Насловна Политика Новица Ђурић изабран за новог предсједника Удружења књижевника

Новица Ђурић изабран за новог предсједника Удружења књижевника

2
ПОДИЈЕЛИ

На данас одржаној Изборној скупштини Удружења књижевника Црне Горе, за новог предсједника изабран је Новица Ђурић, књижевник из Подгорице, а за потпредсједнике Милица Бакрач и Веселин Ракчевић. УКЦГ је добило и нови осмочлани Управни одбор, чиме је престао мандат претходног руководећег тијела најстарије организације писаца у Црној Гори, на челу са Илијом Лакушићем.knjizevnici lakusic

На сједници су истакнуте кандидатуре Новице Ђурића и Радомира Уљаревића. Од 45 скупштинара. већина је гласал за Ђурића (34) док је Уљаревић добио девет гласова. Два члана скупштине УКЦГ није гласало.

На скупштини је расправљано о актуелним проблемима са којима се сусреће Удружење које, кроз разне облике организовања, постоји већ седам деценија.

Бити предсједник Удружења књижевника је, не само част, већ и огромна обавеза зато што протеклих деценија много тога остало започето, а недовршено и много тога није урађено када се ради о слободи стваралаштва, статусу писца, статусу књиге, ауторским хонорарима, имовини удружења, као и о социјално- материјалном осигурању“, казао је за наш портал Новица Ђурић, уједно сублимирајући свој програм за наредни четворогодишњи мандат који је добио од колега писаца.

Ђурић је наговијестио да ће Удружење прво обавити правне послове око статутарног прилагођавања важећим законским прописима државе Црне Горе, а онда, на основу тих норми ће тражити средства која му припадају као и другим удружењима која се финансирају из буџета.

„Држава не смије правити дискриминацију, финансирајући једно удружење, а друго не, без ваљаног разлога. Зашто на примјер нема новца за дугодеценијски часопис „Стварање“, а има за на примјер „Арт“ и слична гласила„, запитао се Ђурић и додао да не смије бише нико писце да дијели на „подобне“ и „неподобне“, поготову ако се за један од критеријума за дисквалификацију узима писање ћирилицом.

„Зато ће УКЦГ радити на рехабилитацији својих неправедно запостављених колега, од којих су многи већ покојни. Да се живи писци заштите, да излазе њихови часописи, да се поново формира издавачка дјелатност, па и да се врати бесправно одузета имовина, као што је случај са срушеном кућом на Немањином граду, упркос правно ваљаној документацији да је УКЦГ власник и некретнине и узурпираног плаца„, казао је Ђурић и додао да има још таквих случајева, попут некретнине на Ријеци Црнојевића, у Херцег Новом…

knjizevnici 1

Скупштина УНЦГ је захтијевала да се ново руководство Удружење званично обрати јавности и властима са поруком протеста због прогона члана овог Удружења протојереја Велибора Џомића и да затражи укидање аката због којих је он принуђен да буде далеко и од своје породице и од свог града Подгорице.

Сједници скупштине УКЦГ, присуствовао је и Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, који је редовни члан овог удружења.

Биографија Новице Ђурића

Новица Ђурић, рођен је 1956. године у Дријенку код Колашина. Објавио је књиге пјесама: Трагом живота , Узалудна врата, Дрво у тами, Страх од сличности, Кућни тамничарБожја деца (избор), Јави ми да сам жив, Невјерно срце, Милица словарица ( књига песама за децу); књига прозе: Светлост и сенке под Ловћеном, Десанка Максимовић – жена која је само волела,  Савиним стопама – Лелјском гором, приредио: Вуко – мит који се сам уздигао ( о Вукашину Вуку Вукчевићу), Од обећања до испуњења, Мој разговор са њима (интервјуи).

Novica_Djuric

Заступљен је у антологијским и панорамским изборима. Пјесме су му превођене на италијански, руски, бугарски и македонски језик.
 
Новица Ђурић је добитник бројних књижевних награда од којих треба издвојити: награду „Марко Миљанов“ Удружења књижевника Црне Горе за књигу „Роман ти причам“; Награду „Златно перо Русије“ (2010) за књигу „Јави ми да сам жив“  коју додељује Савез писаца Русије и Фонд руске писмености, као и награду „Печат Унирекса за прозу Душан Костић“ за књигу „Савиним стопама-Лелејском гором„. Осим ових добитник је највећих признања Удружења новинара Црне Горе и Југославије.
Дописник је Политике из Подгорице.

2 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Било би потребно да се наведу и имена осталих чланова новоизабраног Управног одбора Удружења књижевника Црне Горе, из разлога пуне јавне одговорности, будући да је то тијело најодговорнија адреса и за успјехе и за падове самог Удружења. Недавна прошлост нас опомиње – „да кад главу раздробиш тијелу у мучењу издишу членови“.

  2. 0
    0

    Поред, већ у тексту наведених, новоизабрани чланови Управног одбора Удружења књижевника Црне Горе су: ПЕРИВОЈЕ ПОПОВИЋ, МИЛИЦА КРАЉ, ВИШЊА КОСОВИЋ, БУДИМИР ДУБАК, ТОДОР ЖИВАЉЕВИЋ и СЛОБОДАН ЧУРОВИЋ, а за секретара је на 1. конститутивној сједници именован АЛЕКСАНДАР ЋУКОВИЋ.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here