Насловна Политика Нови разговори са Грчком почињу данас

Нови разговори са Грчком почињу данас

0
ПОДИЈЕЛИ

Представници грчких кредитора у Атини данас почињу преговоре с грчким властима о новом програму финансијске помоћи тој земљи, саопштила је Европска комисија.

grcka_eu_ap_main

Тимови ће стићи у Атину у понедељак и састанци ће одмах почети„, саопштио је портпарол Европске комисије, преноси АФП.

 Остају нејасноће да ли ће доћи високи представници тројке – Европске уније, Међународног монетарног фонда (ММФ) и Европске централне банке (ЕЦБ).

У Атини се очекују Деклан Костело из ЕУ, Расмус Рифер из ЕЦБ, Делиа Велкулеску из ММФ-а и Никола Ђамариоли, шеф Европског стабилизационог механизма (ЕСМ).

Грчки министар финансија Еуклидис Цакалатос званично је пред викенд затражио нову кредитну помоћ ММФ-а као нови корак у преговорима с повериоцима.

Грчки парламент усвојио је у среду увече и други пакет реформи које захтевају повериоци као предуслов за почетак преговора о новом вишегодишњем пакету кредитне помоћи.

Усвајање тих мера је значило да могу почети преговори о финализацији трећег пакета кредитне помоћи Грчкој, од најмање 80 милијарди евра током три године, који је у преговорима с ЕУ и ММФ-ом прихваћен у начелу.

Очекује се да би ова помоћ могла бити одбрена до 20. августа, када доспева исплата новиха рата дугова, већа од три милијарде евра.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here