Насловна Политика Обрачун са демонстрантима у Кијеву

Обрачун са демонстрантима у Кијеву

0
ПОДИЈЕЛИ

Demonstracije Kijev

Десетине људи повређено и ухапшено пошто је полиција у Кијеву разбила демонстрације против председника Украјине Виктора Јануковича. Полиција рано јутрос употребила сузавац да би растерала око 400 демонстраната у центру града.

У Кијеву су повређене десетине демонстраната када је полиција рано јутрос брутално растеривала људе који су тражили оставку председника Украјине Виктора Јануковича, због тога што није потписао дуго очекивани споразум са ЕУ, тврди један опозициони посланик.

„Десетине људи су повређене, а десетине су ухапшене. У Украјини никада није виђено нешто слично“, написао је на Твитеру посланик Андриј Шевченко, преносе агенције.

Полиција је употребила сузавац да би растерала око 400 демонстраната у центру Кијева. То су демонстранти који нису отишли кући после великог протестног скупа који је одржан синоћ и на коме је било око 10.000 људи.

„Било је страшно. Мирно смо демонстрирали када су нас напали“, испричао је демонстрант Лада Тромада.

Један од организатора демонстрација Сергеј Милниченко каже да је полиција започела акцију јутрос око 4:30.

Јанукович је прошле недеље изненада одустао од политике интеграције у ЕУ када је његова влада најавила да обуставља припреме за потписивање споразума. То је разгневило многе у Украјини, где се скоро половина од око 45 милиона становника залаже за блиске односе са ЕУ.

Јанукович је рекао да Украјина не може себи да приушти да жртвује трговину са Русијом, која ту земљу сматра историјским делом своје орбите. Москва је иначе покушала је да спречи склапање споразума Кијева са ЕУ тако што је забранила увоз неке робе из Украјине и запретила даљим трговинским санкцијама.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here