Насловна Политика НСД: ЦП наставио да брани аустроугарске злочине и анексију Црне Горе

НСД: ЦП наставио да брани аустроугарске злочине и анексију Црне Горе

9

Црногорски покрет је наставио да брани аустроугарске злочине, окупацију и анексију Црне Горе и да за окупатора и злочинца проглашава Србију што је потпуно апсурдно, реаговаo је предсједник Клуба младих НСД Никшић Никола Горановић на саопштење Црногорског покрета.

„Што се тиче ‘делегирања подмлатка’ Нове српске демократије на тему дешавања са краја Првог свјетског рата а којим су ‘озбиљни људи’ из Црногорског покрета, очигледно незадовољни, остаје нам само да им цитирамо Стефана Митровог Љубишу, чувеног српског приповједача и политичара, који кроз свога Кањоша Мацедоновића каже Млецима: Моја господо, бољи и виши пођоше бољијема и вишијема, а ја једва вас допадох!

Тако смо и ми допали ових ‘озбиљних људи’ који су у ствари једна скупина атеиста које је основала УДБА. А само саопштење, које је непотписано, вјероватно је писао Неђељко Рудовић. У сваком случају тврдње из наше реакције нису успјели да оповргну. И сами су признали директно учешће војске Краљевине Србије у ослобађању Подгорице а нису оповргли ни значај пробоја Солунског фронта у ослобађању читавог југословенског простора“, наводи Горановић и додаје:

„Такође, овај покрет наставио је да брани аустроугарске злочине, окупацију и анексију Црне Горе и да за окупатора и злочинца проглашава Србију што је потпуно апсурдно. Ко хоће, данас, 100 година касније да буде на истој страни са Фрањом Ферјанчићем и Стјепаном Саркотићем који је освојио Ловћен и оскрнавио гроб Светог Петра Другог Петровића Његоша, нека буде, али не на уштрб истине“.

Истиче да су из ЦП морали да потврде и то да је Краљевина Црна Гора капитулирала 1916. те напоменули да нису оповргли да је Аустроугарска монархија интегрисала простор Црне Горе у потпуности у свој државно-правни апарат.

„Краљ Петар Карађорђевић није попут краља Николе, распуштио своју војску нити је у Србији оставио једног од својих синова да дочека окупаторе и потпише капитулацију, па је имао са ким да се врати у своју земљу и пробојем Солунског фронта ослободи и њу и читав југословенски простор.

Краљ Никола је нажалост, пред сам крај свога живота, угасио своју војску, која је испунила ратни план и могла је и сама да се повуче заједно са војском Краљевине Србије, што је краљ Никола забранио, јер се по Новици Ракочевићу, плашио да би се војске ујединиле у једну већ на Крфу. Такође ни институт међународног права на самоопредељење народа, нисте могли да оповргнете јер је то било опште правило тога времена, које је и српски народ у Црној Гори искористио 1918.године и легално и легитимно, апсолутно већинском вољом, изабрао свој даљи пут“, нагласио је функционер НСД.

Додаје да то што Живојин Мишић позива да се угуши свака агитација ма од кога долазила на територији коју контролише савезничка војска, која је завела привремену управу на читавом простору бивше Аустроугарске (под који је потпала и Црна Гора 1916.), док се народи на том простору не изјасне о својој даљој судбини само говори у прилог томе да се српски народ у Црној Гори на Подгоричкој скупштини слободно изјаснио о својој даљој судбини.

„Дакле пошто сте у свом одговору потврдили или нисте оповргли све оно што смо ми навели у нашем саопштењу остаје нам се да вам се на томе захвалимо.

Што се тиче литије и вашег приговора да их није било до 1995. јасно је да жалите за периодом од 1945. до деведесетих када су неки комунистички прваци и комесари затирали православље, убијали свештенство, рушили гроб Владике Петра Другог Петровића Његоша да би на Ловћену дигли паганско здање. Морамо да вам кажемо, то се вријеме неће никада вратити. Литија Светог Василија, нашег доброг заштитника и симбола јединства Црне Горе и Херцеговине, је наша побједа над тим богоборством. А наша коначна побједа биће када се врати капела Светог Петра Цетињског на Ловћен и Владика Раде буде сахрањен онако како и приличи православном архијереју. Онако како је одредио он а не ви, Аустроугарска монархија и Вељко Милатовић“, поручио је испред Нове српске демократије Никола Горановић.

9 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    6

    Janko Vukotić, u intervjuu datom “Jutarnjem listu” 1. aprila 1918. godine, a koji prenose “Cetinjske novine” 11. aprila: „…Pukovnik Pešić napustio je Crnu Goru 17. ili 18. januara 1916, i na odlasku mi saopćio, da ga, po kraljevoj naredbi, imam zamjeniti u dužnosti … Primiv na ovaj način dužnost načelnika štaba, a računajući, da će srpska vojska, kao što mi je rekao pukovnik Pešić, u dovoljnoj snazi zauzeti odbranbene položaje duž Bojane i oko Skadra, te meni i mojoj vojsci osigurati jedinu odstupnicu preko Skadra, ja sam odmah, po odobrenju kralja Nikole, izdao naređenje čitavoj crnogorskoj vojsci – od koje se skoro veći dio nalazio duž rijeke Tare i Lima i na hercegovačkoj granici, – da odstupi pravcem na Podgoricu, odatle ćemo preko Skadra za Albaniju.
    Kralj Nikola je otputovao iz Podgorice 19. januara u Skadar, a 20. januara iz Skadra dalje. Iste večeri nastupile su austru-ugarske čete, ni od koga nesmetane, uz rijeku Bojanu, a sutra dan, 21. januara, ušle su u Skadar, i tako nam presjekle jedinu moguću odstupnicu prije, nego je i jedan moj vojnik od hercegovačkog odreda ili sandžačke vojske stigao u Podgoricu .“
    Što ćemo sa kraljem Petrom i kapitulacijom Jugoslavije? Je li i tada ista situacija? I citat vojvode Mišića glasi: „Nastavite najenergičnije i svim sredstvima da se na teritoriji koju je naša vojska OKUPIRALA uguši svaka agitacija, pa ma od koga ona dolazila“. Ne vodi se tako polemika što se preskaće ono što ti se ne sviđa. To se odnosi i na Živojina Perića i Gavra Perazića. Jasno je da nemate argumenata pa se služite selektivnim, kao da je istorija švedski sto.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here