Насловна Насловна Нови скандал са заставом: Умјесто почасног, застави Црне Горе полтронско мјесто

Нови скандал са заставом: Умјесто почасног, застави Црне Горе полтронско мјесто

6
ПОДИЈЕЛИ

Влада Црне Горе јуче је поново понизила државну заставу, дајући јој, умјесто законом прописаног почасног мјеста, мјесто иза заставе НАТО-а и САД-а.

Наиме, приликом јучерашњег дочека америчког потпредсједника Мајка Пенса, испред Владе Црне Горе истакнуте су редом слијева заставе САД, НАТО и Црне Горе, што је у супротности са Законом о државним симболима.

„Када се истиче са једном или са више застава других држава или међународних организација у Црној Гори, Застава  заузима почасно мјесто. Почасним мјестом Заставе сматра се мјесто у центру круга, тјемену полукруга застава, прво мјесто у врсти, колони или групи застава, средишње мјесто између застава и лијево мјесто, гледано сприједа, од заставе друге државе или међународне организације“, стоји у Закону о државним симболима, у Члану 18.

Међутим, застава Црне Горе, умјесто да се нађе на почасном мјесту, у средини или са лијеве стране, гледано сприједа, нашла се на крају колоне.

Подсјетимо да је приликом церемоније насилног увлачења Црне Горе у НАТО, одржаној у Бриселу, избио скандал када је умјесто праве, истакнута лажна застава Црне Горе. Представници власти, који оптужују Србе у Црној Гори за непоштовање државних симбола, сами су салутирали лажним симболима изражавајући тиме непоштовање према сопственој држави. Подизањем ове заставе прекршен је и Устав и закони државе. Иако је ова „омашка“ непоштовања државних симбола кажњива до 10.000 евра, нико од званичника није одговарао.
Одредбама Закона о државним симболима није предвиђена казна за кршење наведеног Члана 18, па црногорски званичници неће кривично одговарати ни у новом случају непоштовања државних симбола.

Симболика у датим случајевима неизоставно се намеће – која је то земља „Црна Гора“ ушла у НАТО пакт и која то, на покраденом референдуму заснована држава, узмиче испред туђих застава?

ПОДИЈЕЛИ

6 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Не застави Црне Горе, већ застави montenegra! Мјесто како доликује вазалима!

  2. 0
    0

    Ako je neko „zlodušnik“, onda ste to upravo vi koji podržavate ovo bezakonje, puni ste mržnje, šovinizma, jada, bijede i „sičije“!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here