Насловна Друштво Очеви беба исцрпљени, али поручују да ће истрајати

Очеви беба исцрпљени, али поручују да ће истрајати

0
ПОДИЈЕЛИ

Очеви пет беба инфицираних у бјелопољском породилишту трећи дан штрајкују глађу испред бјелопољске Опште болнице.

očevi

Одлучни да истрају у својим захтјевима Одлучни да истрају у својим захтјевима
Ноћ су провели у шаторима, углавном без сна, јер су поприлично исцрпљени, казао је Радију Црне Горе Славиша Кнежевић, отац преминулог Душана.

Oн истиче да родитељи инфицираних беба не траже суспензију три љекара до окончања судског поступка, због некаквог хира или анимозитета према њима, већ што је тужилаштво управо њих означило као кривце за поменуте случајеве.

“Уколико сматрају да је неко други крив за инфекцију беба нека то јавно саопште”, казао је Кнежевић.

Са Кнежевићевим ставовима сагласан је и Елдин Салемовић, који наглашава да ће и поред тешких услова у којима траже правду истрајати у томе.

“Било би трагично да неко од родитеља заврши као мали Душан”, саопштио је Салемовић.

Штрајкаче је данас посјетио и Јанко Вучинић предсједник недавно основане Радничке партије.

Надлежни да хитно реагују

Удружење Родитељи позивало је Министарство здравља и управу Опште болнице у Бијелом Пољу да хитно одреагују и искористе све своје надлежности како би спријечили даље негативне посљедице на породице беба које су инфициране крајем прошле године, које може изазвати штрајк глађу њихових чланова.

Они кажу да јавност очекује од Министарства да преузме одговорност као главни надзорни орган, јер чекање и пребацивање “врућег кромпира” у руке управног одбора није рјешење и одуговлачи рјешавање ситуације, која продужава вишемјесечну агонију пет породица.

“Вјерујемо и да Љекарска комора има основ за реаговањем, у складу са њеним Статутом. Поштујући претпоставку невисности, сагласни смо да љекаре не треба јавно осуђивати док се не утврди да ли су криви, али се питамо чему служи њихово враћање на посао. Да ли је потребно да се догоде нове потресне ситуације да би неко коначно чуо родитеље беба, након свега што пролазе од момента када су се њихова дјеца разбољела?”, поручују из Удружења.

Наводе и да Црна Гора нема са чим да се похвали када је сутуација у већини црногорских породлишта у питању.

“Јер, како су нас упозорили и стручњаци који су радили детаљну анализу за потребе УНИЦЕФ-а и Министарства здравља, велики број основних услова и стандарда и процедура нијесу одговарајући. На томе се мора хитно радити, јер смо већ давно упозорени и неке ствари можемо да предуприједимо док смо на вријеме”, закључује се у саопштењу Удружења Родитељи.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here