трећем засиједању ЦАСНО-а у Колашину, 14 јула 1944. године, рекао: “Другови, ко није добар Црногорац, тај није добар Србин… Црногорци и Србијанци су народ једног племена… Ми смо у току самосталног државног живота развили до ступња једног народа и борбом стекли себи како пуно право како на самосталан живот, тако и на уједињење са другим народима. То нам право нико никад не може одузети.“

Иван Милутиновић
Иван Милутиновић

А Милован Ђилас у првомајском броју „Борбе“ 1945. године каже: “Црногорци несумњиво припадају српског грани јужнословенских племена… Процес формирања црногорске нације и дан- дањи траје, а у овоме рату (1941./ 45., оп. а.) посебна црногорска индивидуалност, испољавање националне свијести и националне особитости, најоштрије су дошли до израза. Овај рат у извјесном смислу, означава кулминациону тачку процеса формирања Црногораца у посебну нацију, посебну националну индивидуалност.”

Дакле, у оба говора се види да се право на црногорску нацију, прије свега, стекло кроз заслуге Црногораца у комунистичкој борби 1941.- 45. године, гдје признање нације дође као „награда“, што је битно због онога што ће Ђилас потом рећи. Опет, Милутиновић напомиње – Ко није добар Црногорац, тај није добар Србин!”, а Ђилас у свом тексту каже слично:

“По племенској традицији они (Црногорци, оп. а.) се осјећају, а и јесу, Срби (српска племена у Средњем вијеку, српска раја, српски народ под Турцима), али су они у националном погледу данас и нешто посебно, своје, црногорско (као што и нпр. Срби из Србије нијесу Црногорци и не осјећају се таквима). Гледајући ствар тако, кроз историјски развитак, сасвим је разумљиво зашто се Црногорци национално данас осјећају нечим посебним (не оспоравајући да су Срби по традицији, по поријеклу), зашто осјећају као правилно и природно кад их се назива црногорским народом (нацијом) и сматрају федерални положај као сасвим нужан, природан и разумљив.”

Тако се дошло и до етничког “дуалитета“ којег су комунисти дефинисали овако: Црногорци су нација- израсла из српског народа, неоспорно су етнички Срби, а сублимирано- Црногорци српског поријекла.

Оваква позиција је на наредним националним изјашњавањима становништва у Црној Гори имала снагу директиве- изашњавајмо се као Црногорци, иако смо по традицији и поријеклу Срби. Супростављање тој позицији је значило- пројављивање идеолошке неподобности, која није била препоручљива у том времену.

Ђилас: Црна Гора је кажњена измишљањем посебне црногорске нације

Своју поставку о црногорској нацији, Милован Ђилас је довео под сумњу када је у статусу дисидента боравио у иностранству. Схвативши да је комунизам “утопија” која ће “повући за собом у понор пораза читаве генерације”, Ђилас је знатно ревидирао своје ставове о црногорској нацији.

Milovan_Djilas

У интервјуу париском „Ле Монде” 30. децембра 1971. године, Ђилас је рекао: „Црногорци чине саставни део српске нације“, чиме је сугерисао да издвајање Црногораца као посебне нације изван српске нације- није било потребно.

Затим је отишао још даље, те драстично формулисао мисао на нивоу скандала- да је Црна Гора, у току Другог свјетског рата и по његовом завршетку- „кажњена статусом посебне републике и измишљањем посебне црногорске нације“. Ђиласов став- “црногорска нација је измишљена“ снажно је одјекнуо, и данас има силан ехо када било ко тако нешто изговори. Сугестија и став да се ту радило о „казни“ и дан- данас носи дилему- “зашто?”, јер је Ђилас раније индиректно сугерисао да се ради о “награди”? Једно је сигурно- свако „кажњавање“ има узрок, као што и свака казна има- неки циљ.

Када је 80- их година своје учешће у том „националном кажњавању“ образложио тиме да је “био позван својим положајем у области идеја и власти”, испало је да је то урадио због позиције и, очигледно, против своје воље?! И тако “извршио неодржива теоријска образлагања црногорске нације ”, како је рекао, све са покајничким ставом: “Али ни тада нијесам мислио да Црногорци нијесу Срби- варијетет српске народности, као што и данас мислим да је још оправдана њихова административна посебност.” (Милован Ђилас, „Његош, пјесник, владар и владика, Београд-Љубљана, 1988, стр. 522-524.)

Доцније је све то допунио објашњењем да је та “неодржива теоријска образлагања” извршио “преузимањем ставова Стаљина”, рекавши: “Овај, посљедни став је узет из партијског програма и по угледу на Стаљина. И као такав је погрешан. Црногорци су Срби у ширем смислу, али нијесу Србијанци.“

Ова позиција Ђиласа враћа нас на његов текст у првомајском броју „Борбе“ 1945.године, у којем је извршио “неодржива теоријска образлагања”, што значи да је у пасусима гдје је критиковао „супротне позиције“- он критиковао сопствено мишљење.

Тако испада да из његовог текста у „Борби“ 1941.г. исправно и теоретски одрживо следеће: “Црногорци су Срби и нема никаквог смисла нити треба дозволити цијепање српства. И још даље: Црногорци не само што су Срби, него су најчистији Срби, колијевка српства. Као оправдање овог становишта наводи се прошлост Црне Горе, Његош, народна пјесма…”

Према ономе што је рекао у интервјуу за „Ле Монде” 30. децембра 1971. године, произилази да свако друго гледиште осим овог- „Црногорци су најчистији Срби, колијевка српства“, представља- теоретски неодржив концепт, који може бити штетан за Црну Гору до те мјере да се може сматрати- казном!

Ђилас: Црногорска нација је бесмислена с научне тачке гледишта

Да је то тако, свједочи његова изјава 1989. године- када Милован Ђилас иде даље у критици, и каже: „Да су се Црногорци формирали у нацију, бесмислено је с научне тачке гледишта” и “етнички се може говорити само о локалитету, који имате у свим нацијама као, рецимо у Србији. Шумадија се разликује од Мачве, а да не говоримо о Нишу, Лесковцу и Источној Србији.“ (Момчило Ђорговић, Ђилас, вјерник и јеретик, Београд 1989.године).

Опет, он 1991. године ставовима добавља нијансе: „Ја сам увек сматрао да су Црногорци Срби, али да постоје разлике међу њима које не треба гушити, као што их не треба ни измишљати.“

Када се узме у обзир да су покушаји комуниста да 1920. и 1932.г. направе теоретске основе црногорске нације пропали, а да је Ђилас своје поставке дате у првомајском броју „Борбе“ 1945. оцијенио неодрживим, тада се суштина проблема, због којег су се све те теоретске основе „саплитале“, вјероватно налазила управо у тврдњи Ђиласа- “етнички се може говорити само о локалитету, који имате у свим нацијама.”

О чему се, можда, ради? Елем, како нација мора имати неке своје приближне границе које обухватају одређене локалитете, вјероватно је била немогућа мисија одредити- који локалитети улазе у „црногорски национални простор“. Наравно, јасно је да се етничке границе никада не поклапају, нити могу поклапати, са државним границама.

Авнојевске границе Црне Горе су, рецимо, подијелиле специфичне народне и историјске локалитете- Херцеговину са Боком и Рашку област (Санџак), које имају своје посебности.

Без грешке се може рећи- немогућа је „научна мисија“ била тада, а и сада је- доказати да је дио тих локалитета који је припао Црној Гори- насељен једном нацијом, а остатак тих локалитета, који је у другим државама – насељен другом нацијом. То је толико очигледно „проблематично мјесто“ за било какве калкулације – да ће на њему пасти не само комунистичка, рецимо Ђиласова- што је он признао, већ свака друга теорија: Штедимлије, Дрљевића, Шпира Кулишића или било кога другог.

Ђиласова коначна позиција је, изгледа, била негдје између позиције коју су имали бјелаши и оне коју су преферирали зеленаши. Од бјелаша је Ђилас узео потребу да се не треба цијепати српство измишљањем разлика између Црногораца и других Срба, а од зеленаша потребу за административном и народном посебношћу Црногораца у оквиру српске нације. Од једних и других је узео- да су Црногорци „најчистији Срби“.

Гледано у тим оквирима, изјава Сава Фатића из 1918.године изгледа сасвим безазлено у односу на Ђиласову изјаву: „Црногорска нација је бесмислена с научне тачке гледишта“, која је била много оштрија и носила много озбиљније последице. Ипак, много оштрије поставке од ових по националном питању, Ђилас је дао у својој критици комунизма.

Ђилас: Комунизам је утопија која ће у понор пораза одвести читаве генерације

Шта је Милован Ђилас, као један од главних комунистичких првака, осјећао одмах послије рата, најбоље говори једна ТВ емисија гдје је отворено рекао: “Згадио ми се грабеж комуниста 1945. године!” Наводећи бесомучну послијератну трку водећих комуниста за богатствима пораженог класног непријатеља, Ђилас је рекао да је та појава била у потпуној супротности са његовим идеалима о новом друштву. Очигледно је то био важни моменат када су се Ђиласу урушиле илузије.

