Насловна Друштво Нови могући знаци некадашњег живота на Марсу

Нови могући знаци некадашњег живота на Марсу

0
ПОДИЈЕЛИ

Само неколико недјеља пошто је ровер Кјуриозити детектовао метан у атмосфери Црвене планете – могући доказ биолошке активности – једна угледна геобиолошкиња каже да се могући знаци некадашњег живота могу видјети на фотографијама марсовског тла.

mars

„Сада можемо да детектујемо седиментне структуре захваљујући фотографијама ровера”, каже др Нора Нофке, професорка Универзитета Олд доминион у Норфолку.

„Структуре припадају групи микробиолошких које се формирају у интеракцији са микробима у земљи уз дејство ерозије у растреситим теренима попут пијеска.“

Другим ријечима, ако такве структуре постоје на Марсу, на планети је можда једном било микробиолошких организама. Микроби су, уколико је то тачно, постојали прије 3,7 милијарди година, каже професорка Нофке.

Она је анализирала структуре које се могу видјети на марсовском тлу и поредила их са геолошким структурама на Земљи, које су формирали микроби.

„Заједнице бактерија сачињене од билиона микроба на дну језера, ријека и океана могу да комуницирају међусобно и формирају дебео слој покривача на тлу и тако лакше добијају нутријенте и свјетлост”, каже Нофкеова.

У раду који описује њено истраживање, она наглашава сличности које је открила између терена на Земљи и Марсу.

„Структуре које подсјећају на микробиолошке седименте и које је открио Кјуриозити не дјелују насумично. Заправо, оне су распоређене у просторним везама и низовима који сугеришу да су се мијењали током времена. На Земљи бисмо такве структуре интерпретрали као екосистеме којима су доминирали микроорганизми”, написала је она у раду.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here