Насловна Друштво Нови тренд: Радо иде Србин у резервисте

Нови тренд: Радо иде Србин у резервисте

0
ПОДИЈЕЛИ

Више од 700 грађана у року од месец дана изразило је жељу да се нађе у активној резерви Војске Србије, која ће поступно бити увођена у наредних пет година.

vojska srbije

Наиме, толико је оних који су на сајту Министарства одбране попунили анкету о ангажовању у резерви.

,,Реч је о млађој популацији, особама до 32 године, које су веома заинтересоване за службу у активној резерви„, каже мајор Јован Кривокапић, портпарол Министарства одбране, објашњавајући да је у питању нови начин ангажовања држављана Србије за потребе реализације задатака и мисија ВС.

Људство из активне резерве требало би да појача редовни састав Војске, посебно у кризним ситуацијама какве су биле прошлогодишње поплаве, али би учествовали и у мировним мисијама.

Претходно би морали, наравно, да прођу основну обуку до 45 дана, а затим и припрему за реализацију задатка који може трајати до три месеца. На крају, само ангажовање може да траје до шест месеци.

,,Наравно, обука и припрема за задатак попут рашчишћавања терена после поплава не би трајала толико дуго. Максимални рокови били би неопходни само за припрему учешћа у некој од 11 мултинационалних операција ЕУ и УН, где смо тренутно ангажовани„, додаје он.

Број укључених у активну резерву зависиће од тренутних потреба ВС. План је да се у току ове године потпишу уговори са 100 активних резервиста.

,,Уговори ће бити потписивани на две године, и у том периоду сви који потпишу уговор обавезни су да се јаве, односно по позиву Војске да се одазову у јединицу“, каже мајор Кривокапић.

У активну резерву могу да се пријаве држављани Србије који су здравствено способни, да су млађи од 50 година уколико конкуришу на место официра и млађи од 40 година за места војника и подофицира.

Двогодишњи уговор биће могуће продужити најдуже до године у којој резервиста пуни 45 година (за војнике и подофицире), односно 55 година за официре.

,,За сада смо задовољни интересовањем. Као један од разлога за приступање активној резерви канидати су најчешће наводили љубав према отаџбини и стицање нових знања“, каже мајор Кривокапић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here