Насловна Друштво Обесправљени затвореници покренули иницијативу

Обесправљени затвореници покренули иницијативу

3
ПОДИЈЕЛИ

Затвореници КПД Подгорица („Спуж“), послали су порталу ИН4С Иницијативу за контролу праћења примјене Кривичног закона и Закона о извршењу казни затвора, новчане казне и мјере безбједности у дијелу одредби везаних за условни отпуст и рад службеника одсјека за третман ЗИКС-а КПД Подгорица.

Како се наводи у иницијативи, осуђеници који служе своје казне у ЗИКС-у „Спуж“ принуђени су да иницијативу пошаљу преко нашег медија из више разлога.

Они указују на нови закон који је усвојен прошле године а односи се на извршење казни затвора, новчане казне и мјере безбједности којим је уведена новина да је надлежност за одлучивање по молбама осуђеника за условни отпуст додијељена суду који је донио одлуку у првом степену.

Очекивања свих од ових нових законских рјешења која су у складу са европским стандардима су била да ће доћи до брже и праведније примјене условног отпуста као института који одавно постоји у нашем законодавству, а и представљају европски стандард. Нажалост, у пракси је потпуно супротно. Дошло је до потпуног обесмишљавања овог института и извргнут је, слободни смо рећи, руглу. Умјесто да поступак тече брже, он никад није био спорији“, истичу затвореници додајући да би било логично и једино исправно, да након двије трећине издржане казне затвора осуђено лице заједно са молбом преко ЗИКС-а уједно добије и мишљење о његовој личности и понашању за вријеме издржавања казне.

2016-06-15

У пракси се дешава, истиче се у допису упућеном порталу ИН4С, да се подносе молбе за условни отпуст преко ЗИКС-а, чији службеници неће да истовремено са њом пошаљу своје мишљење о подносиоцу молбе, тачније о поступку његове ресоцијализације (каква је пракса у окружења, на примјер у Србији), и на тај начин олакшају и убрзају процедуру доношења одлуке.

Напротив, чека се да суд прими захтјев и након тога затражи мишљење од ЗИКС-а. На тај начин се губи пуно времена које је за нас, лица која се налазе на издржавању казни посебно драгоцјено. Дешавало се да поједини осуђеници чекају и по неколико мјесеци на одлуку или чак издрже, то јест одлеже цијелу казну, чекајући одлуку по својој молби за условни отпуст. То свакако није по европским стандардима, јер у свим земљама Европе, загарантована је једна трећина, у некима и без молбе-по аутоматизму, у некима половина, а у Белгији-ко је први пут у затвору излази послије одслужне једне трећине затворске казне“, напомињу осуђеници из ЗИКС-а.

Даље како истичу, законом у Црној Гори су предвиђене све наведене могућности, али се на примјенљују. Исто тако, напомињу да су судови врло рестриктивни и одбијају велики број захтјева, често и из разлога који нису предвиђени законом. Као примјер својим тврдњама наводе да има случајева гдје је суд навео да је дјело почињено са умишљајем или да је почињено у алкохолисаном стању или само наводећи да није постигнута ресоцијализација без конкретних разлога за такав закључак.

Такође, примјећује се да је судска пракса неуједначена, јер се у истим ситуацијама доносе различите одлуке. Што је и логично, јер суд који те је осудио у првом степену треба да ти да једну трећину, а самим тим треба да порекне оно што је рекао кад му нареди већа инстанца, то јест апелациони суд који до сада по нашем мишљењу професионално обавља свој дио посла“, каже се у допису.

2016-06-15 (1)

Запослени у ЗИКС-у раде против затвореника

Оно што је још чудније, истичу затвореници, и што их, како кажу, посебно погађа је однос службеника сектора за третман ЗИКС-а који су задужени за праћење њихове ресоцијализације, који готово по правилу обесхрабрују осуђенике да подносе захтјеве за условни отпуст, наводећи да је рано да подносе захтјеве иако је прошло више од двије трећине издржане казне, позивајући се на рестриктивну политику судова приликом одлучивања.

Службеници овог сектора у великом броју случајева дају негативно мишљење о поступку ресоцијализације подносиоца захтјева иако немају ваљаних разлога за то, а да притом и током цијеле казне не разговарају са њима о њиховој ресоцијализацији и томе како им је током боравка у затвору“, наводи се у инцијативи.

