Насловна Насловна Нови свједок у афери „Државни удар“: Признао кривицу под притиском специјалног тужиоца...

Нови свједок у афери „Државни удар“: Признао кривицу под притиском специјалног тужиоца и амбасаде Србије

16

Демократски фронт објавио је данас још једно свједочење у афери „Државни удар“. У својој изјави Александар Чуровић признаје да је лажно свједочио под притиском специјалног тужиоца Саше Чађеновића али и на наговор представнице амбасаде Србије која је потенцирала овај договор. Он је побио своју изјаву суду да је имао задатак да се „на шаке“ сукоби са полицијом и насилно да уђе у Скупштину Црне Горе.

„Ја, Чуровић Александар, под моралном, кривичном и материјалном одговорношћу дајем ову изјаву у вези случаја ‘Државни удар’ у Црној Гори.

По доласку у Црну Гору и нашем договору да дођемо и подржимо митинг опозиције на дан избора 16.10.2016. није било ријечи ни о каквом виду насиља, оружју нити заузимању Скупштине. Пошли смо на позив Паје (Мирка Велимировића) да омасивимо скуп и прославимо победу опозиције и након тога да се вратимо кући,“ изјавио је Чуровић.

Представница амбасадора Србије је потенцирала договор са Тужилаштвом

Он наводи да су ухапшени у ноћи између 15. и 16. октобра 2016., у хотелу „Мала Венеција“, те да му разлог хапшења није био познат. Чуровић је негирао оптужбе тужиоца да је терориста који је прихватио да пуца по маси на скупу називајући их „неоснованим и тешким“.

„Неколико дана затим, укида ми се тероризам, теретим се за стварање криминалне групе која је планирала сукоб са полицијом и заузимање Скупштине Црне Горе. Три пријатеља која су дошла са мном у Црну Гору су постигла споразум са тужилаштвом и пуштена су на слободу. Разговарао сам са адвокатом који ми је изнио све прогнозе, и постојала је могућност да ме осуде на основу њихових признања кривице на казну затвора од 4-8 година.

Представница амбасадора Србије у Црној Гори, је у разговору потенцирала на договор са Тужилаштвом (споразумно признавање кривице). Породица ми је патила, тражили су од мене да се вратим кући, тј. да признам дело које ми се ставља на терет а које нисам намеравао да учиним. Под таквим околностима и притиском притвора, одлучио сам да признам кривицу и да се вратим породици и послу,“ објашњава Ћуровић мотиве своје одлуке да лажно свједочи против функционера ДФ-а и додаје:

„У тужилаштву код специјалног тужиоца Саше Чађеновића постигли смо договор да пред судом испричам све што ми је он дао написмено, тачније, да тај текст научим и испричам својим речима на суђењу. После 122 дана ми је укинут притвор и обезбеђен смештај, у хотелу о трошку државе. Уцењен сам и да суђење буде јавно, у противном не би било споразума, самим тим ни изласка из Спужа. Није ми нуђен новац нити бих га прихватио.

Нисам остварио никакву добит, чак напротив! Са правне стране гледано из тог произилази да нисам криминалац нити припадник криминалне организације. Црна Гора је моја дедовина и ја заиста волим народ Црне Горе. Из љубави сам и пошао у Црну Гору, и завршио у Спужу као криминалац који је планирао да се голорук туче са полицијом и заузме Скупштину? Зашто? Коме је у интересу да невине хапси и представља као негативце? Коме је овај ‘Државни удар’ био од користи? Добио сам новац од тужилаштва за превоз до куће, какав сам ја онда криминалац?“

Све сам рекао под притиском и на захтјев Саше Чађеновића

Он је нагласио да је овом изјавом желио да побије прихватање кривице да је припадник криминалне организације и стварања исте!

„Побијам изјаву у суду да сам имао задатак да се ‘на шаке’ сукобим са полицијом као да сам требао насилно да уђем у Скупштину Црне Горе! Све што сам изјавио у суду рекао сам под притиском и на захтев специјалног тужиоца Саше Чађеновића! Самим тим нема икаквог смисла судити неком на основу мог споразума и оптуживати недужне,“ истакао је Чуровић.

16 КОМЕНТАРИ

  • 0
   0

   Молитвама пресвете Богородице и Приснодјеве Марије,као и молитвама свих Светих пред Предстолом Твојим Господе Исусе Христе Сине Божији-Пресвета Тројице-Једини Боже, сачувај нас од оваквих одпадника рода Православног ,наследника Богоубилачке и Братоубилачке расе Каинове-црвених антихриста са црвеним сатанским пентаграмима на капама,који сјеме зла Братомржње и Богомржње посијаше,а чији потомци као овај Црвени Каинов наследник,данас битишу у тамо њиховој Гори Црној-бесудној земљи-бесудном Монтенегру-одрекавши се одавно Имена Господњег и славних предака!!!!Крсно знамење на себе браћо када се овакви јављају и обавезно Молитва за заштиту од нечисте силе!!!!! ++++!!! Имате је истакнуту-ширите је и на глас и у себи је молитвено спомињите и иписано одговарајте Каиновим Богоотпадничким дукљанско-монтенегринским- сатанским отпадницима!!!!!!

