Насловна Политика НВО САД: Изетбеговић вођа радикалних исламиста у БиХ

НВО САД: Изетбеговић вођа радикалних исламиста у БиХ

0
ПОДИЈЕЛИ

Бакир Изетбеговић, бошњачки члан Председништва БиХ, један је од вођа опасне организације најрадикалнијих исламиста у тој држави, тврде у извештају америчке невладине организације.

bakir-izetbegovic

НВО Ратни колеџ САД и још неколико ораганизација, у извештају „Исламизам и безбедност у БиХ“, наводе „да је Изетбеговић повезан с Муслиманским братством, од којег су касније настале Ал Каида и ИСИС“, пише „Информер“.

Према овом извештају, америчке НВО чак сумњају да је Изетбеговић омогућио иранским шпијунима да уђу у БиХ и тако подржао терористичке акције.

У извештају се наводи и да је Изетбеговић годинама у вези са радикалним исламистима.

„После рата, од 1999. до 2003, Бакир је био у Управном одбору хуманитарне исламске организације Мерхамет. Као и остале сличне фондације, Мерхамет је била параван за кријумчарење оружја у БиХ током рата. Немогуће је да Бакир, као асистент и син председника Алије Изетбеговића, није био упознат с овим активностима, као што није могао да не зна за довођење муџахедина у БиХ“, пише у документу, у којем се наводи и да је Бакир Изетбеговић сарађивао и с вехабијама.

„Учествовао је у изградњи џамије краља Фахда, омогућивши да се земљиште на којем је саграђена поклони Саудијцима, иако је припадало Србима. Та џамија је позната као центар вехабијског утицаја и моћи у БиХ. Осим тога, везе Бакира и иранских званичника су контроверзне, поготово што су неки од њих повезивани с исламским терористима. У пролеће 2013. Бакир се успротивио избацивању иранских дипломата за које се испоставило да имају везе с вехабијским вођом у Горњој Маочи. Иако није утврђен контакт Изетбеговића с њима, многи су се питали да ли је отворио врата шпијунима и терористичким операцијама“, наводи се у извештају.

„Информер“ пише и да се Бакир Изетбеговић није јављао на позиве нити је одговарао на поруке београдског листа.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here