Насловна Политика Обележен дан страдања Срба у Подрињу

Обележен дан страдања Срба у Подрињу

0
ПОДИЈЕЛИ

У Братунцу је данас обележен дан страдања Срба у Подрињу, парастос и помен убијеним и погинулим Србима одржан је на градском гробљу у Братунцу, а венце и цвеће на спомен-крст страдалим Србима у Подрињу положили су председник РС Милорад Додик, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

vulin

Венце су такође положиле делегације Скупштине Републике Српске, изасланик председника Председништва БиХ, и многе друге високе државне и верске делегације.

Дан страдања Срба у Подрињу обележен је у организацији Одбора Владе Републике Српске за неговање традиције ослободилачких ратова.

На подручју Братунца, Сребренице, Зворника, Скелана, Милића, Власенице, Осмака и ширег подручја средњег Подриња и Бирча, у току одбрамбено-отаџбинског рата, настрадало је 3.500 Срба, а без једног или оба родитеља остало је 800 деце, а око 5.400 породица остало је без покретне и непокретне имовине.

На Петровдан 1992. муслиманске снаге под командом Насера Орића упале су у српска села Залазје, Биљача, Сасе и Загоне и убиле и измасакрирале 69 српских цивила, више од 70 ранили, а 19 се воде као нестали.

.Напади су углавном извођени на најзначајније православне празнике – на Божић, православну Нову годину, Ђурђевдан, Видовдан, Петровдан. Од маја до децембра 1992. године у нападима муслиманских снага уништено је и разорено на десетине српских села и на најбруталнији начин убијено стотине српских цивила у Сребреници, Братунцу и Скеланима.

У том периоду је само на подручју Сребренице нападнуто 21 српско село у којима је убијено више од 400 српских цивила, а у нападу на 22 српска села општине Братунац убијено је најмање 560 српских цивила.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here