Насловна Издвојено О. Миајло Бацковић: Све наше традиционалне везе степенице су ка суштини нашег...

О. Миајло Бацковић: Све наше традиционалне везе степенице су ка суштини нашег духовног сродства (ВИДЕО)

23
ПОДИЈЕЛИ

Све наше традиционалне везе степенице су ка суштини нашег духовног сродства, казао је о. Миајло Бацковић на недавно одржаном Сабору православног јединства. Он је нагласио да бирајући Светосавље као наш пут ка Богочовјеку можемо постати мјесто укрштања вертикале нашег стремљења ка вјечном и непролазном са хоризонталом очувања овоземаљске Отаџбине.

„Браћо и сестре, господо хришћанска!

Данас када прослављамо увођење у храм Оне која је родила Спаситеља свијета и причамо о јединству Православних, морамо знати да је темељ и суштина у коме се налази наше јединство управо у Христу,“ напоменуо је о. Миајло обраћајући се многобројној публици на Сабору православног јединства Покрета Српска вертикала, и додао:

„Овдје са нама имамо нашу Православну браћу и сестре из Русије…. Како су то они нама род? По националном или географском поријеклу? Све наше традиционалне везе само су степенице на путу ка суштини нашег духовног сродства. Тражећи ту суштину, сви ми појединачно, па и наши народи, идемо ка јединству јер је оно, као што рекох, у циљу нашег стремљења ка Христу!“

Србин без Светосавља је љуштура без садржине а јединство без Христа кућа без темеља

„Као што је Србин без Светосавља љуштура без садржине, тако је и наше јединство без Христа као кућа без темеља, можемо је градити али кад дође први земљотрес та кућа ће пасти,“ оцијенио је свештеник Миајло Бацковић.

Он је напоменуо да смо тo видјели на примјеру распада Југославије и Совјетског Савеза, по истом сценарију, у наше вријеме.

„Производи таквих, прије свега, духовних рушевина су дезоријентисани народи који свој идентитет темеље на тим рушевинама,“ истакао је о. Миајло и нагласио:

„Ми смо, браћо и сестре, дужни да разгрнемо талоге тог отпада и времена и пустимо да се испод њих појави оно Свето дрво чији су коријени наша испреплетана, заједничка историја, историја наших народа, како би плод било наше јединство“.

Исток или Запад, Европски или Светосавски човјек – од одговора на ово питање зависи судбина наше душе и нашег народа у вјечности

backovic

О. Миајло је указао да смо од стварања свијета и Адамове дилеме, до данас, ми људи смо стављени на опасну вододјелницу и питање, којем ћемо се привиљети царству!?

„Нама који живимо на Балканској раскрсници, често се, директно или индиректно, поставља питање поларизације. Исток или Запад, Европски човјек или Светосавски Богочовјек?

Од одговора на ово питање зависи, не само наш физички опстанак у овом свијету, већ судбина наше душе и нашег народа у вјечности. Одговор на ово питање одлучиће и наше јединство,“ нагласио је о. Миајло и закључио:

„Ако успијемо да се уздигнемо изнад ИСТОКА и ЗАПАДА, постајући Истоку Запад а Западу Исток, бирајући Светосавље као наш пут ка Богочовјеку, ми овдје можемо постати мјесто укрштања вертикале нашег стремљења ка вечном и непролазном са хоризонталом очувања овоземаљске Отаџбине! Наше сусретање у Крсту биће сусрет и јединство у вјечности!“

23 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Slava Bogu koji nam je dao ovakve pastire i duhovne vođe! Danas kada se mnogi stide i plaše da kažu istinu mi imamo prave sveštenike koji su uz svoj narod na putu predaka i tu nepokolebljivo stoje! Hvala ti oče Mijajlo!

 2. 0
  0

  Ја сам мислио да наш отац Миајло сијече само кад је о актуелним политичким питањима ријеч,сада видим и ту теолошку дубину! Само напријед наш катуњанине,нека нам те Бог чува!!!

 3. 0
  0

  Super, super, super, fenomenalno bre.

  Oce Backovicu, pitaj Rista, misli li on izlazit iz svetskog saveza crkava.

  A to, vertikale, horizontale, katete i hipotenuze, sve je to luk i voda.

  Izadjite iz svetskog saveza crkava, da bi opet bili Crkva Hristova i da bi se opet Blagodat spustila na nas narod i drzavu.

  Vi trenutno niste Hristova Crkva.

  Nije nama ovako zbog politicara, nego zbog vodja Crkve koji su izdali Hrista i ujedinili se sa djavolom.

  Glava svetskom savezu crkava je djavo.

  Dakle, pitaj Rista Antilopu, kad ce izac iz svetskog saveza crkava.

  I prosto je nejvjerovatno koja zbrka vlada u nasem narodu.

  Politicari foliranti.

  Crkva foliranti.

  Akademici foliranti.

