Насловна Насловна Новак Ђоковић у полуфиналу Ролан Гароса

Новак Ђоковић у полуфиналу Ролан Гароса

3
ПОДИЈЕЛИ

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић пласирао се у полуфинале Ролан Гароса победом над Томашом Бердихом са 6:3, 7:5, 6:3.

Ђоковић је одиграо можда и најбољи меч на турнира, имао мали број осцилација и успео да посао заврши пре кише, после нешто више од два сата игре.

Падавине су средином трећег сета натерале организаторе да накратко прекину меч, али су исти имали среће због тога што је киша стала неколико минута касније.

Ђоковић је несвесно утицао на одлуку о прекиду јер је сео на клупу после парног гема, после којег није предвиђена пауза. Бердих, који је почео да игра боље него на старту дуела, није био задовољан чињеницом да ће терен остати откривен због стварања блата. „То је бесмислено, превуците покривач“, поновио је Бердих неколико пута, а био је видно нервозан када је сусрет настављен.

Претходно је Србин одиграо фантастичан први сет који је добио уз два направљена брејка, док је у другом показао менталну снагу када је испустио рану предност.

đokovic 2На крају, уписао је 30 винера и 22 неизнуђене грешке, чиме је обезбедио осмо узастопно полуфинале Грен слема, као и шесто везано на Ролан Гаросу.

Бердих је изгубио 24. пут од Новака (има само две победе) и овога пута коштале су га грешке – направио их је 28, док је имао четири директна поена мање.

Победник ће у борби за финале играти са бољим из меча у којем се састају Доминик Тим и Давид Гофан.

Ролан Гарос, други Грен слем сезоне, игра се за наградни фонд од 32 милиона евра и титулу брани Стан Вавринка.

Ток меча

Услови у Паризу веома су тешки за тенис – ветар снажно дува, облачно је и постоји могућност да падне киша. Бердих је дуел отворио својим сервисом и лако стигао до 40:0. Ђоковић је узвратио добром дефанизивом, имао поен за изједначење, али је бекхенд избацио у аут.

Српски играч узвратио је истом мером, а онда је био ред и на Чеха да убедљиво освоји гем у којем сервира. Погодио је винер бекхендом, а на 30:15 је везао два аса и повео 1:2.

Уследио је мирнији период меча у којем није било узбуђења све до резултата 3:3, када је Новак, по први пут у мечу, успевао да прочита сервисе ривала. Почео је винером из форхенда, а онда су му три сјајна ритерна омогућила да буде агресиван и дирекнтним поеном из тог ударца дође до брејка – 4:3.

По први пут од почетка турнира Ђоковић је личио на себе – сигурно је материјализовао брејк, а онда поново укротио снажни сервис Бердиха. Вратио је три ритерна на саму линију, то му је донело надмоћ у поенима, а форхендима је отварао терен. Погодио је две дијагонале тим ударцем, Томаш је послао лоптицу у мрежу за освајање првог сета са 6:3.

Од првог ударца на мечу било је видљиво да је Србин у ритму, а сервис и ритерн су му функционисали фантастично. Поново је без икаквих проблема уписао гем у којем се сервирао, а онда са ’нулом’ одузео сервис ривалу.

Продужио је серију на седам узастопних гемова, улазило му је све што је покушао, па чак и не баш савршени дроп шотови. После добијеног надмудривања на мрежи потврдио је брејк и повео 3:0.

Коначно је Бердих успео да прекине црни низ, а Ђоковић му је помогао двема грешкама из форхенда, у намери да отера ривала далеко од линије. Осми играч света погодио је још један сервис и смањио на 3:1.

Први знаци слабије Новакове игре појавили су се средином другог сета – направио је грешку форхендом, а онда изабрао лоше решење и одиграо слаб дроп шот за 30:30. Ипак, почетни ударац га је послужио, ас и сервис винер за 4:1.

Чешки тенисер се опустио и без потешкоћа добио други гем у сету, а онда сачекао први траљав на сервис ривала. Ђоковићу је потпуно стао сервис, али се није добро ни кретао. Изгубио је два поена, код трећег покушао да одигра несхватљив дроп шот и то је Бердих казнио. Прве две прилике Новак је спасао агресивним и прецизним ударцима, али је код треће форхенд избацио у аут и испустио предност – 4:3.

Играло се „уз сервис“ и сада је Ђоковић морао да прекида серију противника, али је био сигуран и после неколико гемова и одличних скраћених лоптица стигао до 6:5.

Очекивано, притисак је прешао на страну Бердиха који је познат да са истим не уме да се носи. Сервис му је стао, Новак их лако враћао, а онда чекао грешке. Дочекао их и новим брејком повео 2-0 у сетовима – 7:6.

Међутим, када се очекивало да ће додатно појачати, уследио је нови пад у игри српског играча. На старту трећег дела игре Бердих је дошао до 0:30, а онда погодио фантастичну бекхенд паралелу за три везане брејк шансе. Већ код прве је Новак избацио форхенд у аут и претрпео брејк – 0:1.

đokovic 3У тим тренуцима чинило се да играчи који примају сервис лакше освајају гемова, што је Новак потврдио са брзих 0:30. Томаш се извукао добрим сервисима, али је много грешио и Ђоковић је добио брејк шансу. Пропустио је тако што је лаган форхенд послао у мрежу, после чега је љутито бацио рекет. Уследио је винер из ритерна, па поклон Бердиха за рибрејк – 1:1.

Обојица су уписала по још један гем, пре него што се Ђоковић сусрео са првим већим проблемима, упркос томе што је водио 30:15. Опустио се, изгубио два поена и Бердих је имао прилику да му поново одузме сервис. Међутим, убацио је форхенд у мрежу после чега се извервирао и шутнуо рекламу. Изборио се за још једну, али је тада добар сервис омогућио Новаку да погоди форхенд. После тога није било опасности и Ђоковић је повео 3:2.

Србину није функционисао ритерн као у првом делу сусрета, Бердих је имао 40:0 и чинило се да ће лоптице брзо на другу страну. Ипак, два феноменална дроп шота Новака увела су гем у егал, милиметри су га делили од брејк шансе, али ипак није успео – 3:3.

У том тренутку меч је прекинут због кише.

berdihМеђутим, само неколико минута касније киша је стала, играчи су се вратили на терен ’Шатријеа’ и било је очигледно да је Бердих поприлично бесан. Сваки ударац играо је из све снаге, али је погађао права места, посебно ритерном. Ђоковић није могао да му парира, после грешке форхендом било је 15:30 и то је био један од кључних тренутака меча.

Добио је поен грешком ривала, избегао брејк шансе и онда сервисом омогућио лак посао за 4:3.

Као што је могло да се претпостави, било је питање тренутка када ће се игра Чеха „распасти“, а то се десило у осмом гему. Ђоковић је експресно дошао до 0:40, Бердих је прву брејк шансу спасао снажним сервисом, али је већ код друге био непрецизан.

Новак је испустио поен на старту следећег гема, међутим задржао је смиреност и посао завршио после нешто више од два сата игре – 6:3, 7:5, 6:3.

3 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Svaka čast! Valjalo bi da od njegove borbenosti i predanosti svi preuzmemo, a ne da pasivno gledamo njega kako se bori a mi u našim životima tamničimo pod gospodarom.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here