Насловна Политика Нови шпијунски скандал у Немачкој

Нови шпијунски скандал у Немачкој

0
ПОДИЈЕЛИ

Двоструки шпијун Маркус Р. (32) украо је један строго чувани документ са именима 3.500 агената Немачке обавештајне службе (БНД).

špijuniranja

Немачки дневник Билд наводи да није сигурно да ли је агент продао листу некој другој обавештајној служби, руској или кинеској.

„Американцима у сваком случају није“, пише таблоид, наводећи да БНД није жело да се изјасни о тој теми.

Маркус Р. је ухапшен у јулу 2014. године. Он се, како се наводи, терети да је између 2012. и 2014. године шпијунирао БНД и Американцима продао 218 докумената за 25.000 евра.

Таблоид сазнаје да је Маркус Р. украо листу из 2011. године на којој се налазе права и лажна имена шпијуна одељења ЕА (области војних ангажмана и иностраних односа) у БНД, чиме би, како се каже, половина БНД шпијуна могла да буде разоткривена.

Одељење ЕА је, између осталог, одговорно са немачке амбасаде у иностранстви и за области војних мисија Бундесвера и у њихове задатке спада, наводи се, спречавање могућих напада на немачке војнике у иностраним војним мисијама и сакупљање информција о могућим непријатељима за НАТО-партнере.

„Сада су агенти у опасности“, наводи „Билд“, који пише да је Маркус Р. меморисао листу са именима на један приватни компјутер у кући и да је тај компјутер заплењен приликом претраживања куће у лето 2014. године, али да су тек сада документа систематски процењена.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here