Насловна Политика НСД: Србија штити културну баштину српског народа Црне Горе

НСД: Србија штити културну баштину српског народа Црне Горе

Трагикомичне су власти у Црној Гори и подржаваоци њене идеологије који се одричу читаве наше историје, али када виде себе у Србији, као у огледалу, онда се сјете шта су

9
Са отварања Културног центра Србије у Пекингу

Нова српска демократија поздравља потез којим је Србија уписала гусле и пјевање уз гусле као сднематеријално културно добро српског народа на листи УНЕСКО-а, као и чињеницу да његује као дио српске културне баштине, што је потпуно нормално и природно, ношњу српског народа из Црне Горе, што је скоро манифестовано при отварању Културног центра Србије “Иво Андрић“ у Пекингу, саопштио је портпарол Нове српске демократије Марко Ковачевић.

„Позивамо Србију да и даље на исти начин штити културну баштину српског народа из Црне Горе, коју актуелне власти држе у подређеном положају или о њој стварају лажну слику“, казао је Ковачевић и појаснио:

Српски народ из Црне Горе има своју народну ношњу, коју је установио Његош, највећи српски пјесник, владар Црне Горе и владика, и она је дио цјелокупне српске културне баштине, као што су то и ношње српског народа из Шумадије, Војводине, Крајине, Херцеговине, Босне, Боке Которске итд. Као један од бисера из тог ђердана народних ношњи Срба из разних крајева, Србија има потпуно право, више него садашња званична Црна Гора, да се на међународном плану представља ношњом у бојама српске тробојке, коју су актуелне власти у Црној Гори одавно одбациле и коју чак желе и да забране“.

Званичне власти у Подгорици, напомиње функционер НСД, саму ношњу скрнаве и уклањају са њене капе крст са четири оцила, који их подсјећа на историју и поријекло.

„Што се самих гусала тиче, једина гусларска, тзв. Слепачка академија на Балкану била је на територији данашње Србије у граду Иригу у Срему, гдје се преко зиме скупљало и тамо живјело на стотине гуслара из свих српских крајева и размјењивали пјесме и стихове од којих је најбоље верзије прикупио и објавио Вук Караџић“, подсјећа Ковачевић.

marko kovačević, više
Марко Ковачевић

Трагикомичне су власти у Црној Гори и подржаваоци њене идеологије, наглашава, који се одричу читаве наше историје, али „када виде себе у Србији, као у огледалу, онда се сјете шта су“.

„То је поуздан знак, да Србија чувајући српску културну баштину са простора читавог Балкана а не само данашње Србије, врши позитиван утицај на онај дио нашег народа који се одрекао свога имена и своје културне баштине.

Због тога позивамо Србију да настави са оваквим акцијама а званичну Црну Гору да коначно почне да његује традицију Мирослављевог јеванђеља, којим се кити и по њему назива највећу државну награду, истовремено док функционери владајуће странке говоре да је династија Немањић, којој кнез Мирослав, брат Стефана Немање припада, на пушку заузела Црну Гору.

Изгледа да су оваква историјска фантазирања која износе у Парламенту Црне Горе посланици владајуће странке, једино нематеријално добро које овај режим и држава коју на погрешним темљима граде баштине па им предлажемо да га пријаве на листи УНЕСКО-а заједно са својим пријатељима Албанцима и Хрватима“, поручио је Ковачевић.

9 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Тако вас волим,кад посложите ствари по реду и значењу,а не кад крене лудило и ваше неосноване оптужбе на рачун државе Србије.

  Подсјетите посланика Марину Јочић да је остала дужна извињење Србима у НДЦГ због ширења неповјерења према Матици и да би добро било да заједно са колегама из НСД-а запали свијећу за Далибора Јауковића испред амбасаде САД-а.

  Срби,свога посла.

 2. 0
  0

  Svaka čast Marko. A ovi konvertiti ne vide da Miomir Miljanić skoro uvijek nastupa u srpskoj crnogorskoj nošnji, kao i mnogi drugi po Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

 3. 0
  0

  Тако је, Ковачевићу. У црногорској ношњи је заступљена тровојка, а капа је посебна прича. Дакле, коротна капа за Косовом, са крстом, и оцилима. Монтегрини имају проблема ни са ким другим, него са Његошем. Он је и рекао да је Србија матица свих Срба, што и чини матица, овим потезом у Пекингу. Зато Његош и страда, и нема му мира ево од смрти, до данас.

   • 0
    0

    Neznalice nepismena i lisena logike – Srbija otvara svoju ustanovu u dalekom svijetu i prezentuje kulturu srbije kroz narodnu nosnju inostrane zemlje?!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here