Насловна Политика Нови докази против Харадинаја, проширење истраге

Нови докази против Харадинаја, проширење истраге

0
ПОДИЈЕЛИ

Тужилаштво за ратне злочине доставило је Министарству правде Србије наредбу о проширењу истраге против Рамуша Харадинаја са новим доказима.

Наредба ће до краја ове недеље бити преведена и прослеђена Француској ради одлуке о захтеву Србије за изручење Харадинаја, речено је Танјугу у Министарству правде.

Министарство правде је проследило захтев за изручење Харадинаја Француској са пратећом документацијом о истрази за злочине за које се сумњичи, која је покренута 2004. године.

Наредба о проширењу истраге односи се на дела која нису била обухваћена истрагом која се против Харадинаја водила од 2004. године на основу које је расписана потерница против њега.

Србија тражи Харадинаја за кривична дела која нису била обухваћена оптужницом Хашког трибунала по којој је правоснажно ослобођен.

Српски правосудни органи тврде да поседују нове доказе који нису били представљени у Хагу.

Харадинај је прошле среде лишен слободе на аеродрому Базел-Милуз на француској страни, на основу потернице коју је Србја за њим расписала 2004. године и налази се у притвору.

Србија га тражи због сумње да је починио злочине на Косову и Метохији 1998. и 1999. године који нису били обухваћени оптужницом Хашког трибунала по којој је правоснажно ослобођен.

У питању су ратни злочини против цивилног становништва у зони одговорности Дукађини 1998. и 1999. године.

Против Харадинаја није подигнута оптужница, већ је тај предмет још у фази истраге, потврђено је Танјугу у Тужилаштву.

Француски суд нема рок за одлучивање о замолници за изручење Харадинаја. Међутим, захтев мора да стигне у року од 18 дана од дана када је ухапшен, односно 4. јануара.

Тај суд ће испитивати испуњеност услова за изручење Харадинаја на основу документације и доказа који су му већ прослеђени и оних који би требало да буду послати до краја ове недеље.

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here