  Ima li ovdje iko normalan???

 4. 0
  0

  Nas Katunjane, makar nase stare, koji rijetko zalazise u crkve, ne bilo nam krivo – niko nije trebao da uceruje u pamet i poducava sto da cine, i kako da rade, ni pop, obraza mi – pa grijesili nijesu!
  Cuvali sebe i svoj obraz, mimo svjega.
  … Da se mozda nije bio rodio neko, sila neka, lukavstvo kakvo, cesa kakva, da ih preumi, da ih kupi i potkupi, pa da oni prevrnu uz sebe, iz Srbina u dukljesku pogan!?
  Zalud nama danas te skole, koja nas jos i obavjezuje … Odrodili smo mi, nijesmo mi danas sto smo bili juce!
  Pa trpimo i patimo.
  Jos se i grdno brukamo, more nas opralo ne bi.
  Pokvarilo …
  Oslusnite! Oni tamo pod kamovima, predje nase, po vas cijelu noc placu, grdne suze liju!
  Za nama placu.
  Kada jednog dana sadju ozgo, kad im prekipi, strva nam se od njih nece znati.
  Kako smo zasluzili!
  … A pop, on je svakako dobar, jos i pametan … Mi ne valjamo.

 5. 0
  0

  slusao sam jednog starog covjek negdje krajem sesetih pocetkom sedamdesetih nemogu bas isguran biti vidio tada maldog svestenika Mocila Krivokapica pa kaze . „kakav momak, ,steta sto je pop,sto nije inzinjer“i,ima ima jos dobrih Katunjana narocito u nasoj Mitropoliji,mozda ima i jos negdje drugo,ali ovdje su uhvatili debele korijen ,dobro je to i dargom Bogu milo!

 6. 0
  0

  Sto od nas ne valja, a bogumi i ne valja, ti Nikola, care grbaljski, ti jadan otrijesi.Ko ti brani!
  Niko zalit nece!
  Gnjilo je, trulo je to. Sanitarno valja, da ne kvari zdravo.
  … A ima nas i dobrijeh, najboljih.

 7. 0
  0

  Наша Света Саборна и Апостолска Црква Светосавска је канонска и њом управља Господ. Била или не у некаквом Савјету цркава Она је иста и она је наша!

 8. 0
  0

  Не замерите г. Чејовићу, он је паметан и добронамеран човек, али често му „залази сунце у гњеву његовому“:) према Светском савету цркава.

 9. 0
  0

  Свети Николај Лелићки под гором је беседу беседио о Христовој мањини. О истој и истинитој мањини Христовој и отац Миајло збори и казује, мањини која једним трагом, газом истим, на басамцима духовним ступа у Небо се пењући…Лестве Православне од радости дрхте, како дрхте тако и у Небо расту, Славјанску браћу у Христу у Светлост вазносе…

 10. 0
  0

  Хвала нашем брату Гојку и овом порталу који је једина свијетла тачка на овом мрачном медијском небу. Његова жртва за истину је велика,све ове дивне и поучне текстове можемо да прочитамо захваљујући њему.

 11. 0
  0

  Gojko nije pitao za cijenu!
  Poducio nas.
  Prisjetio!
  Ako reda ima, na nama je kazaljka.
  Da cinimo, ne samo da pricamo … Da spasimo, sto se spasit moze od njihovog viteskog udara na ovce.
  Kako je drzava njima samo pusto stado u planinu.
  Tudje … tudja. A nama jedina.

 12. 0
  0

  @Crkva
  „Наша Света Саборна и Апостолска Црква Светосавска је канонска и њом управља Господ. Била или не у некаквом Савјету цркава Она је иста и она је наша!“

  Prijatelju, slabo te naucio taj koji ti je to rekao. Onog momenta kada jedna Crkva udje u zajednicu sa jereticima ona prestaje biti Crkvom.
  Tako su ucili Sveti Oci a ovi novi ekumenisticki zreci uce da nije to nista. bio ili ne bio sa djavolom u zajednicu, nije to nista.

  Dakle, Mitropolija Crnogorsko Primorska jeste nasa, ali ona trenutno nije Crkva, sto znaci da u njoj nema Duha Svetoga, u njoj ne postoji ni jedna Sveta Tajna i uprkos tome sto u njoj ima veliki broj iskrenih vjernika, poboznih svestenika i monaha (koji se zivi cut ne smiju), vrh te nase Mitropolije su uzurpirali neprijatelji Hristovi, ekumenisti, udbasi i kripto katolici i oni su zaveli u Crnoj Gori strahovladu medju svestenstvom i monastvom, pa se zbog toga niko ziv ne smije cuti.