  • 1
   0

   kojeme sudu? postoji časni i sramotni sud.Čik pogodi ,Komlijene,koji je od ta dva .Pošto ti je IQ manji od 60,pomoći ću ti. Samo sramotni sud može proglasiti pravdom i istinom ove imbecilne tvrdnje tužilaštva.To prijenja samo debilima i režimskim sinjim kukavicama

 1. 1
  0

  Како се Миливоје, премијери, пјесједник и шеф полиције слатко забављају и за.ебавају ДФ и народ који помно све прати, али никако да схвати. Заиста су у праву кад кажу да је ово недозрео, малољетан народ и да треба да доносе одлуке у његово име.

 2. 0
  1

  Dobro, kad ste tako ubijeđeni ko bi se opkladio u 100 eurića da Mandićev advokat neće pokazati ovu izjavu na sudu (toliko je smiješna). Ima li raspoloženih?

  • 1
   0

   Имам ја. Како да реализујемо опкладу? Ја сам Крсто Миловић из Никшића, а ти?

  • 0
   0

   Sta je smijesno u izjavi? Da li ima u ozjavo nesto sto je smjesnije od njegovog priznanja krivice? Nemoj jadan ne bio da navlacis grijeh na sebe.

  • 0
   0

   službeni pečat državne institucije i vlastoručni potpis ti nazivaš smješnom izjavom. i ja bih se kladio u 1.000 evra da će advokat ovu izjavu pokazati na sudu da imam s kim.

 3. 0
  0

  Бранка Милић
  Манастир Успења Пресвете Богородице- Дуга
  Биоче
  Општина Подгорица

  АМБАСАДА Р.СРБИЈЕ У ЦРНОЈ ГОРИ
  Амбасадор Зоран Бингулац
  Булевар Ивана Црнојевића бр.10

