Насловна Мозаик Нови Сад: У Матици српској о положају Срба у Црној Гори

Нови Сад: У Матици српској о положају Срба у Црној Гори

2

Предсједник Српског националног савјета /СНС/ Црне Горе Момчило Вуксановић изјавио је Срни да ће у Матици српској у Новом Саду, у петак, 18. маја, бити одржана Пета редовна конференција српских националних организација у сталном засједању, на којој ће главна тема бити положај српског народа у Црној Гори.

Вуксановић је најавио да ће на конференцији бити ријечи и о другим важним питањима у вези са положајем Срба у региону, као и о Декларацији о очувању српског народа, коју су „саставили представници двије српске државе, од којих ниједна није Црна Гора“.

У раду конференције учествоваће представници националних организација из Словеније, Мађарске, Хрватске, Републике Српске, Румуније, Србије, Црне Горе, Македоније и Албаније.

Вуксановић је појаснио да је положај Срба у Црној Гори изузетно сложен и да је много неповољнији него што је био након издвајања Црне Горе из заједничке државе са Србијом, па „чак и након доношења по Србе дискриминаторског Устава самосталне Црне Горе“.

„Све оно што је српски народ могао користити након издвајања Црне Горе из заједничке државе са Србијом и након доношења новог Устава у овом времену му је ускраћено. Српски народ нема дефинисан статус у Црној Гори, у којој нема већинског народа, али му је због државног пројекта асимилације српског народа у националне Црногорце онемогућено коришћење и свега оно што по Уставу припада мањинским народима“, рекао је Вуксановић.

Предсједник СНС-а истакао је да је очигледно да мањински народи са заступљеношћу од један или мање од један одсто у укупном становништву Црне Горе имају далеко већи и друштвени и политички утицај од српског народа, који је по посљедњем попису заступљен са око 30 одсто.

Он је навео да нема ниједне институције у Црној Гори, матичној држави Србији, или у ЕУ у којима је проблем српског народа у Црној Гори присутан и која би прихватила разматрање односа актуелне власти према српском народу у Црној Гори.

„Све оно што је српски народ створио у протеклом времену, а посебно оно што се односи на очување и опстанак српских медија – Српске телевизије, Српског радија, часописа `Српске новине` и портала `Српске новине ЦГ`, и посебно Књижевне задруге СНС-а, која је до сада била једна од најпродуктивнијих издавачких кућа на простору Црне Горе, доведено је у питање“, нагласио је Вуксановић.

Према његовим ријечима, опстанак српског народа на простору Црне Горе озбиљно је условљен промјеном идентитета, што је, како сматра, услов свих услова за нормалан живот и рад у Црној Гори.

„Положај српског народа у Црној Гори је неподношљив и сваког дана је све тежи, без наде да се у будућем времену на том плану нешто квалитетније промијени. Непотребно је набрајати класичне примјере дискриминације којима су Срби у Црној Гори изложени јер су исти уочљиви у свим сферама друштвеног живота“, рекао је Вуксановић.

Он је додао да за српску дјецу и млађу генерацију Срба у овим условима не постоји перспектива у Црној Гори. „Разлог за то је државни пројекат асимилације Срба у националне Црногорце, највјероватније до постизања натполовичне већине у укупном броју становништва, па и након тога“, рекао је предсједник СНС-а.

Вуксановић је навео да је уочљиво је да су сви грађани, који се јавно национално изјашњавају као Срби, стављени ван закона и незванично проглашени непријатељима Црне Горе. Према његовим ријечима, неки су већ осуђени, некима се суди, неки су у истрази, док су остали под присмотром и контролом.

„Посебно забрињава чињеница што није само однос актуелне власти у Црној Гори према Србима дискриминаторски. Исте ставове према српском питању имају и представници западне дипломатије, НАТО-а и, наравно, такозване грађанске опозиције. Из њиховог односа јасно се види игнорисање српског народа и њихових легитимних потреба“, истакао је Вуксановић.

Он је додао да су представници српског народа, како у националним организацијама, тако и политичким структурама, у потпуности изопштени из свих сфера одлучивања и договора.

„Стога су дубоко понижавајући за српски народ учестали позиви за сарадњу, нарочито антисрпској опозицији и дипломатским посленицима оних држава које јавно, јасно и чврсто држе на власти однарођени актулени режим“, оцијенио је Вуксановић.

Вуксановић сматра да се проблеми српског народа у Црној Гори могу ријешити искључиво уз помоћ и утицај матичне државе Србије, која је дужна и има и право и обавезу да води рачуна о својим сународницима гдје год да они живе.

„То значи да матична држава Србија сународнике у Црној Гори треба да помаже на сваки могући начин како би се процес асимилације српског становништва у Црној Гори зауставио и како би се обезбиједила квалитетна заштита српског идентитета“, нагласио је Вуксановић.

Предсједник СНС-а је навео и да је Србија обезбиједила куповину Српске куће у Подгорици за скоро 3,4 милиона евра, али да тај простор још није приведен намјени јер није подијељен националним организацијама како је то у почетку било замишљено.

Он сматра да српским организацијама у Црној Гори не би била потребна материјална помоћ Србије ако би матична држава извршила утицај на институције државе Црне Горе да српски народ, који пуни буџет са 30 одсто средстава, добије сходно процентуалном учешћу у укупном броју становништва адекватна средстава за очувања сопственог идентитета.

Вуксановић је рекао да српски народ у времену када му нико није од помоћи мора искључиво да мисли о себи и свом опстанку и да је важно препустити актуелној власти и „крњој опозицији“ демократизацију Црне Горе.

Према његовим ријечима, они су свакако у тај процес кренули без српског народа, Срби на њиховом путу не треба да их ометају, већ да се баве искључиво очувањем сопственог идентитета.

Предсједник СНС-а је нагласио да Срби треба да чувају традиционалне вриједности Црне Горе, свој вјерски, културни, језички и национални идентитет и да буду у служби свог народа.

2 КОМЕНТАРИ

  1. 4
    0

    I pored toga što su na konferenciji prisutne Srbija i Republika Srpska, zbog izuzetno teškog položaja u kojem se nalaze Srbi u tim entitetima, bilo je neophodno pozvati Srbe sa Kosova i Metohije, kao i Srbe iz bošnjačko-hrvatske federacije u BiH!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here