Насловна Издвојено НСД: Изложба посвећена Степинцу срамота за ЕУ

НСД: Изложба посвећена Степинцу срамота за ЕУ

3
ПОДИЈЕЛИ

Нова српска демократија оцјењује да је отварање изложбе о усташком ратном злочинцу, надбискупу Алојзију Степинцу, усред Европског парламента незапамћен скандал и увреда за читав српски народ, као и за све друге који су страдали у усташком терору 1941-45, саопштио је данас Јован Вучуровић, портпарол Нове српске демократије. Он је нагласио да ће бриселска администрација, уколи се не огради и не упути извињење због овога скандала, постати савезник онима који у 21. вијеку покушавају да оживе усташки покрет али и добровољни учесник у пројекту рушења принципа на којима је настала ЕУ.

Остатак саопштења Вучуровића преносимо у цјелости:

Надбискуп Степинац је био један од најближих и најоданијих сарадника усташког поглавника Анта Павелића, особа која је са својим сарадницима директно подстрекавала на убиства Срба на подручју тзв. НДХ, и нарочито активан у једном од најмонструознијих пројеката у историји човјечанства – трећину Срба побити, трећину покрстити, а трећину иселити.

И управо у Европском парламенту, у једном од центара демократије и заштите људских права, врши се својеврсна промоција нацизма и одаје се почаст злочинцу, а све, наравно, на иницијативу политичке и друштвене елите Републике Хрватске. Ово је велика мрља на лицу ЕУ и овим су прекршена основна начела ове организације.

ЕУ има своја строга правила и процедуре приликом примања у своје чланство, али смо свједоци да су неке државе у ту организацију ушле на, благо речено, чудан начин, без осуде и ријечи жаљења због онога што су радиле у прошлости и са евидентном намјером да ту своју мрачну прошлост представе у другом свијетлу. Да ситуација буде још гора, неколико деценија касније иста идеологија је поновила злочине, а та држава настала на етничком чишћењу постала је чланица ЕУ. Управо су злочини које је спровео и инспирисао Степинац са сарадницима, и незадовољена правда, и довели до сукоба деведесетих и грађанског рата.

Такође, немогуће је да се они који су дозволили организацију оваквог срамног догађаја нијесу упознали са ликом и дјелом овога зликовца и то нас наводи на сумњу да би ЕУ остала нијема и када би се неко досјетио да организује сличну изложу злочинцима Адолфу Хитлеру, Хајнриху Химлеру, Францу Бемеу, Анти Павелићу, фра Мирославу Филиповићу-Мајсторовићу, Јури Францетићу, фра Звонку Брекалу, Еугену Диди Кватернику, Секули Дрљевићу, заповједницима дивизије Принц Еуген или онима из ,,Ханџар Дивизије’’.

Подсјећамо да се ЕУ декларативно залаже за помирење на простору Западног Балкана, да су јој годинама уста пуна људских права, борбе против екстремизма, шовинизма и тероризма, а са друге стране се отварају изложбе посвећене једном од идеолога нацизма и организације која је још тридесетих година прошлог вијека настала управо на есктремизму, шовинизму и већ у свом настанку се користила терористичким методама.

Овај потез Европског парламента је нанио огромну штету неким процесима у овом дијелу Европе и поново ископао дубок јаз међу народима и у исто вријеме показао да унутар те институције постоје јаке антисрпске тенденције. Ако се бриселска администрација не огради и не упути извињење због овога скандала, постаће савезник онима који у 21. вијеку покушавају да оживе усташки покрет и добровољни учесник у пројекту рушења принципа на којима је настала ЕУ.

3 КОМЕНТАРИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here