Насловна Политика НСА чува све податке Британаца

НСА чува све податке Британаца

0
ПОДИЈЕЛИ

NSA

Америћка служба НСА, по раније склопљеном уговору са Лондоном, ускладиштила је електронски прикупљене податке о британским грађанима, пишу британски медији.

Британски званичници сагласили су се 2007. да НСА може да чува и анализира телефонске и интернет записе као и електронску пошту британских грађана до којих је дошла, уместо да их не анализира као што је раније био случај, јавили су у среду лист „Гардијан“ и телевизијски „Канала 4“, позивајучи се на документе које је обелоданио Едвард Сноуден.

Ову информацију медијима је дао Сноуден и то је најновије откриће о америчком шпијунирању „пријатељских“ земаља, наводи АФП.

„Гардијан“ и „Канал 4“ пренели су меморандум НСА од маја 2007. године којим је утврђена промена која дозвољава да се електронски подаци о британским градјанима могу чувати.

Тај договор је постигнут упркос претходном споразуму пет земаља енглеског говорног подручја – САД, Британије, Аустралије, Канаде и Новог Зеланда. Према том споразуму, свака од ових земаља заштићена је од узајамног шпијунирања.

За сада нема реакције америчких и британских власти поводом најновијег открића.

Сноуден, који је некада И сам радио у НСА, је раније ове године обелоданио да НСА широм света спроводи тајни програм шпијунирања интернет и телефонских комуникација, на чијој су мети и многи светски лидери, укључујући немачку канцеларку Ангелу Меркел.

То сазнање је изазвало велику забринутост међу активистима и политичарима од Латинске Америке до Европе.

Амерички званичници желе да Сноуден, који је у Русији добио привремени азил, буде враћен у земљу где би му се судило под оптужбом да је прикупио и обелоданио поверљива документа о шпијунирању.

Шефови британских обавештајних агенција су раније рекли да је обелодањивање таквих података помогло британским непријатељима.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here