Насловна Политика Од чланова СДП приходовао 26.000 евра, Позитивна 7.925, ЛП 1.680

Од чланова СДП приходовао 26.000 евра, Позитивна 7.925, ЛП 1.680

0
ПОДИЈЕЛИ

Мјесечне чланарине у црногорским партијама најчешће се плачају симболичним евром, док чланови предсједништава, главних одбора и посланици одвајају знантно више новца. Према подацима које су партије доставиле ЦдМ-у, СДП је у 2014. години на основу чланарина приходовао 26.000 евра, Позитивна Црна Гора од чланарина 6. 625 евра , а од прилога 1.300 евра, док је Либерална партија сакупила 1.680 евра. Остале партије тај податак ће, како закон налаже, открити до 31.марта.

novac evri

Партијска чланарина у Демократској партији социјалиста ДПС плаћа се у складу са Законом о финансирању политичких партија.

Изабрани функционери у име партије на државном и локалном нивоу су у обавези да плате мјесечну чланарину у износу три одсто од нето зараде по овом основу.

„Изабрани функицонери у име партије у органима управљања (Управни одбори, Савјети, Одбори директора) установа – предузећа плаћају мјесечну чланарину у износу седам одсто од припадајуће накнаде. Ова обавеза не искључује обавезу плаћања чланарине по другим основама, у складу са овом Одлуком. Чланови партије који су у сталном радном односу у државним и органима локалне самоуправе, јавним установама и предузећима у државној, општинској, мјешовитој или приватној својини плаћају мјесечну чланарину од један одсто нето зараде“, наводе из ДПС-а у одговору за ЦдМ.

Како додају, укупан новчани износ чланарине, на мјесечном нивоу, не може прећи износ од 10 одсто просјечне мјесечне нето зараде у Црној Гори за претходну годину.

Чланови ДПС-а који су пензионери, незапослени и студенти ослобађају се плаћања чланарине.

На питање колико су новца у 2014. имали на основу издвајања својих чланова, из ДПС-а су казали да ће ти подаци бити познати до 31.марта.

„Завршни рачуни за претходну годину, у складу са Законом о финансирању политичких партија, подносе се надлежним државним институцијама до 31. марта текуће године и седам дана након тог рока доступни су јавности путем сајта Државне изборне комисије. У завршним рачунима јасно је видљива ставка прихода од плаћања чланарине па ће, у складу са Законом, подаци за протеклу 2014. годину бити познати почетком априла“, стоји у одговору ДПС-а.

Чланарина у Социјалдемократској партији СДП за пунољетне чланове који су стално запослени износи један евро.

„Чланарине су ослобођени пензионери, студенти и млади до 29 година и незапослени чланови“, наводе из СДП-а.

Тако су, на основу издвајања чланова, у 2014. приходовали 26.052 евра.

По одлуци о чланаринама за 2015. годину коју је донијело Предсједништво Позитивне Црне Горе, чланови странке плаћују један евро на име чланарине.

„Чланови Главног одбора уплаћују 10 евра, чланови Предсједништва 30, а посланици  47 евра, у складу са новим Законом о финансирању политичких субјеката“, наводе из Позитивне.

Тако је, према подацима које смо добили, у току 2014. године Позитивна Црна Гора од чланарина приходовала  6. 625 евра , а од прилога 1.300 евра.

Из Социјалистичке народне партије СНП кажу да њиховим актима није предвиђено плаћање чланарине, али да постоји лијепа пракса донација.

„Та пракса је искључиво везана за партијске функционере, прије свега посланике, одборнике  и оне који у име СНП-а обављају функције у локалним самоуправама“, тврде из те партије.

У Либералној партији ЛП чланарина се плаћа по одређеним критеријумима.

„Незапослени, студенти и пензионери су ослобођени плаћања чланарине, запослени плаћају еуро мјесечно, а посланици, чланови Управних одбора, као и запослени који покривају одређене функције, плаћају три осто од свог личног дохотка“, стоји у одговору ЛП-а.

Тако је Либерална партија у прошлој години од чланарина приходовала 1.680 евра.

Из Бошњачке странке БС су саопштили да када је посриједи давање новца за чланарине, немају нека значајна средства.

„Тачан износ тренутно нијесмо у могућности да вам доставимо усљед одсутности радника – књиговође, а одговоре ћемо вам врло брзо накнадно доставити“, наводе из БС-а.

У Новој српској демократији чланарина се не плаћа.

Иако смо питали колико новца су у 2014. години добили на основу издвајања својих чланова, из Нове српске демократије су одговорили да по том основу немају приходе.

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here