Насловна Политика НОВА: Зачуђени смо ставом Стефановића, Срби у Црној Гори нису мањина

НОВА: Зачуђени смо ставом Стефановића, Срби у Црној Гори нису мањина

0
ПОДИЈЕЛИ

nova-logo

Нова српска демократија саопштила је вечерас да је изненађена ставом предсједника Скупштине Србије Небојше Стефановића који је говорећи о положају Срба у Црној Гори искористио термин српска национална мањина.

Стефановић је агенцији МИНА казао, „до сада ја нисам имао неке конкретније разговоре о положају српске националне мањине као посебно питање“.

Из Нове су подсјетили да Српска напредна странка (СНС) и њен предсједник Александар Вучић, као и предсједник Србије Томислав Николић, “снажно подржавају став Нове и српског народа да Срби у Црној Гори нијесу и не могу бити национална мањина”.

“Зато смо зачуђени данашњом изјавом предсједника Народне скупштине Србије и потпредсједника СНС-а Небојше Стефановића, који можда није добро пренијет, јер не вјерујемо да би саопштио нешто што је супротно политици његове странке”, каже се у реаговању Нове, достављеном агенцији МИНА.

Из Нове су поручили да Срби у Црној Гори никада нијесу били и неће бити национална мањина.

“Ове године славимо 200 година од рођења Петра ИИ Петровића Његоша, највећег Србина из Црне Горе, па је добро да и наше сународнике изван Црне Горе подсјетимо да ми на овом простору његујемо и чувамо његошевску мисао и национални идентитет”, навели су из те партије.

Из Нове сматрају да је теза да су Срби у Црној Гори национална мањина потекла од црногорског режима, чак су, како су навели, у једном времену основали и такозвани савјет српске националне мањине, “а све са намјером да Србе представе гостима у властитој кући, у земљи коју су стварали и за коју су крварили наши преци, и у којој никада нећемо пристати да будемо национална мањина”.

“То све знају и наше колеге из Српске напредне странке, које, као и предсједник Србије Томислав Николић, добро разумију карактер и природу односа српског народа и државе Црне Горе. Српски народ не пристаје да зависи од милостиње или добре воље било којег режимског политичара, па ни Игора Лукшића и Ранка Кривокапића”, казали су из Нове.

Они су навели да упорно инсистирају и траже примјену важећих демократских стандарда и заустављање дискриминације над српским народом и српском језичком заједницом у Црној Гори.

“На добром смо путу да се кроз процес смјене власти у Црној Гори изборимо за апсолутну равноправност грађана и националних заједница, и да кроз примјену максиме ,,Сва права свима“ зауставимо опасни дискриминаторски и асимилаторски пројекат актуелне црногорске власти, која је насилним путем покушала да припаднике српског народа преведе у статус националне мањине и грађане другог реда”, саопштили су из Нове.

Из те партије су казали да вјерују да ће се ускоро овим поводом и узимајући у обзир интерес српског народа у Црној Гори огласити предсједник Скупштине Србије и “подржати темељне принципе српског народа из Црне Горе који представљају основу за опстанак нашег народа на овим просторима.”

“Нова је уложила три године труда да на најважнијим међународним адресама, од Москве, Брисела, Лондона, Берлина до Вашингтона објасни да режимски пројекат претварања српског народа у националну мањину може имати несагледиве последице по будућност односа између двије најбројније националне заједнице у Црној Гори”, подсјетили су из Нове.

Због тога су, како су додали, кроз политику Демократског фронта и промовисали политику српско-црногорског помирења, “по којој ћемо бити равноправни и једнаки, и без покушаја ускраћивања било којег права националним, вјерским и језичким заједницима у Црној Гори”.

1 КОМЕНТАР

 1. 0
  0

  Zašto začuđeni? Sjećate li se izjave Borisa Tadića,, Srbi u Crnoj Gori nisu ugroženi ni u kom smislu riječi“ – oni nemaju predstavu kako se ovdje vlast odnosi pema nama, i neće da znaju, što je najgore!

 2. 0
  0

  Ја нешто нијесам примјетила да је Тома тако срдачан према Србима у Црној Гори, некако је пролетио кад је био у последњој посјети, први српски предсједник који није обишао Цетињски манастир!

