Насловна Политика Новић: Терористи „станују“ у институцијама БиХ

Новић: Терористи „станују“ у институцијама БиХ

0
ПОДИЈЕЛИ

У политичким структурама БиХ позиционирао се добар број људи који не само да подржава већ је директно укључен у структуре потенцијалних терориста, рекао је Средоје Новић, министар цивилних послова БиХ.

Нововић

Он је истакао да постојећи закони из надлежности Министарства цивилних послова БиХ омогућавају потенцијалним терористима „спавачима“ и обавјештајцима из исламских земаља да „практично ‘станују’ у институцијама БиХ“.

„Прије пет-шест година, па можда и десет, имали смо прецизне податке о томе да дио екстремиста има основни циљ да уђе у власт БиХ“, рекао је Новић за „Прес Република Српска“ и додаје да су они свој циљ остварили, а да власти готово нису мрднуле прстом да то спријече.

Новић каже да је БиХ маргинална земља у односу на бројна питања, па тако и по питању тероризма.

„У БиХ, у оваквој каква је, није могуће контролисати толики број потенцијалних терориста. Плашим се да ће се БиХ врло брзо суочити са веома озбиљним проблемима“, каже Новић.

Он је рекао да домаће безбједносне службе имају страх од људи инфилтрираних у власт, који „једним оком стално намигују на режиме и земље из којих се регрутују терористи“.

„Зато челни људи Обавјештајно – безбједносне агенције, Агенције за истраге и заштиту БиХ и још неких безбједоносних агенција када треба да информишу цивилну власт стану на пола пута, јер схвате да те информације не смију дати појединцима у политичким структурама“, наводи Новић.

Он истиче да су двоструки стандарди присутни и у правосуђу и у дијелу полицијских структура, према којима командна одговорност важи само за једну страну.

„Плашим се да то не може донијети ништа добро, прије свега Републици Српској“, рекао је Новић.

Он напомиње да у БиХ постоје потпуно различити циљеви и виђења будућности и да је присутно одсуство јединства по било којем питању, од уставних рјешења до најситнијих питања.

Осим тога, каже Новић, у институцијама БиХ постоји један број људи који су повезани са екстремним и неким обавјештаним структурама, што додатно усложњава безбједносну ситуацију.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here