Публициста Борислав Лалић* је у тексту “Ђидо први схватио шта је комунизам”, објављеном у дневнику „Вечерње новости“ 12. септембара 2011. године, о Ђиласу рекао следеће:

– „Ђилас је био први који је „прогледао“ и гласно рекао да је социјализам, такав какав су градили он и његови другови, и какав је долазио са „Истока“, запао у ћорсокак, да једе самог себе, да је и сама та идеја утопија.“

– „Ђилас је био јединствена појава у том систему, и као идејни градитељ социјалистичког поретка у својој земљи и као политички мислилац који је први довео у питање дело Маркса и Лењина, и отворио пред лицем јавности судбоносно питање: зашто комунизам не успева када дође на власт?“

– „Он је први рекао да комунизам није алтернатива, да се урушава сам од себе и да ће повући за собом у понор пораза читаве генерације. Комунизам је изневерио наде својих следбеника, а испунио очекивања својих непријатеља. Његов одговор је био децидан: социјализам једино може бити инспиративан као утопија.”

Ђиласа је због својих ставова у јануару 1954. године комунистички врх прогласио „ревизионистом“, „анархолибералом“, „човјеком Запада који покушава да уведе чисту демократију.“ Смјењен је са свих функција, искључен из партије због „непријатељске пропаганде“ и „изношења неистина“ којима је хтио да “изазове забуну и конфузију у цијелој партији”. Потом је два пута робијао у Сремској Митровици, и тиме демонстрирао да су му важнији сопствени ставови од некаквих положаја и казамата.

Милован Ђилас је тиме показао да је био озбиљан у ономе што је закључио. Да је чак своје мишљење о „измишљеном националном питању“ и „комунизму као утопији“ запечатио као коначни став- својим одласком у тамницу. Дакако, тим својим ставовима је послао у будућност пријетећу поруку- да се много чега лошег може десити ако се пројектују идеологије које имају карактер утопије, а поготово када та утопија- има своје јарке носиоце.

Референце:

* Борислав Лалић, новинар и публициста, рођен 1936. у Виницкој крај Берана, аутор књиге “Милован Ђилас, верник, бунтовник, мученик”

99 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  У Црној Гори живе Срби.
  Али анализирајте,објавите, кад год је бујала црногорштина оваплоћена у нову црногорску нацију, цела Црна гора,тј. власт и црногорски прелетачи су били гори према Србима него непријатељ.
  Ти задрти црногоријанци су у жару постали квизлинзи,црвени хрвати,анти-срби,проти-руси, признали свето Косово и Метохију,додворавају се шиптарима,муслиманим,хрватима,..црно да црње немож’ БИТИ,…Па гласање за шиптаре у Унеско, мирашева изрод-секта….

  Ови садашњи мило-режимци ударају темеље „муслиманско-мигрантској трансферзали“ а НИСУ свесни?

  Анализирајте склоп тих фантома,смирено,научно,па објавите…
  Поздрав!

 2. 0
  0

  Bas interesantno! Ali bas.

  Koliko prica o naciji, toliko i o Mileticu i Markovicu (heeej treci s lijeva od Lenjina).

  O Djilasu da ne govorim.

 3. 0
  0

  Ima li igdje zapisano da se iko nacionalno izjasnjavao Crnogorcem do 1945,da se to razjasni jer to je ideja Djilasova,koju je on kasnije ukinuo svojim postupkom o izjasnjavanju,a mozad je u medjuvremenu sreo onog iz Sarajeva,nikad se nezna.
  Evo sada su poceli to da pripisuju Spiru Kulisicui i 1918 godini.Izgleda da se Djilas ne uklapa po vise osnova pa je promjena licnosti dobrodosla sa“naucnim“ istrazivanjima koja su zdata CANU da to narodu pojasni.
  Sada ce da se javi ADAM Milovog Motenegra da ovo sve demantuje,a i red je,treba otvarati „naucne“ vidike,slijepom narodu,koji zivljase ,jedan broj ,dobro od te izmisljotine!

  • 0
   0

   Нису, зеленаши су бојкотовали изборе 1920. јер су Глас Црногорца, Никола Станимировић, Пламенац, Гаеташи и „Влада у егзилу“ позивали на бојкот.

   КПЈ у ЦГ су тада водили Срби, бјелаши (који су учествовали у анти-зеленашким акцијама) и интегралисти-унионисти.

   Исто важи за Ђоновићеве Републиканце.

 4. 0
  0

  … Pa ne treba dovoditi u pitanje, omalovažavati nespornu činjenicu da su Crnogorci, s čvrstim istorijskom razlogom, predstavljali svojevrsni politički narod u okviru srpske nacije, poseban politički entitet u srpskom korpusu!!!
  Samo to, i ništa više!!!
  … Kako ove tranje od novocrnogoraca osporavaju sve i svašto, falsifikuju i povazdan lažunjaju, nije na nama da nesporno činimo upitnim! … Kako to nikome i ničemu nije od koristi!

 5. 0
  0

  Vośa , ajde priznaj da si se u Makedoniji u vojnu knjižicu JNA pisao kao nacionalni crnogorac !
  Po vas dan pišeš svakakve gluposti , a suštinski ti si 1985 bio nacionalni crnogorac , a 5-6 godina kasnije si postao srbin ?
  Kako si prelomio u mozgu , to je zanimljiva tema , što ti se desilo u tih nekoliko godina , kad si tačno prelomio ?
  Za Peđu Bulatovića , tvog ideološkog blizanca , znamo tačno kada je prevrnuo , pred popis 2011 , a kada si ti Vośa izluđesmo ?
  Sve se ima napismeno !

  • 0
   0

   Projekcija je jedan od najpoznatijih mehanizama odbrane.Satoji se od teznji i sklonosti osobe da svoje zelje,impulse ili sadrzaje podsvjesti koji nisu prihvatljivi za sopstveni ego,projektuje na druge osobe pripisujuci im slicne osobine.

   • 0
    0

    E kako si se pronašao , dakle kad si se ti posrbio , 92 ili 97 ?
    A za Vośu ostaje dilema , koju će nadamo se razriješiti uskoro ?
    Ja sumnjam da je prelomio u mozgu prilikom napada na Konavle , onako ošamućen i opijen barutnim dimom a inspirisan guslama , ili griješim ?

    • 0
     0

     A Markoni makaroni,nepotenciram ja neciju proslost i to na najfukarijski nacin iza sedam zbunova nego ti.Sto reci,ti si enciklopedijiski primjer prevjerice ciji su djedovi srpske vjere bili.

     • 0
      0

      Čim ponemeš makarone ja se śetim one zajedničke slike na bini kad Pavle Đurišić nešto govori a iza njega Pircio Biroli aplaudira ha , ha , ili one kada na Neretvi ćetnici i ustaše jedu makarone i zalivaju vinom ha , ha , nijesi me treba podśećati ha , ha ..
      A vjeru mjenja nijesam , niti ću !
      A što sam ja kriv Vośi što se u JNA ponosno i svojevoljno nacionalno izjasnio da je crnogorac , pa posle nekoliko godina prelomio u mozgu i postao srbin !
      Mene to više zanima kao sociološki fenomen nego kao nešto lično , red bi bio da Vośa izjasni i napiše što o tome , ovo što piše sada nema veze nisačim .
      Vośa , objasni nam , izluđesmo !

    • 0
     0

     Mozes da mu to kazes u lice da moze eventualno da te tuzi za klevetu ovako mnogo si ljigav.Sto se tice cetnika i partizana sve mi je objasnio dr.Bilacic hrvatski nacionalista,nimalo naklonjen cetnickom pokretu.Inace ja sam za pomirenje dobrih ljudi kojih je bilo na obje strane a ti bi opet da nas zakrvis.

     • 0
      0

      Koga bi ja to da zakrvim ?
      Đe sam ja to pomenuo ?
      No mene makaroni odma podśete na ćetnike kad su služili italijanskom i njemačkom okupatoru , da ti nijesi spomenuo makarone ne bih se toga ŝetio .
      A inače sam ovđe zagovarao pomirenje i pisao da treba pod jedan spomenik sahraniti bjelaše , zelenase , ćetnike i partizane , pa da śedemo Miśa da krme obrne a ja pivo donesem !
      No nedaju Nole i Vośa a i vi što ih sokolite !
      A Vośa bi trebao da prizna da je prelomio u mozgu i od crnogorca 86 presao u srbe 90-tih , mislim to nije ništa strašno danas , pa evo se muškarci operišu da postanu žene , a još im građani plaćaju , dakle mjenjaju pol a ne naciju , ne osuđujem ja to uopšte , nego me interesuje kao sociološki fenomen , ništa lično !
      Objasni nam Vośa , izluđesmo ?

    • 0
     0

     Знамо масја шта је твоја муслиманска милиција у Ђурђевића Тари радила и како се са Нијемцима и Талијанима ,,односила,, према комшијама Србима.Зато боље ћути сарадниче сваког окупатора.

