Насловна Друштво Новински форум у ПГ: Све што је против власти је таблоидно новинарство

Новински форум у ПГ: Све што је против власти је таблоидно новинарство

3
ПОДИЈЕЛИ

Панелисти Подгоричког новинарског форума (Шеки Радончић, Слободан Јовановић, Генадиј Сисојев, Драшко Ђурановић и Весна Шофранац) усмјерили су своје јучерашње дискусије против медија које су окарактерисали као „таблоидне“, а који, према њиховом суду, раде супротно интересима Црне Горе.

Критика Тужилаштва – легализација тероризма

Шеки Радончић, публициста и медијски аналитичар, оптужио је Дан и Вијести да пропагирају „руске интересе“, те да критика рада црногорског тужилаштва јесте, према његовом суду, „легализација тероризма“.

“На црногорској медијској сцени постоји покушај легализације тероризма. Ако игноришете чињенице, ако игноришете и исмијавате тужилаштво, ви легализујете тероризам (…) Против Црне Горе се води специјални рат. На сцени је покушај стварања паралелне стварности. За то су се побринули Дан и конзорцијум Вијести који своје интерпретације представљају као нове чињенице”, казао је Радончић, наглашавајући да су ови медији заштитници руских интереса, пренио је портал ЦДМ.

Увод у забрану опозиционих ставова

Публициста Слободан Јовановић казао је да у Црној Гори имамо медије којима је наважнија мисија смјена постојеће власти, да у томе „не бирају средства“. У Јовановићевим ријечима остало је нејасно до које мјере се новинарство „смије“ критички односити према друштвеној стварности.

“Улога медија је да информишу, а не да се баве пропагандом. Вјерујем да је гостовање главног специјалног тужиоца Миливоја Катнића на ТВ Вијести било изнуђено тиме што су га медији прогласили главним актером државног удара. Могуће да је тужилац био недоречен, и то се медијски експлоатисало. Сумња је у једном медију назначена као основа новинарства. У овом случају, ради се о подгријавању сумње да би се дискредитовале институције”, оцијенио је Јовановић.

Неизбјежна кривица Русије у Сисојевим ријечима

Дописник руског Комерсанта из Црне Горе Генадиј Сисојев се сагласио са оцјеном да иза покушаја тероризма у Црној Гори стоје неке структуре из Руске Федерације, али да званична Москва, најновијим изјавама покушава да направи дистанцу од особа које су осумњичене за организовање терористичких активности у Црној Гори, преноси портал ЦДМ.

Говорећи о извјештавању руских медија о дешавањима у Црној Гори током изборног дана и након тога, Сисојев је казао како су руски медији у току изборног процеса више пажње посвећивали информацијама које су долазиле из опозиционих кругова.

“Било је изјава и из ДПС-а, али су оне биле у мањини”, казао је Сисојев.

Да ли је супротно мишљење „паралелна стварност“?

Модератор трећег панела на Подгоричком новинарском форуму, главни и одговорни уредник Побједе Драшко Ђурановић, рекао је да су дешавања на дан избора послужила за бројна медијска спиновања и покушај стварања паралелних реалности.

“Искористила их је опозиција да не прихвати резултате избора и бојкотује рад парламента”, казао је он.

Главна и одговорна уредница Дневних новина Весна Шофранац, сматра да су у цијелој овој причи институције показале своју инертност.

“Пола године причамо о великим количинама новца које долазе у Црну Гору. И Агенција за спрјечавање корупције је казала да постоје индиције да се ради о прању новца. Све то се дешава наочиглед државних органа и институција и то, у неку руку, даје вјетар у леђа медијима који одржавају паралелну стварност”, преноси портал ЦДМ.

Подсјећамо да је на отварању Подгоричког новинарског форума новинар Дарко Шуковић позвао државу Црну Гору да реагује поводом „психопата за рачунаром“, истичући да слободу говора треба ограничити.

3 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Zoran S. Cvetković
  GEBELS
  Gospodar istinite laži

  „Ako izgovorite dovoljno veliku laž i nastavite da je ponavljate ljudi će na kraju u nju poverovati. Laž može opstati samo onoliko dugo koliko država može zaštiti narod od političkih, ekonomskih i/ili vojnih posledica laži. Zato je od životne važnosti za državu da iskoristi sve njene moći i suzbije njihov sukob, jer je istina smrtni neprijatelj laži i sledstveno tome, istina je najveći neprijatelj države.“
  Dr Jozef Gebels

  Nacističko propagandno delovanje je prvi put u istoriji dokazalo i pokazalo da je propaganda ubojitije oružje od puške. Ona, naime, cilja i puca u ljudski um i dušu a centar mete su joj osećanja i to ona najplemenitija. Ako je to oružje valjano kalibrisano i u rukama dobrog strelca vrhunski rezultat je zagarantovan a posledice po narode, ljude i države razorne. Napokon, mnogi od nas su na ovim prostorima imali priliku da to dožive iz prve ruke i osete na svojoj koži.

  Koliko god zvučalo apsurdno ministar narodnog prosvetljenja i propagande, dr Jozef Gebels, je možda i najzaslužniji što je zločinačka nacionalsocijalistička ideologija naišla na prihvatanje velike većine nemačkog naroda. On, lično, je bio najveći osvajač duša svojih sunarodnika.

  Подсјећамо да је на отварању Подгоричког новинарског форума новинар Дарко Шуковић позвао државу Црну Гору да реагује поводом „психопата за рачунаром“, истичући да слободу говора треба ограничити.

  https://youtu.be/PvLL6LP41YY?t=51

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here