Насловна Друштво Нова оптужница против Живка Будимира због помиловања

Нова оптужница против Живка Будимира због помиловања

0
ПОДИЈЕЛИ

Кантонално тужилаштво Сарајево подигло је оптужницу против Живка Будимира, још актуелног предсjедника Федерације БиХ и још пет особа, због примања мита за незаконита помиловања.

bih_660x330

Они се терете за кривична дјела злоупотребе службеног положаја или овлашћења, примања и давања поклона или других облика користи и противзаконито посредовање, потврдио је за „Дневни аваз“ портпарол Тужилаштва Алем Хамзић.

Оптужница је прослијеђена Општинском суду Сарајево на потврђивање.

Поред Будимира, оптужницом су обухваћени његов савјетник Петар Баришић, Сауд Кулосман, помоћник министра правде ФБиХ Хидајет Халиловић, затим Жељко Асић и Армин Куловац.

Предсједник ФБиХ се терети да је са другим осумњиченима, самоиницијативно или након интервенција различитих особа, међу којима и оних из политичког живота као и из криминалног миљеа, злоупотријебио предсједнички положај и овлашћења и на незаконит начин давао помиловања, ослобађања од казни затвора и брисања из кривичне евиденције за особе осуђене на различите затворске казне.

Међу помилованим осуђеницима биле су и особе које су вишеструки повратници у извршењу кривичних дјела, особе које нису имале позитивно мишљење надлежних институција за помиловање, као и оне чије је пуштање на слободу у великој мјери изазвало угрожавање сигурности грађана.

Овај предмет првобитно је водило Тужилаштво БиХ, након чега је он пребачен на кантонални ниво.

Новом оптужницом, за разлику од оне које је подигло Тужилаштво БиХ, није обухваћен федерални министар правде Зоран Микулић.

Како је рекао портпарол Хамзић, Тужилаштво КС у овом предмету планира да саслуша 58 свједока, међу којима три вјештака, и да презентира око 400 материјалних доказа путем којих ће се, како каже, доказати кривица оптужених.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here