 6. 0
  0

  Људи су се бавили ТЕОРИЈСКИМ ОСНОВАМА нације?! Па, ако су теоријске поставке испуњене, Црногорци су нација, ако нису, онда су Црногорци Срби! Памет какву видимо код тадашњих црногорских комуниста и савремених перовића, кулишића, ротковића, андријашевића и аџића је збиља уникатна.
  Боже, ко је све хтио нама да влада и ко је све владао, још и добро пролазимо!

  • 0
   0

   Moderne, unitarne (i sekularne – odvojena crkva od drzave) drzave 19-og vijeka su bile osnov za stvaranje modernih nacija. Na primjer, Njemacka, Italija – ne moze se negirati da je postojalo germansko porijeklo Njemaca (ka ni slovensko Srba i Crnogoraca). Medjutim, Njemci kao nacija nijesu postojali do 19-og vijeka. Niti Italijani (koji bastine Rimljane). Tako da nema nijednog razloga da formalno pravno – istovremeno rodjene – drzave Crna Gora i Srbija (1878) nemaju svoje posebne nacije? Iako je Crna Gora de facto bila mnogo ranije nezavisna drzava od Srbije.
   Upstalom, kako to da Crnogorci kao nacija (i Crna Gora) nikome ne smetaju sem vama – „Srbima iz Crne Gore“? Sto Tennison, Byron, Puskin, itd. nijesu pjevali o Srbima iz Crne Gore no o Crnogorcima“

   ..O najmanji od naroda! Tvrda stijeno tvrđeg kraja!
   Prijestolje od slobode, ti velika Crna Goro! .. (Tennison, Montenegro)

   Umjesto da se ponosite nasom zajednickom velikom Crnom Gorom vi ne propustate priliku da je ponizite? To dovoljno govori o vama.

   • 0
    0

    O Danilo Stoj-dubi na glavu tvojom proirenoj VASA VACUI…Dokle bolan stiže sa osnutkom..one „LOKALNE pomijesne pravoslavne crkve u CG(brez epi-teta“crnogorska“)-koju obeća na Portal Analitika tvojim tost crnogorima…Daki davidu-divino-sa primroja-mećavico i smutnjo-po nacionalneofašističkoj osnovici-pedaka…?! Jest boga mi „defakto DRŽAVA“-TERITORIJA POŠIROKA I PODUBOKA..- „od one do one rabote-u dva prsta“-bila slobodna-i gažena i manstir paljen kad se turčinu-gođ perilo danilovo puzdro..! E naš danilo…mnogo li je u tebi“latnske galioštine“-ko te nezna-što ti je pod čaprom?!!! I okolo naokolo Puškina i njegovg pojanja-a nu Danilo Stan-divino..zna li se bogu ti-koje bio „naručioc posla“-onog Ugovora (samoupravnog sporzuma)između tvojije prdaka „crnogoraca i bečkoga dvora“-iz 1778 godine? Inače „samoupravac“ je sadržao 11.članaka…u kojima pisaše o oslobađanju SRPSKE ZEMLJE I SRPSKIJE KRAJEVA I SRBA PREO ZETE,-SUŠICE-MORAČE-BRDA,PIPERI,…I SVE DO BOJANE-NOTA BENE „CIGLIJE 66 godina“PRIJE NO LI JE U CRNU GORU STIGA SIMO MILUTINOV SARAJLIJA-„IMPORT MAJSTOR-UVOZNIK SRBA U CRNU GOJU“…?! Teška srca-na kraju PRIZNAJEM tvoju potonju…““To dovljno govori o vama“…potomcima Ivabegova-„donjogornjo zećana-podanika Skenderbegastankića-Skadarskoga-koji je sa tvojima precima upravlja ka smetlari ulica sa metlama-sa prestonog grada Žabljaka Crnojevića…!!!

 7. 0
  0

  Blazo Jovanovic, pravnik, politicar, drzavnik crnogorski, casni komunista, heroj NOB-a, osvjedoceni antifasta i protivnik velikosrpstva je tacno 1948 rekao na Cetinju da je 13/26 novembra 1918 „Takozvano ujedinjenje Crne Gore sa Srbijom izvrseno ne samo protiv volje i raspolozenja crnogorskog naroda, nego i uz pomoc bajoneta srpske vojske, i to na najgrublji nacin, putem sile i prevare“. Recimo da se Blazo Jovanovic osjecao Crnogorcem nacionalno mnogo prije 1945 i dr Blazo Raicevic i Bozo Ljumovic i Petko Miletic itd. O crnogorskoj naciji govori i Njegos u ugovoru o prodaji manastira Stanjevici, govori princ Petar, sin kralja Nikole 1918, pise o tome 1927-1931 Nikola Petanovic Naiad, Pavle Popovic 1921 takodje, Milivoje Matovic, te Drljevic, Stedimlija, major Marko Zekov Popovic, alajbarjaktar kralja Nikole, Vladimir Popovic, Jovan S. Plamenac 1920 itd.

  • 0
   0

   Blažo Jovanović je bio radikalan i zahtijevao likvidaciju svih koji nijesu pripadali partizanskom pokretu. Ova želja za osvetom i ubistvima predstavlja najmračniju stranu njegovog političkog djelovanja. Koliko je bio obuzet tom željom svjedoči činjenica da je od novembra 1941. do marta 1942. godine napisao brojna pisma štabovima partizanskih bataljona pod njegovom komandom, u kojima je tražio ideološko čišćenje. U tim zapovijestima često je tražio likvidacije civila, ratnih zarobljenika, običnih seljaka, žena, pa čak i jedne djevojčice.

   U naredbi od 1. novembra 1941. godine kaže: „Proširiti ubistva špijuna i petokolonaša. To činiti javno i ubijati ih gdje se sretnu. Tu ne treba direktive ako je poznato da je neko petokolonaš“.

   Štabu Kučkog partizanskog bataljona „Marko Miljanov“ 30. novembra 1941. godine naređuje: „Sva lica koja se kreću bez propusnica izdatih od partizanskih jedinica, uhapsite i saslušajte. One za koje utvrdite da su špijuni i petokolonaši odmah likvidirajte…Bez milosti nastavite sa čišćenjem špijuna i petokolonaša“. Istog dana sličnu naredbu je izdao Štabu lješanskog partizanskog bataljona: „Autobuse i privatne automobile koji prolaze preko vaše teritorije zaustavljajte i pretresajte. Špijune i petokolonaše koji se voze tim automobilima odmah likvidirajte a zapsinik dostavite ovom štabu“. O tim likvidacijama redovno je obavještavao Glavni štab partizanskih odreda za Crnu Goru i Boku. Početkom decembra 1941. godine kaže: „Izvještavamo vas da su od strane partizana presuđeni na smrt i strijeljani: 1. Milka Vučinić iz Pipera, živjela u Podgorici, kao član fašističke organizacije i špijunka okupatora. Na saslušanju je izjavila da je u Italiji bila 13 godina. 2. Dimitrije Mijatov Božović iz Pipera, kao špijun, reakcionar iz petokolonaških jugoslovenskih režima i sada okupator i član fašističke organizacije“.

   Po njegovom naređenju s likvidacijama na teritoriji Zete, Lješanske nahije, Lješkopolja, Kuča, Bratonožića i Pipera, nastavljeno je i u januaru 1942. godine, kada obavještava Glavni štab: „Od strane partizana osuđeni su na smrt i strijeljani: 1/ Milovan Bešić, bivši načelnik sreza iz Pipera, kao izdajnik narodnooslobodilačke borbe, koji je pokušao da u Piperima organizuje četničku bandu protivu partizana u vezi sa izdajničkim centralnim odborom nacionalne organizacije u Podgorici, koja se oslanja na Talijane i služi njima, a ovaj odbor je u vezi sa izdajnikom majorom Đorđem Lašićem. 2/ Jovica Boljević, đeneralštabni kapetan kao razbijač narodne sloge i jedinstva, 3/ Pavle Bešić, seljak iz Pipera, inače poznat kao reakcionar i neprijatelj omladine, 4/ i 5/ Nikola i Đorđije Vujović, seljaci iz Pipera, kao špijuni svih reakcionarnih režima u Jugoslaviji i talijanski. Poznati su bili i kao lupeži, te ih je u Piperima bio bojkotovao jedno vrijeme cio pošten narod, 6/ Milosava B. Božović, seljanka iz Pipera, majka izdajnika i poznatog sluge okupatorima kapetana Sava Dmitrovića, jer je služila kao veza između centralnog odbora nacionalne organizacije u Podgorici i njenog sina i ostale bande u Piperima, 7/ Simo Kažić, obućar iz Podgorice, kao talijanski špijun, 8/ Dušan Galjo Golubović, mesar iz Podgorice, kao talijanski špijun, koji je namjerno zatvaran u kažnjeni zatvor da špija rodoljube u zatvoru okupatorima, 9/ Nikola Stanojević, star 24 godine iz Velestova, kao talijanski špijun, koji je kao nastojnik špijao radnike okupatorskim vlastima.“

   Jovanović je bio jedan od najzapaženijih inicijatora partizanskog terora. Štabu Lješkopoljskog partizanskog bataljona 12. decembra 1941. godine saopštava: „Vi morate najenergičnije stati na put svemu ovome i u korijenu uništiti petu kolonu makar se poslužili i čišćenjem. Danas u ovim sudbonosnim danima ne smijemo ni milimetar nazad“. Ovoj jedinici je istim povodom pisao i 21. januara 1942. godine. Partizanima u Lješkoplju poručuje: „Nameće se potreba da vi sa jačim snagama uništite petu kolonu a njihove pristalice razoružate. Ovo učinite na taj način što ćete kuće i sela u kojima oni žive blokirati noću a u svitanju pristupiti čišćenju i razoružanju“.

