Насловна Политика Обама може увући САД у рат са нуклеарном силом каква је Русија

Обама може увући САД у рат са нуклеарном силом каква је Русија

0
ПОДИЈЕЛИ

Барак Обама је у крајње тешкој ситуацији. Он је САД већ уплео у конфликте у Либији и Сирији, али би конфликт са Русијом, која је нуклеарна сила, био нешто сасвим друго – објавио је амерички The National Journal.

putin-obama

Још је указао: да Владимир Путин има велико искуство у вођењу спољне политике које председник САД нема, а још руски лидер „повлачи потезе које Обама не може да прочита“.

 „Украјинска криза је најважније питање за Обамину спољну политику и он себи не може дозволити грешку. С једне стране, не може објавити да Украјина није у зони америчких стратешких интереса, а са друге – не жели оружани конфликт са Русијом. Поврх свега, наоружавање Кијева ће Москва оценити ако отворену америчку интервенцију у Украјини, а то може испровоцирати Русију да у Украјину уведе трупе. То водило оружаном конфликту две земље, који је био избегнут и у време хладног рата“ – оценио је The National Journal.

Још је цитирао ово упозорење научног сарадника Бругингсовог института Џеремија Шапира: „У најбуквалнијем смислу, ризикујемо отпочињање трећег светског рата због Украјине, а то нам уопште није потребно“.

Мрачне облаке у односима између Русије и Запада види и Сергеј Михејев, директор московског Центра за политичке технологије:

„Не видим никакву перспективу за обнављање сарадње Русије и Запада. Позиција Запада је апсолутно промишљена. На Западу одлично схватају да Русија има интересе на целом спостсовјетском простору, а и у неким другим регионима света. Американци знају да би признавање наших интереса за њих значило ограничавање сопствених, а они немају намеру да то чине“.

Други руски експерт – политиколог Павел Данилин – допушта побољшавање односа са неким европским земљама, али не са ЕУ као целином:

 „У Европи расте забринутост због стања у којем је Украјина јер се схвата да је кијевски режим све ближе економском краху. Европа не жели да поред себе има црну рупу, па се заиста може у перспективи рачунати на неко поправљање односа са неким земљама. Али, само са неким. САД врше притисак на ЕУ да не прави компромисе са Русијом“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here