Насловна Политика НВО ЦПЦ: Маровић сије воду кроз решето

НВО ЦПЦ: Маровић сије воду кроз решето

0
ПОДИЈЕЛИ

miras dedeic

Oцјена потпредсједника Демократске партије социјалиста Светозара Маровића да се та странка залаже за православну цркву у Црној Гори која није ни српска, ни црногорска, најобичније је ,,сијање воде кроз решето“, казао је челник невладине организације Црногорска православна црква Мираш Дедеић.

Он је казао да је таква изјава далеко од Христа, крста и јеванђеља, и ,,с руке највишој државној адреси која чињенице тумачи по мјери интереса Београдске патријаршије“.

Позивам вас да умјесто декларативних изјава, подстичете власт коју ви оличавате да поништи Александров акт о уједнијењу цркава из 1920. године, и актом скупштине црквену имовину врати у првобитни власнички статус братствима, селима и држави, и омогући црногорском свештенству да служи у свим црквама и манастирима до коначног рјешења црквеног питања“, казао је челник неканонске ЦПЦ.

Према његовим ријечима, црква је институција ,,божанског поријекла, ван времена“, па су сви народи ,,повјерени својим црквама ради спасења српски Српској, грчки Грчкој па тако и црногорски Црногорској цркви“.

Оваквим изјавама у којима се државне адресе залажу за цркву која нема национални карактер нама се то право негира. Као насљедник трона Светога Петра Цетињскога обавезан сам да јавно искажем сумњу да се црногорско црквено питање може ријешити партијским документима, умјесто дјелатним актима правосудних органа и инструментима државе“, навео је Дедеић.

„Наш осјећај да смо закинути у националном и вјерском исказу ће проблематизирати црногорско црквено питање које се не може рјешавати промјеном имена цетињске филијале Београдске патријаршије у Православна црква, и формалним проглашењем аутокефалности“, казао је он.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here