   To je naredio i komandi Ljevorečke partizanske čete 13. decembra 1941. godine, potom 20. januara 1942. godine štabu partizanskog bataljona u Zeti, a Dragiši Ivanoviću (Elektrinu) 7. februara 1942. godine je napisao: „Potrebno je da pođeš u Brskut i Bratonožiće i da tamo vidiš kako stoje prilike, jer izgleda da nijesu najbolje. Među njima ima kolebljivaca, a izgleda i petokolonaša, pa to treba čistiti iz partizana. U Bratonožićima treba neke i likvidirati.“ Dimitriju-Migu Vrbici 7. februara 1942. godine poručuje da likvidira petokolonaše. Blažo (partizanski nadimak Zetin) je tada govorio: „Kada stupamo u borbu idemo do istrebljenja“!

   • 0
    0

    Da ti nesto kazem,ako se hoce nesto dokazati ,znase nacin.Ono stosam napisao u pocetku nema nikakve veze(ADAM) samo se ti predstavi.Pokusao sam ja lagati kad sam bio mali,tako jednom isao iz skole a igrali lopte sav od prasine ,sto kazu glibav kao prase,srete me jedna zena i pita : „ciji si ti mali“ a ja mislim sto zna baba ko sam ja pa se kazem u drugo ime oca i prezime naravno.Prodje dva tri dana sretne ta zena moju majku pa joj kaze “ a sto se onaj tvoj mali kazuje u drugo ime i prezime“i isprica kao je bilo.
    Ada vidi se ko pise nemoras ti radi mene izimisljati imena ja se ionako ne mogu nauciti tome ,nijesam t ja bolj od one babe koja nije dala Darvinu u kucu,napisa ovdje neko,pokusajte vi to naucno dokazati ovima koji se time bave.

   • 0
    0

    Objasnite mi sta se radi da izdajnicima i saradnicima okupatora.Pa oni su poklali sto su stigli.Sta su Francuzi uradili da svojim?Bez sudjenja,bajo moj

  • 0
   0

   … Obrazac pogrješnog iščitavanje sopstvene prošlosti, idiotski!
   … I tako gomila, predpostavljam, mladih i pametnih ljudi!
   Đe bi im kraj bio, da se manu montenegrinskih glupopsti!!!
   … Kako im slijedi razočaranje, onaj grozni osjećaj poniženosti, kada u sebi osmotre onog glupog i povodljivog što je mislio tuđom glavom!
   Kako je, ustvari, i nijesam na bilo koga ljut … Samo žalim, sve nas zajedno žalim, jadi ga znali!

  • 0
   0

   Благо ти у памет. Његош говорио о црногорској нацији?! Уједињење 1918. против воље црногорског народа?! Попиј лекић, јави се одма првом психијатру. У озбиљном си проблему. А, ово о Блажу Јовановићу као часном човјеку и хероји све је ЛАЖ! Теби и таквима нема сврхе објашњавати.

 8. 0
  0

  E ako je ovo odgovor na postavljeno pitanje duboko zahvaljujem ,pogotovo na redosled licnosti,medjutim gdje to ima da se neko izjasnjavao zvanicno nijesam mogao procitati,pa kada bi se taj dokumneta predocio da je stariji od 45 sve bih drugo povjerova.
  Posebno mi ovo prija Blazo i Njegos.Tako je na kapeliu iza rta donesen vijenac gdje je pisalo Blazo Njegosu,vjerovatno je i to dio istorije o stvaranju nacije?

 9. 0
  0

  Vlast KSHS i Kraljevine Jugoslavije iz velikosrpskih razloga nijesu priznavale crnogorsku i makedonsku naciji i nije se moglo i smjelo na popisima izjasnjavati kao Crnogorac. Inace, crnogorska nacija je stara istorijska nacija i Crnogorci su istorijski narod slovensko-ilirske ernogeneze. Dukljani su preci Crnogoraca.

  • Драгоје-Рајо, Николе Милетина, а Милете Пера Ристова... (па ћерај до) Нике Милутинова (а Милутина званог Кујо), Кујовић
   0
   0

   Аферим „сабљо“…! Лијепо ли нам Red ојасни све о томе ко су… а „…Crnogorci su istorijski narod slovensko-ilirske „ernogeneze“ (тако „сабља“ написа)…“ …и јесу Богоми и богова створа…!!!

 10. 0
  0

  1 мај 1946.године, гласило Борба
  Од данас постоји црногорска нација.
  Милован Ђилас Ђидо креатор ‘Лијевих скретања“, погрома до Словеније, Голог Отока и негатор оног што је у идеолошком лудилу изговорио у Борби.
  А да, Блажо Јовановић је сахранио мајку по српским, православним обичајима, уз свијеће и опијело.

 11. 0
  0

  Комунистима се много тога може замјерити али нико не може да им оспори да су према зеленашима имали исправан однос – уза зид и метак у чело. Да је среће тако би и Карађорђевићи поступили према тој плаћеничкој црногорској багри умјесто што су им давали помиловања и пензије.

  • 0
   0

   Секула,иако цијеним неке твоје коментаре јер си веома поткован знањем о поријеклу племена и братстава,са овим што кажеш не могу да се сложим.Оваквим мало је рећи екстремним ставовима само доливаш уље на ватру и још више радикализујеш „супротни“ табор, да их тако назовем.Тај „супротни табор“ нису ништа друго до наша браћа,рођаци,племеници,додуше мало застранили под утицајем Ватикана,Загреба и подлих англосаксонаца.И наша је дужност и обавеза као Срба и православаца да их вратимо и доведемо к познанију истине,а и самих себе.
   Комунисти су највеће ЗЛО које је задесило Црну Гору и они су распламсали пламен братоубилачке мржње који ево тиња и дан-данас.Не Божићна побуна,не сукоб зеленаши-бјелаши ,већ комунистичка партија.Комунисти,ти црвени ђаволи, више имају крви Срба из ЦГ на рукама него сами окупатори.Да споменем Пасја гробља,Лијева скретања а и Зидани мост..Добар дио ако не и већина зеленаша се писао Србима,неки су отишли и у четнике.Добро то знам јер је у мојој широј фамилији било зеленаша,а у ужој бјелаша.И једни и други су касније били прогањани од црвене банде.Било је међу зеленашима итекако добрих људи,полуписмених,необразованих али заведених од стране италијанских шпијуна и злотвора.И што је најважније, Срба по националности.

   • 0
    0

    Bogomi Miśa , znaš i ti ponekad ponešto pametno i razumno prozboriti , naravno da se možemo ćosati ovđe , ali ove ekstremne idiote sa obje bande moramo kresati , inače je đavo ponio šalu !
    Nego nam Vośa šuti ?
    Vośa , oli odgovarati Vośane ?

   • 0
    0

    Ta ваша браћа су већ спремна да вас ликвидирају ако ви не одаберете да будете исто што и они. Ствар је толико проста и на чистац. То што ви то не капирате није наш проблем. Ми би се од тога одбранили на одговарајући начин. Можете да губите време и копате по корену њиховог конвертитства али залуду. До сад ниједног нисте вратили, то је завршена прича.

     • 0
      0

      На Косову са био више него Одигитрија, али немам саморекламерску потребу као већина туриста-излетника из Монтекула.
      Није концертни већ клавијатура Корг Па икс 3. Купио сам деци да их одбраним од вељања. Ем говоре екавицом, ем свирају Царевца, татине душе.

    • 0
     0

     To su nasa krila ziva zdrava bila,velika porasla Srbiju nam spasla.Veljas se Bogami da bi ti nasu situaciju rjesio za cas,svaka cast sto si bio na Kosovo ali ga rijesio nisi a cojkas se da mozes.

   • 0
    0

    Neću ni ja da manišem Sekulu, nije mi to posao, a i on je vrjedan, sumnje nema …
    Opet, naš je srpski interes da smanjimo doživljaj!
    Nijesmo mi isti oni, ne da’ Bog! … Nijesmo mi bilo ko, mi smo Srbi iz Crne Gore, Crnogorci!!!
    A to, pored ostalog, i obavjezuje!
    Ako ćemo da nas poštuju …
    Kako ono bješe … “ Da nas mrze, a da nam se dive“! Makar i tako!
    … Srbi smo mi, Crnogorci!

   • 0
    0

    Милоше, јел ви још увек нисте схватили да том супротном табору припада и ово подљудско смеће скривено иза имена “секул“ ? АНБ-овска џукела је и убачена овде са циљем да шири раздор.

  • 0
   0

   Ovaj Sekula-(za)vođen prcima…od dvije izblejane četiri su mu rikanje-lažavine! Po diktatu vlasnika njegove glave-adresa Rastoci..“ulica od bekica be..be…broć!

