Насловна Насловна Нова сумњива одлука Фонда за мањине: Незаконито дијеле 350.000 евра

Нова сумњива одлука Фонда за мањине: Незаконито дијеле 350.000 евра

0
ПОДИЈЕЛИ

Fond za manjine

Фонд за мањине Црне Горе расписао је мимо закона нови конкурс за подјелу око 350.000 евра, сматрају у цивилном сектору.

На званичном сајту Фонда за мањине, објављен је други позив за подјелу буџетских средстава.

Према оцјени Грађанске алијансе, ради се о класичном сукобу интереса, јер се у члану два Закона о спречавању сукоба интереса наводи да „Сукоб интереса постоји кад приватни интерес јавног функционера утиче или може утицати на непристрасност јавног функционера у вршењу јавне функције”.

То, како сматрају у овој НВО, јасно наводи на закључак да чланови Управног одбора Фонда, који су предсједници мањинских савјета, себи додјељују новац, јер одбор одлучује о пројектима и огромне суме упућује на рачуне управо савјета.

Предсједник Матице муслиманске Авдул Курпејовић рекао је да све док се не промијени садашњи персонални састав Управног одбора Фонда, док се не промијени начин разматрања и одлучивања о финансирању пројеката, Фонд постоји само формално, јер средствима располажу предсједници мањинских савјета.

И неуставно и незаконито Српски национални савјет, који није мањински, третира као мањински, јер је уписан у евиденцију коју води Министарство по члану 34 Закона о мањинским савјетима, као мањински, да би учествовао у расподјели средстава Фонда. За министра Министарства за људска и мањинска права није неуставно то што је упутио јавни позив, и објавио га у Службеном листу, Србима Црне Горе да оснују мањински савјет“, каже Курпејовић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here