Насловна Политика Нови сукоб председника и премијера: Николић жели тајне службе

Нови сукоб председника и премијера: Николић жели тајне службе

2
ПОДИЈЕЛИ

vucic nikolic

Након Косова, критике чланова Владе, промене начина избора председника и Устава, нова тачка сукоба председника Томислава Николића и премијера Александра Вучића су – тајне службе.

Председник Николић, који по закону бира секретара Бироа за координацију служби безбедности, који контролише све тајне службе, жали се на најближег сарадника – на премијера Александра Вучића. Николић се пожалио да ”премијер Вучић од обавеза не стиже да се бави службама безбедности”, али и да од њих добија само ”сплеткарења и оговарања”.

– Треба проверити састав Бироа и то ће бити један од првих послова. Постоје информације које нису за председника. Ствар је процене шта они мисле да је у интересу државе. Мислим да није од интереса за државу ко с ким разговара, ко се с ким састаје, таква сплеткарења и оговарања. Такве материјале не читам, као што нисам читао ни свој досије – рекао је Николић.

Саговорнике ”Блица” чуди откуд сада забринутост председника Николића у вези с овим телом кад више од девет месеци није поставио Вучићу наследника на месту моћног секретара Бироа.

То да Вучић неће имати времена да се као премијер и тиме бави, знало се и после мартовских избора. Било је најава да ће бити изабрана компетентна особа за ово место, али ништа. И тек сад, када већ недељама избијају варнице између председика и премијера, Николић покреће питање ко ће водити Биро. Зато ово личи на сукоб њих двојице који поприма поприличне размере – каже за ”Блиц” Предраг Петровић из Центра за безбедносну политику.

Ни Николићева најава о ”проветравању Бироа” није најјаснија, јер је законом регулисано ко је у његовом саставу: секретар, директори БИА, ВБА, и ВОА и по позиву министри, директор полиције и начелници полицијских управа, тужилац…

– У време Бориса Тадића Биро је водио покојни Миодраг Ракић, Тадићев шеф кабинета. Вучић је ово место преузео у време када је био ППВ и министар одбране, а Николић сада жели да попут Тадића постави свог човека од поверења на то место и тиме ”растерети” Вучића – каже аналитичар Ђорђе Вукадиновић. ”Блиц” сазнаје и да ће Вучић у најскорије време предложити Николићу неког кандидата за контролора служби безбедности, кога треба да изабере председник. По свему судећи, око овог избора Николић и Вучић ће поново ломити копља.

2 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Tajne sluzbe, ako se otmu kontroli, ili su pod neadekvatnom kontrolom postaju opasne i mogu nanijeti veliku stetu.
    I ti ljudi treba da podlijezu rigoroznoj kontroli.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here