 12. 0
  0

  JesiIi to bunike jeo!? Ko te, jadan ne bio , ko te poduči, u brk mu se p******, da postoji nekakva slovensko-ilirska etnogeneza Crnogoraca!??
  Znaš li ti, kakva je i kolika je to glupost, nepojamna, kukavče!?
  … Što se bez ikakve nužde brukaš, da ti se svijet smije!?
  Čuj, slovensko-ilirska etnogeneza!????

 13. 0
  0

  Gdje vam je originalan stari dokument o srpskoj etnogenezi? Nemate ga, kao sto nemate ni originalni tomos Svetom Savi 1219 o toboznjoj autokefalnosti Srpske crkve. Istorija vam je bajka uglavnom. Ona starija. Sto vristite kad vam se vaspitano kaze istina koja vam bode oci.

 14. 0
  0

  Vladika Vasilije Petrovic u pismu ruskpj carici Jelisaveti 25. 03 1758 kaze da su Crnogorci za razliku od Albanaca, Makedonaca, Srba, Bugara i Bosnjaka jedini slobodni narod na Balkanu.
  Jasno Vasilije definise Crnogorce kao zaseban etnos (etnonin). Crnogorci su istorijski narod i nacija. Tako recimo mletacki diplomata u jednom dokumentu za jednog islamiziranog Crnogorca (Petat Cuda) 1529 kaze da je „covjek crnogorske nacije“. Pa i konte Stefan Zanovic iz Budve pisao je u 18 vijeku da je pripadnik crnogorske nacije. Ruski diplomata knez Dolgorukov 1769 u jednom proglasu obraca se „vsej cernohorskoj naciji“. Za sada ovoliko. Pametnome je dovoljno.

 15. 0
  0

  Ne sporim da je mnoštvo kontroverzi, i da bi bilo razumno, da se bez predrasuda o svemu tome smireno i razložno razgovara …
  Ali, junače ko te, obraza ti, ko te poduči slovensko-ilirskoj etnogenezu Crnogoraca, jadi ga neznavenog, ludog znali!???

 16. 0
  0

  U tome i jeste problem, u elementarnim znanjima, u vladanju tehnikama u procesu mišljenja, u logičkim modelima i saznajno-logičkom aparatu …
  Da ti je to u rukama, u glavi, znao bi da ovo što si citirao, da je to samo budali dovoljno!
  Budali, samo onome što ne zna da razmišlja!!!
  BudalI, kome je sve dovoljno … Jedan citat, život cijeli!

 17. 0
  0

  U toponastickim i onomastickim naucnim istrazivanjima objavljenimu knjizi „Odakle su dosli preci Crnogoraca“ (prvo izdanje Matica Crnogorska 1995), drugo izdanje, 2000, dr Radoslav Rotkovic je zakljucio na strani 278 „Crnogorci su juznoslovenski narod zapadnoslovenskog porijekla…Preci Crnogoraca dosli su iz plemenskog saveza Veleta-Ljutica i Obodrita koji su bili rasuti izmedju usca Visle u Baltik i Atlantika“. Rotkovic zakljucuje da su se preci Crnogoraca doselili u rimsku Prevalitanu i „postali etnicko jezgro iz kojeg se, tokom visevjekovne simbioze sa starincima i u dodiru i prozimanju sa drugim etnickim skupinama Juznih Slovena, formirao CRNOGORSKI NAROD“.

  • 0
   0

   Више има смисла слушати магарца како њаче него слушати шта о историји говоре Ротковић или Аџић. Поријекло Ротковића је познато, истресао се неки морнар у неку кукавицу из Мојдежа и отишао.

   • 0
    0

    А и те прибалтичке топониме је преписао од Реље Новаковића који је нашао мноштво топонима сличних садашњим српским што додатно јача теорију о томе да је име Лужичких Срба сведок о везама/миграцијама.

   • 0
    0

    Više,više magarca Sekula-no Novaka…jer u zbiru su “ el par“ -đeca jedne babe darodavke i više đedova-koji im posalidžavahu babu-siromašicu koja rađaše SIROMAHE(na turksom jeziu-FUKARE!)…?!!!

 18. 0
  0

  Valdika Petar I 3 septembra 1796 pise pismo austrijskom caru Francu I i veli da njemu visoko blagodari za pokazanu milost koju pokazuje „vsemu narodu slaveno-iliriceskomu, cernogorskomu“. Taj dolument je objavio akademik dr istoricar Jevto Milovic, Petar I Petrovic Njegos, Pisma i drugi dokumenti (1780-1820), IICG, Totograd, 1987, 92-93. Znaci Petar I govori o sloveno-ilirskom crnogorskom narodu. To se negirati ne moze.

 19. 0
  0

  @Djikanu i Sekuli
  Za Petra I nije bilo dileme da su Crnogorci izgradjeni, konstituisani etnonim, poseban narod i da je on njihov poglavar u drzavi CG. Tako on s Cetinja 10 marta 1798 pise carigradskom patrijarhu Gligoriju: „U ovakvome istinitome i tacnome smislu od imena moga i od imena svoga naroda crnogorskoga dostavljam do znanja vasoj svetosti da pomenutoga Dimitrija Vujica crnogorski narod nije nikada priznavao ni priznao za svoga zapovjednika niti ima namjere priznati ga“ (Jevto M. Milovic, navedeno djelo, dokumentbroj 99, str. 110).
  Jasno Crnogorci su Crnogorci, narod, a ne dio drugog naroda.

  • 0
   0

   Зелени, ово ти је из малога мозга. Или можда из дебелога. Црна ти наука, кад овако резонујеш. Бар тога ко смо код Светога Петра Цетињскога не фали.

 20. 0
  0

  Ада чуш, Петар Први је био либерал од првог дана, то свако зна. Дизао два прста, узвикивао „е вива“. Никад српство поменуо није и никад ништа друго није написао него то што си истргнуо.

 21. 0
  0

  … A Srbi, mnogo poslijen će sebe nazvati Rusima, koji, poznato je ništa o sebi ne znaju, oni biva pogrješno uče da su jednom krenuli iz središta Balkana, prešli Karpate i stigli u stepu!!!
  Kako su, stoput ovdje ponovih, kretanja evropskim kontinentom, kao i svuđe drugde metanastazička i reverzibilna …
  Kako je ozbiljnom svijetu nauke najdalje od svakog otvorenog pitanja da je Mediteranu, u čijim granicama Balkan ima središnu poziciju, da je evropski dio Sredozemlja, rodnica naroda!!!
  Da to što Green podastire, da su to najobičnije nebuloze, nastale u političko-istorijskoj fabrici nepojamnih laži o predhrišćanskoj prošlosti evropskog kontinenta ; U tzv. “ nordijsko- bečkoj “ germanskoj istorijskoj školi! Koja je sebi stavila u jedini zadatak, da nordijsko-germanski protosrpski element izdvoji iz slovenske mase, čili je stariji etnonim, naravno srpski!
  Tako mi i dalje u školama pogriješio, i u svakom smislu štetno, učimo našu đecu da smo odnekud došli na Balkan!???
  A tebe su eto podučili da su Crnogorci “ južnosloveni, porjeklom zapadnosloveni „!?? … Da su otud došli!
  Pa dobro onda … Kažeš Zapadni Sloveni?
  Jesu li to oni “ Sloveni “ što prije Ahenskog mira 812. godine graniče na zapadu sa Francima.Pa se ta granica onda zvala, pazi čuda, „srpska granica „!
  Pa savremenik Ajnhard u “ Franačkim analima “ ne zna za nikakve Zapadne Slovene, ne daj Bože za nekakve Crnogorce ali zna za skupinu plemena pod zajedničkim imenom, Srbi!!!
  Kako Meyeradi i F.Kont, najveći slovenolog XX vijeka, nikoga ne vidi osim proto Srbe, Srbe …
  Kako niko osim Germana i nas ne uči tu “ nordijsku bajku “ umjesto stvarne istorije!
  Kako čak i portugalska đeca uče u školama o svom dalekom porjeklu i vezama sa Srbima …
  Kako je prošlogodišnja anketa u Portugalija potkazala da više od 140.000 građana Lisabona vjeruje da su srpskog porjekla … Da nauka zna da je Lisabon srpski topinim …
  Da …
  Ali, samo ti nastavi đe si krenuo, da niđe ne stižeš već u germansku bajku!

 22. 0
  0

  Crnogorski etnonin i nacionim (rodom Crnogorac) primarno dokazuju crnogorski pasosi izdavani Crnogorcima u vrijeme Njgoseve Crne Gore (1830-1851). U osnovi rijeci narod i nacija (nation znaci izvorno, etimoloskroditi se) je rijec rod, a u pasosima Njegosevog doba s Njegosevim potpisom i Crnogorskog senata njihovim nosiocima pisano je „rodom Crnogorac“, iza cega se
  navodi mjesto odakle je njihov nosilac, vlasnik. Mnostvo je sacuvanih takvih pasosa, mnoge je objavio faksimilno dr Jevto Milovic a mogi su sacuvani u Njegosevoj arhivi u Biljardi na Cetinju u okviru Narodnog muzeja CG, a koji nijesu jos objavljeni u faksimilu originala, ali oce uskoro. U Njegosevo vrijeme Crnogorci su objektivno i subjektivno, prema sluzbenim, zvanicnim dokumentima, Crnogorci osjecajem i iskazom bili etnicki i nacionalni Crnogorci. Recimo i to da Njegos nikad nije nidje spomenuo svetog Savu Nemanjica, ali jeste da je Crnogorska crkva autokefalna. Inace, rodom Crnogorac oznacava etnicko i nacionalno porojeklo, pripadnost, kao izraz i iskaz subjektivno-paiholoskog osjecaja, nasljedja i objektivnog stanja.