Само „привилеговани“ и „послушни“ могу на условни отпуст

Морамо навести, кажу обесправљени затвореици, да и безбједносна мишљења која даје МУП за лица за која се тражи то мишљење су у већини случајева негативна. Само привилеговани или подобни добијају „добро“ мишљење, без обзира на то што имају већу опасност по живот, и чланови породице на које се односи нису сагласни за или са њиховим пуштањем на погодности, то јест на слободу“, наводи се у допису додајући да из свега наведеног долази се у ситуације гдје за сличне случајеве постоје различите одлуке. На примјер, како кажу, неко коме је остало двије године и мање, не може добити позитивно мишљење, а неко исто добије на половини казне као и све погодности које иду уз то.

Спрега између судства, ЗИКС-а и МУП-а а на штету осуђеника

„Почињемо да вјерујемо, а у шта не желимо, да постоји спрега између Судова, ЗИКС-а и МУП-а како би што мање људи могло остварити своје законско право на условни отпуст и како би у затвору било што више осуђених лица, иако су услови веома лоши, што се посебно односи на смјештај, то јест пренатрпаност, о чему посебно говори чињеница да скоро свака соба има такозвани пети кревет на трећем спрату, тако да човјек сваки пут кад се пење и силази ризикује да се повриједи, нарочито старији затвореници“, наводе огорчени затовреници напомињајући да је још једна потврда вјеродостојности њихових ријечи и чињеница да скоро нико није остварио право да добије отпуст (условни) послије половине одлежане казне иако је и ова могућност предвиђена Кривичним Законом, као ни пуну трећину иако је издржао пуне двије трећине казне.

У свом обраћању за помоћ, затвореници измеђуосталог напомињу и да поступци по дисциплинским пријавама трају веома дуго, иако је Законом предвиђено да је тај поступак хитан, а на одлуке које доноси дисциплинска комисија чека се и по шест мјесеци и по правилу су неповољне по њих, док погодности бивају укинуте даном подношења дисциплинске пријаве и не улазе у изречену дисциплинску мјеру, иако је вријеме откад су погодности укинуте до дана доношења рјешења много дуже од изречене дисциплинске мјере.

2016-06-15 (2)

„На примјер, осуђеник који је кажњен забраном коришћења погодности 30 дана, исте не може да користи 6 мјесеци и више“, напоињу они.

„Због свега горе наведеног, молимо Вас да извршите контролу примјене Закона о дијелу законских одредби везаних за условни отпуст, тако што ћете извршити увид у одлуке суда и мишљења ЗИКС-а и МУП-а и предложити законске промјене, ако су потребне, и исто тако посјетити нас у ЗИКС-у како би Вам овај проблем предочили и доказали нашим свакодневним примјерима“, позивају лица која се налазе у ЗИКС-у, новинаре портала ИН4С да предузму акције како би остварили права која су им законом прописана.

Апел јавности за помоћ

„Потписници ове иницијативе су осуђеници који се налазе у полуотвореном одељењу КПД-Подгорица, који су сви без изузетка потписали исту (осим оних који су били одсутни на погодностима). Осуђеницима који се налазе у затвореном одељењу КПД-а, још није било могуће доставити иницијативу на потпис због чињенице да се налазе у строжијем режиму, односно без могућности коришћења мобилних телефона и погодности у виду излазака, па се ради на томе да им се достави на потпис“, наводи се у допису уз констатацију да би у томе помоћ портала ИН4С била од великог значаја с обзиром на позицију у којој се они налазе.

3 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Zar ne bi trebala pravna država da baš njima primjerom pokaže kako ona slijedi pravo, to isto pravo koje ovi nisu slijedili, pa da se poprave primjerom same države? Ako su u zatvoru to znači da im je kazna određena i da je odrađuju, ali dostojanstvo čovjeka mora da ima svako. Izgleda da je van zatvora kao i u njemu građanima isto – ne postoje osnovna ljudska prava.

 2. 0
  0

  Primijenjivali bi zakone kad bi neko htio da ih pročita. Crna Gora i inače ima dobre zakone, ali nijedan od njih nije stavljen u funkciju, oni postoje samo na papiru. Ako si DPS dobro ti je svugdje, i u zatvoru, kažu da se dio za Marovića posebno sređivao. A ovi ni kući ne mogu kad im je pisano….

 3. 0
  0

  Da je srece i volje bilo bi po automatizmu,posle dvije trecine odlezane kazne ko je na polu otvorenom odjeljenju automatski si slobodan,ali izgleda da to NEKOME ne odgovara… I sta reci,dok je ovakva praksa KORUPCIJA CVETA,Ko ima moze da se nada ko nema lezace do daske. E to je ovaj zakon…

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here