Насловна Политика Нови Хитлер: Лидер антиисламског покрета у Немачкој опонашао нацистичког вођу

Нови Хитлер: Лидер антиисламског покрета у Немачкој опонашао нацистичког вођу

0
ПОДИЈЕЛИ

Фотографија Лука Бачмана (41), лидера растуће антиисламског покрета ПЕГИДА, на којој неодољиво подсећа на Адолфа Хитлера великом брзином се проширила друштвеним мрежама, изазваши различите реакције, након чега ју је сам Бачман одстранио са свог Фејсбук профила.

bachmann-facebook--644x362

Фотографија је покренула бројне расправе чија је тема у највећој мери била питање о деничарској оријентацији ПЕГИДЕ, и сличности са Хитлеровом Националсоцијалистичком партијом, пре свега у количини анимозитета према одређеној етничкој групи.

И док неки тврде да се Луц Бачман нашалио са својим фризером, позиравши након шишања, други сматрају да чак и уколико је у питању само шала, лидер антиисласког покрета није себи смео да дозволи такав испад, а нарочито да ту фотографију објави на друштвеним мрежама. Уз фотографију налазио се и коментра „Вратио се.“

Бачман је убрзо након што су га контактирали новинари дрезденског „Моргенпоста“ обрисао фотографију са свог профила.

Дрезденским новинама је спорну фотографију пријавио један читалац, који је описао и детаљну конверзацију Бачмана и једног његовог истомишљеника у конверзацији испод фотографије, а у којој су поменута двојица муслимане назвали „стоком“, „олошима“ и „ђубретом.“

Бачман је дао кратку изјаву за „Билд“:

,,Сликао сам се код фризера, повод је било фотографисање за аудио издање сатиричног романа „Вратио се.“ Морате имати мало смисла за хумор и понекад се нашалити на сопствени рачун“, изјавио је лидер Пегиде.

Demonstration gegen Salafisten und Islamisierung

Када га је новинар убитао за увредљиве коментаре о муслиманима, рекао је да „не коментарише приватне ствари.“

Бачман има неколико кривичних дела из себе, због провале, физичког напада и поседа наркотика.

ПЕГИДА је повећала број присталица када се дистанцирала од екстремне деснице, наводећи да је против „проповеди мржње, без обзира на веру“, као и „радикализма, без обзира да ли је верски или политички мотивисан“.

Последњем у низу протеста овог покрета у Дрездену присуствовало је више од 20.000 људи.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here