Насловна Политика Обавјештајне службе САД: Путин лично наредио спровођење „кампање против САД“

Обавјештајне службе САД: Путин лично наредио спровођење „кампање против САД“

0
ПОДИЈЕЛИ

Обавјештајне службе САД (ЦИА, АНБ и ФБИ) објавиле су извјештај о „руској умијешаности“ у изборе за предсједника САД, у којем се наводи да је Русија наводно покушавала да допринесе томе да Доналд Трамп буде изабран за предсједника САД. Међутим, службе за ове трврдње нису навеле никакве доказе, притом призњући да „руска умијешаност“ није утицала на исход избора.

Новоизабрани предсједник САД Доналд Трамп сматра оптужбе на рачун Русије измишљеним и наводи да његови политички противници из редова демократа покушавају уз помоћ тих оптужби да доведу у питање резултате избора и да са себе скину одговорност за пораз.

Документ, према замисли аутора, истражује „мотиве и опсег намјера“ Москве када је ријеч о предсједничким изборима и њен утицај на јавно мњење Американаца уз помоћ „сајбер инструмената“ и кампања у медијима, преноси Спутњик.

Како је наведено, руске власти настојале су да спријече Хилари Клинтон да постане предсједница, „да је оцрне“ у очима америчких грађана и да подрију демократски процес у САД.

„Кампању“ је, наводно, наредио лично предсједник Русије Владимир Путин.

Он је, како стоји у документу чије наводе преноси Спутњик, заједно са Владом Русије тежио да повећа шансе Доналда Трампа за побједу, а средства којима је прибјегла Русија укључују хакерске нападе, „посредовање трећих лица“, као и дјелатност медија и „плаћених тролова“.

У документу се наводи да је Русија имала приступ бирачким комисијама на територији САД. Аутори признају да системи које су напали „руски хакери“ никако нису повезани са пребројавањем гласова.

Шест од 14 страница извјештаја, наводи агенција, посвећено је дјелатности руских медија (Спутњик и РТ), који су, према тврдњи специјалних служби, намјерно представљали Хилари Клинтон у негативном свјетлу, усредсређујући се на скандал са преписком и на гласине о њеном здравственом стању.

Америчка обавјештајна служба такође указује на то да су после Љетних олимпијских игара у Рио де Жанеиру руски хакери као један од својих основних циљева изабрали Светску антидопинг агенцију. Цурење података о америчким спортистима, за које је утврђено да су употребљавали забрањене препарате, приписује се Главној обавјештајној управи Русије. У извјештају је наведено да је управо та управа искористила личност хакера „Гучифер“ и сајт „DCLeaks.com“ како би објавила податке који су добијени у хакерским нападима. Та управа је, према извјештају, предала и податке Викиликсу након хаковања сервера Националног комитета Демократске партије САД.

После америчких избора Москва је, према мишљењу америчке обавјештајне службе, покушала да упадне у америчке експертске центре и невладине организације у области националне безбједности, одбране и међународне политике. То је учињено ради прикупљања материјала који би у будућности могли да буду употребљени како би се утицало на унутрашње послове САД, наводи се у документу.

„Сматрамо да ће Москва лекције усвојене током кампање усмјерене на америчке изборе, коју је наредио Путин, користити за даље покушаје да утиче на земље свијета, међу којима су и савезници САД, и на њихове изборне процесе“, резимирају аутори извјештаја.

Новоизабрани амерички предсједник Доналд Трамп у четвртак је изјавио да сумња да је управо Русија упала у сервер Националног комитета демократа. Оснивач Викиликса је демантовао информације о томе да је његова организација електронска писма демократа добила од руских власти. Оптужбе за хакерске нападе јесенас је коментарисао Владимир Путин који је навео да у материјалима које су објавили хакери нема ничега што би било у интересу Русије, подсјећа Спутњик.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here