  Поштовани ,

  обраћам Вам се полазећи од надлежности Амбасаде Р.Србије у Црној Гори,тј. од чињеница :
  да је Амбасада Р.Србије у Црној Гори требала бити прва адреса у случају било ког непредвиђеног догађаја, као што је то случај мог незаконитог лишења слободе 16.10.2016.г. у центру Подгорице, а што у овом конкретном случају није омогућено вољом и поступањем Управе полиције-СКП- Специјално полицијско оделење у Подгорици
  да су полицијски органи Црне Горе били дужни да ми омогуће контакт са Амбасадом Р.Србије 16.10.2016.г. у 00:15 часова, што они нису учинили , а поводом које неспорне чињенице Амбасада Р.Србије до сада није предузела ни једну правну радњу
  да је Амбасада Р.Србије била у обавези да се упозна са свим детаљима незаконитог мог лишења слободе од стране Управе полиције- СКП-Специјално полицијско оделење у Подгорици, прибави све материјалне доказе са тим у вези и предузме одговарајуће кораке , поготово након што је Тужилаштво за организовани криминал Р.Србије у Београду већ 27.10.2016.г. имало сва потребна сазнања да се ради о монтираном политичком процесу у Црној Гори, чији сам таоц и жртва пуних тринаест месеци
  да ме је Амбасада Р.Србије , уз гаранцију, могла избавити из притвора и ослободити ме других мера надзора, обзиром да је до мог лишења слободе дошло супротно законима Црне Горе ; да се цео предкривични и кривични поступак пред СДТ и надлежним поступајућим судовима у Црној Гори против мене води на подлози основне и проширене наредбе о покретању истраге од 19.10.2016.г. и 05.11.2016.г. у којима нема описа дела из којег произилазе његова законска обележја и у којима нису назначени доказа из којих произилази основана сумња; на подлози лажних исказа Саше Синђелића, Мирка Велимировића и др., а што је поред БИЕ у Београду, Тужилаштва за организовани криминал Р.Србије у Београду, установио и Уставни суд Црне Горе.
  да је Амбасада Р.Србије одговорна што ми у Црној Гори, као осумњиченој и окривљеној, није омогућен исти третман као и осталим лицима која су се нашла или се налазе у истоветној ситуацији у Србији, а што овде није могуће из разлога што Црна Гора није донела Закон о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминалитета и других посебно тешких кривичних дела, ради откривања таквих кривичних дела, кривичног гоњења и суђења, а којим се законом посебно уређују следећа питања која се односе на државне органе и посебне организационе јединице државних органа: ОБРАЗОВАЊЕ, ОРГАНИЗАЦИЈА, НАДЛЕЖНОСТИ и ОВЛАШТЕЊА. Дакле, Црна Гора нема Закон којим су ПОСЕБНО РЕГУЛИСАНА ОДРЕЂЕНА ОРГАНИЗАЦИЈСКО-ТЕХНИЧКА ПИТАЊА која се односе на: ТУЖИЛАШТВО ЗА ОРГАНИЗОВАНИ КРИМИНАЛ; СЛУЖБУ ЗА СУЗБИЈАЊЕ ОРГАНИЗОВАНОГ КРИМИНАЛА; ПОСЕБНА ОДЕЛЕЊА НАДЛЕЖНИХ СУДОВА; ОСНОВНА ПРАВИЛА КОЈА СЕ ТИЧУ ПОСЕБНЕ ПРИТВОРСКЕ ЈЕДИНИЦЕ.
  То конкретно значи :
  1. Да, за разлику од Окружног затвора у Београду, у Заводу за извршење кривичних санкција Спуж, нису формиране посебне притворске јединице за издржавање притвора одређеног у кривичном поступку за кривична дела организованог криминала и друга посебно тешка кривична дела- ПОСЕБНА ПРИТВОРСКА ЈЕДИНИЦА, па самим тим нисам имала право и могућност да активно учествујем у кривичном поступку који се против мене у Црној Гори води и да се припремам за одбрану. Мени, закључно са данашњим даном, нису достављени сви моји уредно заведени и печатним жигом ЗИКС-а оверени поднесци, нити су по истом поступали и одлуке донели надлежни судови и СДТ на који начин сам онемогућена у подношењу правног средства .
  2. Да су најбруталније погажена правила која се односе на лица која врше функцију или обављају послове у државним органима Црне Горе чија је функција сузбијање организованог криминалитета. Управо та лица /СДТ Катнић Миливој/ НИСУ ЧУВАЛА као тајне податке и сазнања до којих су наводно дошли приликом обављања послова и задатака , а што су били обавезни у складу са прописима који уређују тајност података. Дакле, управо лица која извршавају послове и задатке у оквиру надлежности државних органа Црне Горе у сузбијању кривичних дела организованог криминала и других посебно тешких кривичних дела, одају јавности тајне податке и тако чине кривично дело одавање тајне. Све ово у циљу прејудицирања исхода овог монтираног политичког и судског поступка.
  3. Да због неуставности кључних одредаба ЗКП-а Црне Горе , а која се неуставност односи на противуставну конструкцију истраге у ЗКП-у Црне Горе и стриктно адверзијалну конструкцију главног претреса, уз максимално лимитирање доказне улоге поступајућег Вишег суда у Подгорици који је у функцији извршне власти и СДТ Црне Горе, долази до бруталног кршења члана 32 став 1 Устава Р.Србије /право на правично суђење/ и људских права држављана Р.Србије, лажно окривљених у афери “државни удар изборног дана у Црној Гори.”

  Обзиром да се односи државних органа са дипломатско конзуларним представништвима обављају преко министарства иностраних послова, предлажем да путем овог министарства почнете да штитите интересе Р.Србије и њених држављана лажно оптужених у Црној Гори ; да са тим у вези организујете званичну посету на државном и дипломатском нивоу; да у сарадњи са министарством за дијаспору покренете питање бруталног кршења људских права држављана Р.Србије Бранке Милић , Душић Милана, Ђорђевић Србољуба и др.
  Предлажем да се упознате како је дошло до тога да Ђорђевић Србољуб оболи од шуге у ЗИКС-у, да се због неадекватног медицинског третмана истог 20.12.2017. г одлаже суђење, а да се невино окривљена Бранка Милић дана 26.12.2017.г. на суђење приводи на начин супротан члану 324 ЗКП-а Црне Горе и пре свега, да предузмете конкретне радње обзиром на чињеницу да у Црној Гори нису испуњене правне могућности да ми се суди за кривична дела организованог криминала из чл.401 а ст.2 у вези ст.1 и 6 КЗЦГ, не само из разлога непостојања Закона о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, већ и из разлога што су управо ти државни органи наредили да се уништи главни материјални доказ на који се позивају у овом поступку, као и на основу доказа које су прибавили надлежни државни органи Р.Србије а који доказују да се у Црној Гори суди невиним држављанима Р.Србије.

  С поштовањем,
  Бранка Милић, жртва и таоц монтираног судског поступка

  дана, 26.12.2017.г.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here