  Onog momenta kada se izadje iz svetskog saveza crkava, kada se prekine svako opstenje sa onim kvazi pravoslavnim crkvama koje su jos tamo i kada se udje u liturgijsko jedinstvo sa istinskom Crkvom, tek tada nasa slavna Mitropolija moze biti opet Crkva i tek tada ce u njoj biti validne Svete Tajne.
  I tek tada ce Gospod da izlije svoju Blagodat i na narod i na drzavu. Do tada, se svi mi nalazimo pod nekoliko strasnih anatema, to jest, nalazimo se svi mi (oni koji idu kod Rista) pod proklestvom a biti pod proklestvom nije mala stvar.

  Anatema svete Ruske Zagranicne Crkve protiv ekumenizma se odnosi na one koji su ekumenisti, na one koji im pomazu, i na ONE KOJI SA NJIMA OPSTE.
  Jedan od potpisnika te anateme je sveti Filaret Voznesenjski, cije su mosti potpuno netrulezne, kao kod svetog Vasilija i koji dansnji jereji zagranicne Crkve, koji su se ujedinili sa moskovskom parasinagogom kriju.

  Dakle, postoje u manastiru Dzordanvil svete mosti Filareta Voznesenjskog, potpuno netrulezne i cudotvorne, koje su sakrili.

  Naravno, povratak Blagodati se moze desiti samo onda kada vjerni narod protjera ove ekumeniste iz Crkve i postavi na njeno celo istinske sluge Bozije.

  Do tada mozemo spasavati nase duse odlaskom kod svestenika istinske Crkve (ako se koji nadje) ili molitvama kod kuce ili u manjim grupama.

  Ako se na liturgiji pominje Risto Antilopa, koji je ekumenista i koji je u opstenju sa ostalim ekumenistima (eno napravio je fresku u Baru, na kojoj je oslikao sve one vjestice sa Krita), onda tu Duh Sveti ne silazi.

  Nije ovo nista novo pod kapom nebveskom (kapom, posto zemlja nije kugla, tako uci Gospod)
  Bilo je ovakvih situacija kroz istoriju mnogo, pogotovo u Vizantiji.
  Dodju jeretici na celo Crkve, vjerni narod tamo ne ide, onda dodje neki pobozan car, pomlati jeretike, postavi sluge Bozije u Crkvi i opet vjerni narod ide u Crkvu, Blagodat se vrati, Crkva postaje pravoslavna i svete Tajne postaju validne.

  Trenutno mozemo da se Bogu molimo da skine ove jeretike sa trona svetog Petra Cetinjskog.
  Zao mi je, ali ovo je ovako.
  Ako ne vjerujete, procitajte sta Sveti Oci kazu, pa onda sami prosudite.

 13. 0
  0

  Вукомане брате,чему толика мржња у твоме срцу? Бог је Љубав,прије свега,из твојих ријечи рекло би се да смо негдје у Старом завјету! Има истине у твом тексту али је прекривена великом мржњом па јадница пати и никако да изађе на видјело!! Моли се Богу,Бог је у нама,у нашем срцу,није само у Митрополиту и у свештеницима,сви ми одговараћемо пред Господом за своја дјела појединачно,избаци ту мржњу и осуду,пост је! Пред Господом нема протекције,нема савеза цркава,нема пара и овоземаљских привилегија,само наше срце и наша душа! Послушај нашег дивног свештеника и кажи ми шта то у његовој бесједи не ваља,шта то има јеретичко и отпадничко у њему? Свака му је као Његошева,што би наш народ рекао,тако да не стоји твоје опажање да Дух Свети није међу нама! Свуда има лоших људи,па и у Цркви,она је Богочовјечански организам,какав народ,таква Црква и обрнуто,нама треба опште и лично покајање,и да погледамо прво себе искрено па онда свијет око себе,тада схватамо колико нас Бог воли и колико мисли на нас.

 14. 0
  0

  Pusti romatiku brate, no slusaj sta kazu Sveti Oci.

  Oni kazu da se sa jereticima ne smije biti u zajednici.
  Sto se tice vase Blagodati, pa da je ima vi ne bi mogli podnijeti da cutite na clanstvo nase Crkve u svetskom savezu crkava i to skoro 70 godina.

  Valjda pravoslavac treba da bude malo i revnostan a ne da prevrne oci, padne u sevdah i recituje Njegosa i Kraljevic Marka.

  Sta mislis, da li je Sveti Maksim ispovednik imao ljubavi.
  A on se odvoji od jeretika za hiljaditi dio od ovoga sto se danas radi.

  Ako neko proguta svetski savez crkava, onda taj guta djavola.

  A nasi divni „episkopi“ uce „nije to nista, vazna je ljubav, prevrni oci, padni u nirvanu i ojhaaaa, ceraj sa djavolom dalje“.

  Velika je zbrka u glavama i dusama vasim, brate moj.

 15. 0
  0

  Nemojte tek tako bagatelisati Vukmanove prigovore.
  Nije bez svake. Kako je Vukman utemeljen u materiji, velika bi grjeska bila podceniti njegovo misljenje!
  Razgovarajte se, stete biti nece.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here