Насловна Политика Нови докази: Како су Америка и Британија шпијунирале Немачку

Нови докази: Како су Америка и Британија шпијунирале Немачку

0
ПОДИЈЕЛИ

Само неколико дана након што је откривено да је НСА спровела економску шпијунажу против Француске, нови Викиликс документи откривају да су америчке и британске владе прислушкуивале и немачке савезнике.Merkel spy

Викиликс jе обjавио два документа — jедан са скраћеним пресретнутим разговорима Mеркелове и вишег помоћника у вези са грчком дужничком кризом и други између британске обавештаjне службе и НСA.

„Данашњи документи доказују да се кампања економске шпијунаже Сједињених Држава протеже у Немачку и кључне европске институције и на питања као што су ЕУ и Централна банка и криза у Грчкој“, наводи се у саопштењу оснивача Викиликса Џулијана Асанжа.

Викиликс jе обjавио листу телефонских броjева високих немачких државних службеника, коjе jе прислушкивала америчка безбедносна агенциjа НСA.

Наведено да jе на новом попису 69 броjева телефона и факсова, коjи припадаjу високим функционерима немачког Mинистарства економиjе и финансиjа.

У новим документима немачки званичници дефинисани су као „високо приоритет ни циљеви“ јер су укључени у „политичке послове“ или „међународна финансијска дешавања“.

Документи такође откривају размере шпијунирања осталих савезника.

Наша данашња публикација показује како Велика Британија помаже САД да шпијунирају савезнике у средишту Европе“, наводи Асанж у саопштењу.

Пресретнута комуникација између канцеларке Меркел и њеног личног асистента, открива њен скептицизам и сумњу у начин решавања грчке кризе.

Mеркелова, наиме, ниjе била сигурна шта би могло спасити Грчку, да ли отпис дугова или нови пакети финансиjске помоћи.

Oна jе страховала да Грчка, чак и ако jоj се део дуга буде опростио, неће моћи да реши своjе проблеме.

Aмеричке таjне службе су годинама прислушкивале немачку канцеларку, а Викиликс jе сада обjавио таjне документе и шта су агенти снимили.

Наjновиjи таjни извештаj ће вероватно изазвати забринутост у Немачкоj, с обзиром да се НСA бавила широким надзирањем свог блиског савезника. Прошле седмице, Викиликс jе обjавио документе коjи показуjу да jе НСA прислушкивала француску владу, што jе изазвало бес у Паризу.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here