  • 0
   0

   „Господаре, наше сунце јарко,
   када зачух да си ти дошао
   у нашему крају и народу,
   засјаше ми лавре Немањића,
   у рај ми се претвори Расија,
   српска света земља Палестина;
   исто ми се срце обрадова
   ка да Душан велики устаде,
   ка да Србе позва на освету;
   ја ти пошљи онај колач мали.
   Да имадох круну Немањића,
   шћах ти круну на дар отпремити.“

   Владика СПЦ Петар Петровић Његош, „Лажни цар Шћепан Мали“ (1851.)

  • 0
   0

   Nacija i etnos su dvije razlicite stvari, no ti si bitanga i ne dolzi u obzir da ti se dijele besplatne lekcije. Lako ti je pricati price glupljim od sebe. Ti si Nole doktor propagande i falsifikacija, srpski Joseph Goebbels. Propadose vam sponzori, vidjecemo dokle ce te dogurati.

  • 0
   0

   Аџовићу са Цетиња, може ли се знати коју/које си и гдје школу завршио? Тврдиш да имаш више диплома! Гдје си докторанд, и ко ти је ментор? До сада си сто пута тврдио да си неки мрчни доктор? Уозбиљи се бар мало и напиши једном своју праву биографију!
   Како ти ико ишта може вјеровати кад редовно кривотвориш СВОЈЕ биографске податке?! Како, реци!

  • 0
   0

   Je li to Vama, Novače, nedostaje elementarne inteligencije, ili mislite da su vam sagovornici na ovu temu po malo debilasti? Ni milion dokumenata, pisama i knjiga koje je Njegoš ostavio i u kojima je nedvosmisleno govorio i pisao da je čisti Srbin Vam nije dovoljno, već na osnovu pasoša tvrdite da je Njegoš čisti nacionalni Crnogorac! I da su svi stanovnici tadašnje Crne Gore nacionalni Crnogorci. Ako ijednog školovanog istoričara nađete da tvrdi da su tadašnji Crnogorci posebna nacija i da nijesu etnički Srbi, bilo po njihovim tadašnjim osjećanjima, bilo etnički i ja ću postati Crnogorac.
   Posjedovanje i izdavanje pasoša tada je trebalo da Crnoj Gori da elemente države. Stanovnici tadašnje Crne gore se nijesu ni mogli pisati drugačije u pasošu jer su svi bili istog roda, vjere i jezika. Drugih stanovnika Crna Gora tada nije imala, tako da nije postojala mogućnost da neki necrnogorac bude pogrešno tretiran u pasošu. Rodom Crnogorac je jedino moglo da znači da je čovjek rođen u Crnoj Gori, a nikako i koje je nacije ili kojem narodu pripada. Ta mogućnost je postojala u višenacionalnim državama, kao npr. u Jugoslaviji (Srbi, Hrvati i Slovenci). Tako Krstu Zrnovom Popoviću u pasošu iz 1929. godine piše nacionalnost – Srbin.
   U mnogo dokumenata iz tog perioda se stanovnici tadašnje Crne Gore pominju kao Crnogorci. Ali to, ko hoće da tumači bez strasti, nikako ne znači da oni nijesu Srbi. Biti Crnogorac sve do skorijih vremena i tumačenja kvaziistoričara (pravnika, književnika, novinara, publicista i drugih neistoričara) nije isključivalo Srpstvo. Crnogorstvo u Crnoj Gori je išlo ruku pod ruku sa Srpstvom.

 23. 0
  0

  Prof. Dr Slobodan Tomovic u djelu „Komentar Gorskog vijenca“, Niksic, 1986, na strani 395 pise: „Da su Crnogorci u Njegosev razmisljanjima etnonim, pokazuju i pasosi koje je izdavao svojim sunarodnicima, u kojima je precizirao crnogorsko porijeklio njihovih korisnika“.

 24. 0
  0

  Slicno, gotovo isto kao Tomovic i Adzic, pisao je i pokojni akademik prof dr istoricar Branko Pavicevic u knjizi „Sazdanje crnogorske nacionalne drzave 1796-1878″, PG, 2007, str. 213 pise:“ Pasosi u doba vladike Petra II u pocetku su nosili naziv Crnogorsko provodno pismo, da bi ubrzo naziv bio zamijenjen Crnogorski pasport. U svim sacuvanim crnogorskim pasportima, a postoji ih ne mali broj, nalazi se rubrika za nacionalnost, a u svakoj je ruka zvanicnog sekretara (uglavnom Praviteljstvujusceg senata) ispisivala „Crnogorac“. Kao sto je i poznato, svaki crnogorski pasport bio je ovjeren drzavnim pecatom, „mohurom“, koji je imao ugravirani naslov „Crnogorskoh Praviteljstvujusceg Senata i vsjej Cernoj Gori-mohur“. Dakle, jasno je da je u drzavnim pasosima Crne Gore Njegosevog doba u rubrici nacionalnost, nacionalna, etnicka pripadnost upisivano konkretnim licima korisnicima istog-Crnogorac („rodom Crnogorac“-a rod je sinonim za etnicku i nacionalnu pripadnost tada bio u Crnoj Gori. Rod jednako je na(rod). A latinski nasci znaci iskonski roditi se, rod.

  • 0
   0

   Koji fanatizam iz ovih naucnika izbija ,moj sokole.Koliko cuda i pokora kroz istoriju zbog njega.a kavo je i koje to osjecanje i kako postaje ß U stvari na dnu fanatizma ima jedna ideja i vodi ga jedna misao.To je mahom vjerska ili socijalna misao,kakvog darovitog ili darovitijeg nezadovoljnog pojedinca koji je uspio da nadje svoj interes gomile ili vecine i da ih raspali u pravcu tih njegovih ili njihovih interesa ili naklonosti.Mali covjek nasavsi u toj misli svoj neki interes,odnosno obecanje za ostvarenje tog interesa ,strasno ulazi u akciju i u svakom recitijem pojedincu kojije tu misao vodi vidi Boga.
   Imali ista gluplje nego ovakav fanatizam ovakvih osoba,taj ili ovaka fanatizam je kroz cijelu ljudsku istoriju neprestano i skoro jedino pogresno i strasno a uvjek krvavo resavao pitanja.Bilo da se radi vjerski ili socijalno naucno ili ekonomski ili bilo koji dugi problem ,fanatizam je je jednostavno krvavo i svirepo resavao,i ipak je bio on taj koji se resavao.Huka i buka nista ne resavaju,to su glavni motori toga stava.fanaticar kao ovi ovdje,racunajuci tu onog glavnog i darovitog,odvratni su bukaci i gladni huskaci.Oni obilato zive od ljudske gluposti na racun ljudske krvi.

 25. 0
  0

  Bio jedan jednom što ga je boleo zub …
  Dobar dan!
  Au što me boli zub!
  Kud si poša’?
  Au što me boli zub!
  Oli da prišjednemo neđe?
  Au što me boli zub!
  …………………………..
  Au što me boli zub!
  … Green, jesi li ti poštar ili bloger, jadi te znali!
  Znaš li ti išta drugo nego da povazdan postuješ bez ozbiljne kontekstualizacije besmislene citate, pa ti malo, nego nam svako mali pod nos guraš Pavićeviće i Adžiće, taman kao da se na Bibliju pozivaš!?
  Baš nas je dojmilo!?
  Ta montenegrinska naučno-historijska rezonanca!?
  I, molim te, poštedi Tomovića, nije mu među njima mjesto!
  Mali je on da pojmi svu historijsku silinu slovensko-ilirske etnogeneze Crnogoraca!
  …Sarajlija Njegoša, o ovaj Slobodana, davna je posrbio!
  … Još on ne može da se brani od Adžića!

 26. 0
  0

  @Djikanu
  Poput Tomovica, Pavicevica i Adzica, naucno zasnovano konstatuje i akademik prof dr Mijat Sukovic, kada pise sasvim precizno i istorijski uvjerljivo sljedece: „Konstatujem da su u istorijskoj literaturi objavljene forokopije nekoliko crnogorskih pasosa, od veceg broja sacuvanih u nekoliko arhiva. Od objavljenih fotokopija, dostupnih svakome, kao ilustraciju identifikujem fotokopiju pasosa izdatog 1840. Godine, pod N0 132, Marku Vrbici iz Njegusa. Na pasosu pise: Crnogorski pasport, a u odgovarajucoj rubrici, poslije mjesta rodjenja, napiaano je „Crnogorac“. Ta dva posatka identicna su i u pasosu izdatom popu Stevanu Ivanovicu. Ko hoce da „zaviri“ u arhivsku gradju vidjece vise crnogorakih pasosa sa odesnicom „Crnogorav“ (Akademik Mijat Sukovic u radu „Crnogorska nacija izrasla prirodnim tokovima“ u knjizi autora „Crna Gora od federacije ka nezavianoti“, CANU, PG, 2001, 294-295)

  • 0
   0

   У пасошу пише Црногорац, а Ћосовић звони на све сајтове да су тада у Црну Гору сви били Срби. Јер су сви посрбљени, вели.
   Што ће ти пасош кад те твој истомишљеник Ћосовић демантова. Можете ли се бар договорит?

