Насловна Друштво Ново издање романа „Једро наде“ Николе Маловића

Ново издање романа „Једро наде“ Николе Маловића

0
ПОДИЈЕЛИ

Издавачка кућа Лагуна саопштила је да је пустила у штампу 4. издање романа „Једро наде“ Николе Маловића.

 Jedro nade, 4. izdanje

Ријеч је о најнаграђиванијем овогодишњем роману, с чак три престижне књижевне награде: „Борисав Станковић“, „Печат времена“ и „Бранко Ћопић“.

Радња прати Николу Смекију, амбициозног модног индустријалца из Барија, који се на позив градоначелнице враћа у Пераст, град својих предака, да би поново покренуо и оживио традиционалну производњу морнарских мајица.

У свијету који потпуно зависи од технологије, еволуирани Гугл преузео је улогу бога, па надгледа све и свакога.

Шјор Смекија успијева да броди дигиталним лавиринтом, открива како је плаво-бијели дезен настао на Медитерану и којим то чудом упорно опстаје кроз вјекове. У најљепшем заливу на свијету, јунак се заљубљује у необичну мјештанку која ће му открити, не само тајне барока, већ и да је љубав једино што интернет још увек не може да забиљежи и архивира…

„Једро наде“ је роман о историјском развитку морнарске мајице која је на Медитерану много више од елементарног комада гардеробе. Плаво-бијеле пруге су јединица стила свеприсутног поморског култа, модни мит, али и оличење сексуалности. На приморју је свако ко носи пругастоплаву мајицу ходајућа авантура.

Капетански Пераст политички је одвојен од сусједног Котора. Има предсједника који тврди да 1492. г. ни на једном од три брода с Колумбом није пловио католички свештеник, али јесте тумач за хебрејски.

Маловић је као нико прије њега, у роман уткао логику приморског начина живота, и исплео љубавну причу у срцу урбане барокне бајке. Пред нама је изузетна повијест о чувеном дезену који је постао глобални бренд, у чију историју су умијешани Јевреји, католички краљеви и откриће Америке.

24 кључна појма: Морнарска мајица, Бока Которска, свјетска мода, Пераст, Св. Никола, брод, Гугл, вино, море, Медитеран, Колумбо, хемијски трагови на небу, Јевреји, поморанџе, барок, Русија, Кина, рат, пчеле, мушкарац, жена; љубав, смрт, Бог.

Ријеч је о обимном систему који објашњава логику барока, подразумева Јевреје и откриће Америке, а отима се тумачењу.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here