 3. 0
  0

  Па зашто Мандић мало није порадио да ови ставови званичне Србије буду другачији. Имао је кад, 20 година!

 4. 0
  0

  Исто мисле Вучић и Николић, исто мислите и ви из НОВЕ, само се фолирате. Сјећате ли се избора 2006. године, када ви је Николић подржао мањински програм ,, МИ ЗА НАС,, —- Зато сад језик за зубе, и не лажите овај народ.

 5. 0
  0

  Osjećaj ugroženosti može biti čisto psihološka kategorija. Jednostavno, neki se ljudi osjećaju ugroženim ne zbog toga što su zaista ugroženi već zbog toga što time opravdavaju svoje komplekse iz djetinjstva. Kako neko može biti nacionalno ugrođen a da mu privatni biznis, u zemlji koja ga ugrožava, cveta uprkos sveopštoj krizi. Manite se psihića. Ne pridajite im previše pažnje jer će te i vi iskriviti svoj um. Ostavite ih stručnim licima koji se time bave. Njima ovakva pisanija neće pomoći ali će odmoći svakom ko im povjeruje.

 6. 0
  0

  Bolje je biti naicnalna manjina,odnos je cistiji,znao bi se neki red .Ovako,lutanje izmejdu manjine i nepriznatog konstituitivnog naroda vodi nas kao narod u provaliju.

 7. 0
  0

  Tomo nije dolazio kao drzavnik iako je ta posjeta okarakterisana kao takva,vec je njegov dobar prijatelj imao neke dugove kod Aca,pa da se to rascicsti, nema potrebae za dolazak i mi znamo rakoju praviti, a dugih razloga nema.

 8. 0
  0

  Vucic i Nikolic su Milovi pijuni zato nemojte da vas cude njihovi potezi, a Dacic je ucijenjen sa Saricem i kofercetom. Oni su ostavili i izdali Srbe na Kosmetu a nece nas.

 9. 0
  0

  Komunjarska posla, prodavaju gu**** gazdama sa zapada. Vlast u BG, PG i pristini je instalirao i finansira NATO.

  Zivjela majka Rusija!

 10. 0
  0

  Gospodo iz Nove imali ste sansu da prilikom izmjene ustava ostvarite to da SRPSKI bude sluzbeni jezik i da simboli naseg naroda postanu i drzavni simboli ali ste zbog tapsanja po ramenu od strane evropskih lesinara i zbog imidza evropejaca odustali od toga.Vidite li sta rade SDP i dukljani,vidite li sta rade drzavni mediji,ovdje je na djelu izuzetno dobro organizovana i kordinirana akcija asimilacije i to putem pritisaka,ucjena,zastrasivanja preko drzavnih institucija,kroz medije,t.z.naucne skupove,falsifikovanje istorije,skole pa cak i sport.Sve je u funkciji ostvarivanja tog cilja.Kazete da smo konstutivni narod.U cemo to gospodo iz Nove.

  • 0
   0

   Посебан промашај је неусловљавање измјена устава рјешавањем идентитетских проблема нашег народа. Слична прилика нам се неће указати.
   Но, није се чудити – „наша“ опозиција одавно више води рачуна о томе шта ће рећи какав европски службеник (јер се, грешни, надају да ће засјести на мјесто г. Ђукановића па да онда они, а не он, буду колонијални намјесници), него шта ће им мислити онај који гласа за њих. Не знам зашто, ваљда имају превише бирача, шта ли већ…
   А што се тиче мањине, конститутивности и сличних ствари, ја пристајем да будем проглашен и лонцем – ако ће тај „лонац“ моћи да буде слободан „лонац“ , и као грађанин – „лонац“ и као Србин – „лонац“.
   Немам никакву психолошку баријеру по том питању и то су приче „трла баба лан…“
   Коначно – нека наша опозиција престане да ме мири са онима са којима се ја нисам ни свађао! Знам да се од тога лијепо живи, али ипак – доста га је било!

 11. 0
  0

  Шта се заносите,верујете бившим Радикалима који су пљунули Шешеља у лице,ето колико их интересују Срби на Косову,продали су их Бриселу и Вашингтону за шаку долара,а и нас ће брзо исто продати,живи били па видели,ево већ су почели, није Стефановић то случајно рекао,та марионета све ради по наређењу Вучића.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here