Насловна Поглед Ново истраживање: У „империји смрти“ убијено најмање 800.000 људи

Ново истраживање: У „империји смрти“ убијено најмање 800.000 људи

Морамо усмјерити све снаге против ревизионизма, како те жртве не би биле поново жртве. Чињенице су чињенице и не можемо их стављати под тепих, истина увијек изађе на видјело

7
Jasenovac, Zaboravljamo
логор Јасеновац

Професор др Гидео Грајф, главни истраживач Института за Холокауст „Шем олам“ у Израелу, открио је застрашујуће податке о мучењу жртава у Јасеновцу током рада на студији „Јасеновац, Аушвиц Балкана“.

На основу података до којих је дошао током четворогодишњег истраживања, Грајф каже да је у Јасеновцу на најсвирепији начин убијено најмање 800.000 Срба и око 40.000 Јевреја.

„Јасеновац је био империја смрти“, истиче Грајф.

Он додаје да је ревизионизам друго убиство жртава.

„Морамо усмјерити све снаге против ревизионизма, како те жртве не би биле поново жртве. Чињенице су чињенице и не можемо их стављати под тепих, истина увијек изађе на видјело. Све те покушаје ревизије историје сматрам дјетињастим, сви они су осуђени на неуспјех“, наглашава Грајф.

Главни истраживач Института за Холокауст „Шем олам“ у Израелу тврди да су у Јасеновцу жртве убијане на 57 различитих начина.

„Сигуран сам да их у Аушвицу није било толико. То је свјетски рекорд. Нема таквог нечег у историји човјечанства“, истиче он.

Грајф додаје да не смије бити сумње о броју жртава и подсјећа да је истраживање заједничке хрватско-српске комисије показало да је било 1, 4 милиона жртава.

Гостујући на телевизији „Пинк“ Грајф је рекао да је том истраживању посветио четири године и да не постоји ниједан архив који није проучио.

„Резултати су шокантни због окрутности, садизма… Ланац логора познат под именом Јасеновац, на 46 квадратних километара, шест пута већи од Аушвица, заправо је био одраз чисте окрутности. Тим усташа је уживао у својој окрутности, они су уживали у мучењу људи. Рекао бих да су они смрт довели до савршенства“, објашњава Грајф.

Говорећи о разликама између Јасеновца и Аушвица, он је навео да нацисти нису вољели да им жртве буду пред очима, вољели су чисту смрт, док су усташе уживале да осјете патњу својих жртава.

„Ту је разлика, они су више жељели да виде процес умирања жртава. То можемо да видимо из фотографија које су настале у Јасеновцу, док су Њемци више вољели гасне коморе, које ако нисте жељели нисте морали да посматрате. То је била једна, да тако кажем, стерилна смрт“, наглашава Грајф, преноси Тањуг.

Према његовим ријечима, друга разлика је у томе што су Њемци, осим понижавања и мучења, заправо користили физичку снагу својих жртава за рад, а у Јасеновцу је пак само патња била сврха и то патња до смрти.

Прочитајте још:

Друштво грађана „97 000 одупри се“: Сјутра протест испред ВДТ

 

7 КОМЕНТАРИ

 1. 6
  0

  Незванично је било више од два и по милиона жртава у другом свјетском рату са простора бивше Југославије.
  Од тога је више од 95% жртава било српске националности. Само је НДХ-азија прогутала одговорна за сигурно више од 70% укупних жртава.
  Остало су побили комунисти, балисти, бугарски окупатори, њемачки, италијански и мађарски фашисти, љотићевци. Ипак је Јасеновац био и остао најзлогласнији логор и мучилиште у људској историји. Зато и треба да припадне Републици Српској и Србима.

  • 1
   0

   Претпостављам да ће се упецати неки сом, на то што нисам ставио и четнике Драже Михаиловића и Павла Ђуришића. Па и они су убијали, Дража бранећи српски народ од окупатора и Титових црних тројки, а Павла Ђуришић од вулентара, ханџар дивизије и Мошиних и Ђидових убица.
   Војвода Павле и Пеко Дапчевић као свештенички син су били браћа од тетака.
   За Дражом су Њемци прво расписали потјерницу. Претпостављам да ће неки тупан и незналица да прича и критикује, али треба рећии да су се сви били уротили против Срба, а све сходно Дрезденском конгресу. На истом задатку су били Тито и Павелић.
   Толико за неког ко је неписмен.

   • 2
    0

    Krsto dabogda sve tvoje poklali u nekom novom Jasenovcu.Sprdati se sa žrtvama i umanjivati im broj je najveća sramota prema žrtvama koje su ubili hrvatski manijaci.Ili si neki ustaša iz Boke ili si novocrnogorac.Ne osvetiti se dovodi i do revizije zato treba odlučiti ili se osvetiti ovim smradovima kao što je ovaj Krsto ili Križo ili nestati.Moramo se osvetiti radi žrtava koje to traže pa se kasnije sprdajte sa našim nevinim žrtvama.Jame i uvale će i vašu nejač kad tad progutati.To je istorija uvjek pokazala jer nekada si žrtva a nekada ubica.Naša crkva sramotna SPC je bila i ostala komunistička i zbog tih smradova se Srbi nikom nisu osvetili ,…ali moraju.OPROSTI ALI NE ZABORAVI je floskula koju je naučio vatikan naše velikodostojnike.Mijenja se sve pa i odnos prema crkvi.Doći će i na čelu naše crkve PATRIOTA.Jer ovaj smrad od Irineja je ekumenista.Još koju godinu i on će otići.Njega je dovela žuta revolucija ali će ga i odnijeti.Krsto platićeš i ti i tvoji kad tad.I vi imate nejač i jad.Naši su platili samo u ndh sa 1 200 000 žrtava.Spaljivali su nas u crkve ,ubili minimum 23 000 djece u logorima po hrvatskoj.Vas niko do sada nije dirao na područjima đe ste u manjinama.I Boka je dala 100 ustaša koji su se borili ustvari klali po hercegovini i Konavlima.Od tih ustaša koliko se zna ubijeno je 12 a ranjeno 16 ustaša.I posllje rata niko im se nije osvetio a došli su da žive u Boki ponovo.Pogledajte ko su bili komunisti i za koga su radili.Komunistička partija jugoslavije i ustaški pokret su jedno te isto.Sada su dostupni dokumenti vermahta pa su naši istoričari nešto i snimili i saznali.Ovih 7 miliona ćeš platiti idiote.

 2. 2
  0

  Verujem da je vise nego jasno o cemu se radi…
  Zrtve su zrtve, a cinjenice nemirne.
  Istinu na videlo!
  Onu okrutnu, cistu bez ostatka. Motiv je odavno poznat.
  NDH je samo posledica umisljaja, i psihopatske potrebe za unistenjem jednog u svemu superiornog naroda. Srba!
  Ima li izrailje novog Avrama…
  Za potrebe svetskog poretka jarca?
  Drzimo se pravoslavlja, mislimo i volimo pravoslavno, ne bojte se pravoslavni!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here