Насловна Мозаик Нова револуционарна капсула: Спас за милионе дијабетичара (ВИДЕО)

Нова револуционарна капсула: Спас за милионе дијабетичара (ВИДЕО)

Ријеч је о "хај-тек" паметној пилули, са интегрисаном иглицом, названом SOMA

0
kapsula, dijabetes
Револуција у лијечењу дијабетеса; илустарција: Б92

Стотине милиона људи широм свијета болује од дијабетеса. Њихов организам не може да произведе инсулин или да га прерађује како треба, због чега редовно морају да га уносе путем инјекција.

Научници са Масачусетског института за технологију (MIT), можда, имају рјешење које би у будућности могло то да промијени. Ријеч је о „хај-тек“ паметној пилули, са интегрисаном иглицом, названом SOMA (енгл. Self-orienting millimeter-scale applicator), која периодично излучује инсулин у самом желуцу, пише Futurism.

„Надамо се да ће ова нова врста капсуле једног дана помоћи дијабетичарима, а можда и другим обољелима људима, којима је потребна терапија која се сада искључиво даје путем ињекција или инфузијом“, истиче професор MIT-а и аутор студије Роберт Лангер.

Закривљеност љуске пилуле омогућава јој то да увијек може да стоји усправно. А то је важно због тога што капсула мора да одржава стални контакт са слузокожом желуца, преноси Б92.

Као инспирација за закривљени облик капсуле послужио је оклоп афричке пјегаве корњаче, који тој животињи омогућава да се усправи и врати у првобитни положај како год да се преврне.

У пилули се налази иста врста инсулина који се дијабетичарима даје путем инјекција, с том разликом што је овај у пилули компримован. Потребан је један сат да се садржај инсулина у потпуности излучи. Пилула тада сама проналази свој пут кроз пробавни тракт.

Истаживачи са MIT-а су, до сада, са успјехом на свињама тестирали способност пилуле да испушта инсулин.

Научници сматрају да ће, када се усаврши, ова пилула остваривати револуционарне резултате у лијечењу дијабетеса широм свијета.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here