Насловна Мозаик Новац из времена Александра Македонског пронађен у Израелу

Новац из времена Александра Македонског пронађен у Израелу

0
ПОДИЈЕЛИ

Овај проналазак могао би да буде једно од најзначајнијих археолошких открића северног Израела у последњих неколико година. Према речима израелских власти, предстоји дуго истраживање тајни пећине.

stari novac

Управа за старине Израела саопштила је да је на северу те земље пронађен је сеф са кованицама из времена Александра Македонског, преносе израелски медији.

У скровишту су пронађени ретки новчићи, сребрни и бронзани артефакти стари више од две хиљаде година. Драгоцености су пронашли спелеолози у једној од највећих и добро сакривених пећина на северу земље.

Поред кованица, пронађене су и керамичке посуде, а на некима од њих образовали су се минерални пећински украси — сталагмити. Сви пронађени предмети били су сакривени у тканини.

Према извештају израелске управе, овај проналазак могао би да буде једно од најзначајнијих археолошких открића северног Израела у последњих неколико година.

Пре месец дана истраживачи су такође пронашли складиште с драгоценостима у луци древног града Цезареје.

Закон Израела о старинама прописује да сви археолошки артефакти припадају држави. Ако неко не пријави да је пронашао неку древну драгоценост, присвоји је или прода, сматра се да је извршио злочин за који може да буде осуђен и на пет година затвора.

Александар Македонски, или Александар Велики, један је од највећих војсковођа и државника древног света. Империја коју је створио у освајачким походима простирала се од Дунава до Инда и била је највећа држава Старог света.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here