 27. 0
  0

  Nikako da zazivi ta „nacija“. Zivi samo u glavama marginalaca i blejaca koji konzumiraju FAKE NEWS za dorucak. glavna motivacija za promovisanje te „nacije“ su Soroseve pare.

 28. 0
  0

  Nemoj da me siliš da ti do tančina razjašnjavam …
  Tamo đe si ti fasciniran akademskim titulama, ne stanuje referentnost!
  Kako ja o tome nešto malo više, pobolje znam od tebe!
  Kaži ti meni, pile montenegrinsko, đe, kada i na koji su to jezike prevedene knjige, naučni radovi i studije montenegrinskih naučenjaka, koje nam nemilice podastireš!
  … Kako je to odveć važno, ali nije i najavažnije, jadi te znali!
  Kako je, šta …
  Kako je najvažnije da budu citirani u naučnoj i stručnoj literatari! Pa broj citata, jedino on, sudi o referentnosti svakog, pa i montenegrinskog naučenjaka! Svakog, svejedno akademika etc.
  Kako, vidiš i sam, bez da bilo koga podcjenjujemo, odveć malo vrijede akademske titule! To ti više dođe za internu, unutrašnju potrebu, takoreći!
  Pa mi ti sada, ela, rečime .. Ko, đe i kada, u kom naučnom štivu je citirao fabulozne duklješke naučenjake? Đe se to u svjetskoj nauci čulo i pročulo za slovensko-i lirsku etnogenezu Crnogoraca, koji sve jesu, samo Srbi nijesu! … Još su južnoslovensko pleme, zapadnoslovenskog porjekla, jadi te znali sa sve njima, naučenjacima!?
  Ustvari, ovo nije pitanje za tebe, nego za JURODIVA NOVAKA ADŽIĆA, DOKTORANTA NA ČEKANJU, KOME JE SVAKI PREĐA STOPUT BOLJI A DA JE SA SLOVIMA U ZAVADU VAZDE BIO!
  Za njega pitanje!
  Gukni Novače, historiče … Histeriče!
  Gukni, ili bačaj koplje u trnje!

 29. 0
  0

  O, srditiga, Djikana, plitke pameti i price, zajapurio se kao da je bik u koridi. Potpuno nesposoban za razgovor sa cinjenicama. Zali Boze.

  • 0
   0

   Precjenio ga, Nikola, na meni je grješka!
   Ovako odgovara samo nevaspitana duklješka budala!
   A meni, i njega žao!
   … Isprana mozga, još i sabo pismen, bliže prazna sendviča, jadi ga znali!
   Opet, bez odgovora na ovo ključno pitanje koje sam postavio, ne njemu, jer mi je od početka jasno da on neće čak ni razumjeti šta sam zapravo pitao, nego sam ga korespondirao duklješkom naučniku, doktorantu na čekanju – nema dalje polemike!!!
   NA SUNCE SA CITATIMA DUKLJANSKE HISTORISKE NAUKE U SVJETSKOJ, ILI MUČITE!!!
   Kada sam već sebi dopustio da uopšte razgovaram sa diletantima!
   Sve u najboljoj namjeri da istorijsku nauku popularišem, da je svjesno prikratim za navodni ekskluzivitet, kako sam ja svijetom sretao istoričare- naivce, “ amatere “ sa ozbiljnim znanjima, još i sa ozbiljnom reputacijom!!!
   Koje ni u snu ne bih poredio sa ovdašnjim akademcima!
   Koji, oni “ amateri „, ozbilljno vladaju metodologijom i naučnim metodom!
   Ende!
   …Citati, citati, gospodo naučenjaci, jadi vas znali!!!

 30. 0
  0

  Danas sam naucio vise nego zadnjih 72 godine. Kazete za Blazu Jovanovica da je bio komunista i posten covek. To je za mene nova nauka! Otkrovljenje, pronalazak veci od Kopernikovog. Jos nam ostaje da cujemo da je Pavelic osnovao Jasenovac zbog ljubavi prema Srbima.

 31. 0
  0

  Mi crnogorci iz śevernih crnogorskih plemena smo vazda bili crnogorci i to ćemo i ostati !
  Jes da su se neki od skoro posrbili , ali nema veze , jer sam soguran da će njihova đeca i unuci biti nacionalni crnogorci , zato se ne morate toliko natezati .

  • 0
   0

   Јесте вала масја како да нисте.Ви из Ђурђевића Таре (,,sjevernih crnogorskih plemena,,!!??)
   сте увијек били црногорци…. само понекад потурице,ханџар дивизија, санџаклије ,муслимани ,бошњаци …. итд.Како ви ко улије у корито.

 32. 0
  0

  Posto izucavam komunisticki pokret,a i simpatizer sam kp,moram reagovati.Velike lazi ovoga moskovskog staljiniste cuh.Navodicu redom.
  1.Komunisticka partija Jugoslavije je bila trockisticka,samim tim internacionalna.
  2.Svi su stradali u Staljinovim cistkama,zato sto su bili internacionalisti ,a ne sto ih je Tito odao,jer je i Tito sam bio internacionalista.Izvjestaj su morali svi da napisu Moskvi(to doticni valjda zna),a onda u roku od nedjelju dana odlucuju kome da vjeruju.Titov izvjestaj je bio ‘realniji’ za razliku ,recimo od ostalih,Parovica recimo,koji je pljuvao na sve strane,pa je ipak stradao,sto znaci da se nisu vodili cistim potkazivanjem.
  3.SSSR pod Staljinom je guba koja je unistila citav pokret(iako ima ogroman uticaj na razvoj danasnje Rusije)
  4.Tacno je da su 1920. komunisti uzeli vlast u Zagrebu,Beogradu i jos par mjesta,i da je tada poceo teror prema pokretu(zabrana partije i zatvori,cista demokratija,zar ne),ali je apsolutno netacno da su bastinili bilo kakav vid ‘srpstva’.Svi su bili protivnici velikosrpstva,koje je cvjetalo.(u Zagrebu je izlazio cetnicki list do 1938)
  5.Kradjordjevici su bjesomucno zatvarali komuniste,valjda zato sto su pobjedili na ‘postenim’ izborima
  6.Crnogorska nacija ne postoji,kao sto ne postoji ni srpska ,ni hrvatska,to su isti juzni sloveni koje su razliciti istorijski dogadjaji oblikovali.Ko drugacije kaze ,taj je ogroman lazov i moj neprijatelj .Ne znam samo sto ste zapeli za srpsku ,koja je prva uvidjela nacionalni zanos 19 vijeka i pokusala Nacertanijem da pokori ostale(uzgred Nacertanije je direktno protiv Rusije nastrojeno,zato su Rusi podrzavali Crnu Goru i Bugarsku,nasuprot Srbije,San Stefanski mir)
  7.Srbija je Sumadija i stara Raska ,ni vise ni manje,sve ostalo nije ni bilo njihovo.
  8.Djilas se nikada nije odrekao komunizma,samo elitizma.
  9.Djilas je bio protivnik velikosrpstva,te kategorije ,vama tako neizbjezne
  Zaboravio sam vise,a ima jos sigurno,pozdrav.Uciti,uciti i samo uciti

  • 0
   0

   Ma Vośa je to malo upakovao da zvuči realnije , on nam je kao dramski pisac ima punu umjetničku slobodu da spaja i rastavlja , to je drama prava , ali sa tužnim krajem , jer veljesrpstvo puca po svim šavovima .
   Bolje bi Vośi bilo da nam pojasni kako je to od crnogorca krajem 80-tih postao srbin 90-tih ?
   E to je tema za dramu !

   • 0
    0

    Evo Grubac i njegove kolege te nebrisu nego te pustaju da slinis ovdje,tako i treba.Ajde fino priznaj kad si izdao djedove koji srpske vjere bili.

    • 0
     0

     He , he , što veli Njegoš :“Oj sirotno srpstvo ugašeno..“ !
     Bez neuroze molim !
     A ko je izdao , viđećemo kad Sud procijeni dokaze g.Katnića , he , he , mada se već zna ko je uzeo pare od rusa , pitaj Medovog šuru , he , he ..

     • 0
      0

      hehehe lijepo te ugostili ljudi a ti ono tipicno geacki,mjerkas zenu domacinu,ogovaras ga,po….s mu se u lavabo,nemate obraza pa to ti je.Djede ti je srpske vjere bio a ti ga prevjerio,znam ja da se ti zbog toga nesekiras zato cu ti to spomenut jos jedno hiljadu pita,inace nebi da imas stida i obraza.

