Насловна Политика Обустављена истрага против Богољуба Карића

Обустављена истрага против Богољуба Карића

0
ПОДИЈЕЛИ

Тужилаштво за организовани криминал обуставило је истрагу против Богољуба Карића поводом оснивања „Мобтел-а” и омогућавања предузећима са Кипра добијање девизних кредита Астра банке без гаранција.

Истрага је обустављена против још осам особа.

Карић је сада слободан човек и требало би да буде повучена потерница која је за њим расписана пре скоро 11 година.

Против Карића, који је ван Србије од 2006. године, недавно је због застарелости обустављен и поступак у Вишем тужилаштву у Београду по оптужници из 2010. којом се теретио за злоупотребу службеног положаја, односно извлачење новца из „Мобтела”.

Њему и његовој породици сада ће морати да буде враћено више скупоцених аутомобила, кућа, локала… који су привремено били заплењени током истраге и поверени на чување Дирекцији за управљање одузетом имовином.

У саопштењу Тужилаштва за организовани криминал прецизира се да је поред Карића обустављена истрага због кривичног дела злоупотреба положаја одговорног лица и за Видомира Парежанина, Панту Урошевића, Мишу Кузмановића и Смиљу Младеновић.

Истрага је, како се подсећа, вођена због сумње да је, у периоду од априла 1994. године до фебруара 1997. године ( делимично за време међународних санкција), током оснивања Предузећа за мобилне телекомуникације „Србија БК ПТТ доо – Мобтел” и уношења оснивачког капитала, Карићу и предузећу БК Траде” Инц., суоснивачу „Мобтел-а”, прибављена противправна имовинска корист у износу од 21.980.551,98. америчких долара, на име разлике између стварне и лажно приказане вредности унете опреме.

Истрага је започета у Окружном јавном тужилаштва у Београду 18. фебруара 2006. а касније ју је преузело Тужилаштво за организовани криминал.

Након што је предузело низ радњи, Тужилаштво је 2015. године одбило као сувишне предлоге одбране за предузимање нових доказних радњи, после чега је суд усвојио жалбе одбране изјављене на одлуку тужилаштва и наложио испитивање већег броја сведока и прибављање бројних материјалних доказа.

По предузимању наведених радњи тужилаштво је у више наврата одбијало предлоге одбране да се одреди ново економско-финансијско вештачење.

Међутим, крајем 2015. године, одлуком суда тужилаштву је наложено да се изврши допунско економско-финансијско вештачење које треба да узме у обзир нове околности које су наведене у Извештају ДОО „АЛФА ПРОФИТ”, из Москве, који је, у међувремену, доставила одбрана, а тичу се процене вредности трошкова које је имао страни улагач, „БК Траде” Инц., приликом испоруке опреме.

Новим вештачењем је утврђено да је приликом уношења оснивачког капитала у „Мобтел”, односно приликом набавке и испоручивања опреме потребне за изградњу система и рад овог предузећа, суоснивач БК Траде” Инц. имао оправдане трошкове на име транспорта опреме из Шведске и Русије, царина, осигурања и друге нужне трошкове у наведеном износу, који нису приказани приликом фактурисања.

Из тога је како је указало тужилаштво, произишао закључак да није прибављена противправна имовинска корист – преноси Танјуг.

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here