  • 0
   0

   9. Ђилас је био противник великосрпства док није Титоисте посла у к…ц и река Црногорци су измишљена нација створена на ненаучној основи и погрешној теорији.
   Ђидо је сватио што се ради и поста велики Србин.

 33. 0
  0

  Е да је среће па да ниједан комуниста, усташа или качак никад није ни изашао из затвора широм КСХС. Данас би живјели у нормалној држави.

  • 0
   0

   Da nije bilo komunizma ti bi radio 19 sati dnevno,tvoja djeca 15,a tvoja zena ne bi imala pravo glasa(sto I ne bi bila neka steta).Postali ste skrbava turska raja,voleci svog gospodara.Postoji samo klasna borba,ficfirici,ostalo su vam podmetnuli da zarade na vama,prodali su vam patriotism,nacionalizam I najgore od svega tradiciju(koja ne postojalo,znaci mit)Evo ,odoh da povratim

 34. 0
  0

  … Naravno!
  I da ta Kraljevina, da je zere sreće bio, svjetlo dana gledala nije!!!!!!!!!!
  Kako onda ne bi bilo srpskih katolika Hrvata, pa ne bi bilo srpskih muhamedanaca Muslimana, Bošnjaka, pa bi nam država bila do iza Splita, desetak kilometara isprijed Osjeka, ne bi bilo ustaša i balija , ne bi bilo Jasenovca, ne bi bilo satanskih komunista, ne bi bilo bratoubilačkog rata, partizana i četnika, ne bi bilo montenegrinske Crne Gore, ne bi bilo šitarsko-bugarsko-makedonske srpske Maćedonije … NE BI BILO OTETOG KOSOVA … !!! …Ničeg bilo ne bi, što je protivno životu Srbinovom!
  … Još bi svima, baš svima bilo sveukupno bolje!
  … Jadi ga znali, i tu paklenu Kraljevinu, bezumnu!!!

 35. 0
  0

  Колико сам и колико путах,
  дубокијем заузет мислима
  у цвијетно лоно природино,
  хранећи се питателним соком
  из ње сисе голе и прелесне,
  матер штедру запитива смјело
  рад чеса је творац сатворио:
  ради л’ ђеце своје многобројне?
  али ђецу за ње удовољства?
  ал’ обоје једно рад другога?

  • 0
   0

   Nije Grbaljski-no je original MAINA-koji danas konačno vladaju Budvanima-koji im „u jedan vakat ukradoše budvansko(čitaj Mainsko )polje…!!!

 36. 0
  0

  Kako na osnovu onoga što su govorili o sebi naši preci mi zaključujemo ko su oni bili, a i šta smo mi sada, evo nekoliko potvrda kako su se pismeni Crnogorci prije Njegoša izjašnjavali:
  1. Vladika Danilo, rodonačelnik dinastije Petrović, je svojom rukom na rukopisnom jevanđelju, izrađenom na pergamentu napisao:“Danilo vladilka cetinjski Njegoš, vojevodič srpskoj zemlji, kupi ovo svetoje jevandjelje cenoju zlatnu 5 u Ivana …“.
  2.Vladika Danilo svojom rukom piše: „Va ljeto 7207(1698) mjeseca julija 17 na neđelju Svetih otec, da jest vjedomo kako kupih siju duše spasniju knjigu Žitije Svetogo Savi, prvago arhiepiskopa i učitelja Srpskago az grešni i smireni Danil, narečeni vladika cetinjski…“
  3.Na Mitrovdan 1714. je mitropolit Danilo uputio poruku crnogorskom zboru i glavarima: „Mila bi mi bila smrt da ste vi htjeli da svi ujedinjeni izginemo časno i slavno, kao što je to učinio sam knez Lazar i Miloš Obilićkoji ubi cara na Kosovo, pa najzad i sam pogibe sa svojim gospodarom i svih sedam hiljada boraca – što nas Crnogorce dovelo u ove krše…“
  4.Mitropolit Danilo piše u Beču, 2.12.1714. godine, Gavrilu Golovniku, predstavniku ruskog cara na austrijskom dvoru: „A sada mene su ovdje zaustavili… Ne znam šta će biti od moga života u tuđem carstvu, jer bij ja prvo sebe obeščastio, a zatim naša srpska plemena, kad bih molio pomoć od drugih država, i rugale bi nam se druge vjere…“
  5. Vladika Vasilije Petrović u svojoj „Istoriji o Crnoj Gori“, štampanoj u Rusiji 1754. piše: „…Crna Gora naseljena je većinom doseljenicim, koji u ove gore dobježaše posle propasti carstva srpskoga. Svako takvo pleme pamti svoga rodonačelnika koji se preselio u Crnu Goru… Njeguši pričaju kako su ispod Njeguš planine, iz Hercegovine, došla dva brata Erak i Raič, pa se naselili u Njeguše od kojih se je i prozvalo mjesto Njeguši…“
  6.Vladika Vasilije u istoj knjizi kaže: „Smireni pastir slavenoserpskogo crnogorskoga naroda“.
  7. Vladika Sava je 1776. godine pisao moskovskom mitropolitu Platonu: „Zastupi nas pri Porte, što Greki ne bi miješali se u serbskij nacion“.
  8.Vladika Petar I uoči boja na Martinićima 1796. poziva Crnogorce i Brđane: „… u nama neugašeno srbsko srce kuca, srbska krvca vrije…“, a uoči boja na Krusima traži od svojih ratnika da udare na neprijatelja „…našeg predragog imena srbskog i naše dražujuše voljnosti…“.
  9.U testamentu iz 1830. Petar I kaže da je novac iz Rusije „… trošio na polzu svega naroda srbskoga“.
  10.Iz pisma crnogorskih glavara Senatu mletačkom 1722. godine: „Mi smo hvaleći boga cvijet ot vjere i ot zakona pravoga grčaskoga jezika i slavnoga junaštva srbskoga“. (Istorija Crne Gore, tom 3)
  11.Vicko Zmajević, nadbiskup barski, a kasnije i zadarski, u besjedi koju je održao prilikom prijema u mletačkom Koleđu, o prilikama u svojim krajevima kaže:“ …Srpski narodi Crne Gore i Grblja…“(il popoli serviani di Montenegro i Zuppa)
  12. Mitropolit Avramije 1702.godine šalje iz Rusije jednu knjigu i kaže: „…b serbskuju b prečesnuju obitelj uspeniji Bogorodici nericajemi Savini“.
  13. Božidar Vuković Podgoričanin je u venecijanskim dokumentima iz prve polovine XVI vijeka upisivan kao Srbin: „Dionisio della Vechia, de la nation Serva“. Isto je i sa njegovim sinom Vickom. Kada je 1514.godine data dozvola da grčka kolonija u Veneciji sagradi crkvu, određena je komisija od četiri člana koja se brinula za kupovinu zemljišta i izgradnju crkve. Među ova četiri člana je bio i jedan naš zemljak iz Zete koji je ubilježen kao „Andrea de Zeta Serviano“. Kada je vlast dala dozvolu za gradnju crkve pisalo je „della nacion Greca e Serva“
  Drago bi mi bilo da ovo pročitaju (mada vjerujem da znaju) Misja, Novak Adžić, Green i ostali Crnogorci koji tvrde da Crnogorci i Srbi nemaju ništa zajedničko. Istina je da su svi gore pobrojani naši preci govorili i da su Crnogorci, ali to nikako ne znači da nijesu biliSrbi. To nikako ne isključuje jedno drugo. Makar je tada bilo tako.

 37. 0
  0

  Господине Грубач, ако ћемо се мјерит по чојству, онда достини од ових Пипера, које ође помињете(Иван Милутиновић и Вукашин Марковић), не можете ни воду да носите.Плус за ваше братсво Грубача никад нисам ни чуо. Да се нисте ви истакли су чим.Не знам ни оклен сте и јесте ли Црногорци заправо(кад кажем Црногорци мислим на Црногорца у пуном смислу ријечи, Црногорца Србина, јер да нисмо Срби неби ни могли бит Црногорци.).

  Дакле ја сам потомак ових људи. Вукашинн је сматрао да су Црногорци Срби. Што у породичним архивама тј у његовим писмима која је писао разним личностима, а у које сам ја имао увид, експлицитно наводи. Али Вукашин инсистира на тој посебности Црногораца. Док с друге стране Иван Милутиновић је истог мишљења. Тако да лако је вама из ове перспективе да причате, а не знате пола чињеница и факата. То су били људи и људине, доследни да се боре за своје идеале, а образ и част нису погазили. А ево ови данашњи, какви су стасали и како пасају. И докле су нас довели ти четници, који су „чували“ наше српско име, од комун иста. Мислим на Ђукановиће и већину породица федералистичких четника бваја Станишића.
  Ево на Цетиње што чине.

  Са већином ваших ставова слажем. И ја сам Црногорац у пуном смислу, дакле Црногорац који се није одрека свога имена тј Србин. Дакле по националности сам Србин, али није у реду да овако пишете о овима људским величинама.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here