Насловна Поглед Нова година Великог рата

Нова година Великог рата

ПОДИЈЕЛИ

Ukraine

Рат је почео. Пријети да буде већи од Великог и суровији од претходног. Пројектован да исцрпи и распарча Русију, засад тутњи само по берзанским индексима. Тек што су локални амерички лобисти утишали ступидну, интелектуално увредљиву кампању о постављању ракетног штита у Европи због могућих удара из Ирана и Сјеверне Кореје, Америка улази у другу фазу директне, оперативне припреме за рат. Гргоље амерички тенкови по Балтику, довлачи се ратна флота, Бридлав најављује нове базе за “брза дејства” на самој граници Русије

Злочиначки НАТО инжењеринг убрзава и појачава стравичну спиралу смрти у Украјини. Немоћна Европа безвољно копа ровове за амерички рат. Јасно је Европљанима да су ти ровови заправо њихови гробови, али су без снаге да се одупру. Јенкији цртају мапе и припремају ратне кредитне аранжмане за европске колоније. Зашто, чему све то? Па, чули смо, “није фер” да Русија има толику територију, концентрацију ресурса и недопустиву праксу сувереног доношења одлука. Људи се често питају: Како је могуће водити рат против Русије, а да то не изазове свеопште уништење?

Изгледа да су сиве групе свјетске моћи, одлијепљене од реалности и у фанатичној жељи за апсолутном доминацијом, ушле у неке езотерично-декадентне магле у којима напипавају коте “вишег смисла”, недостижне смртницима.

 Ukrajinski tenk unisten

Чини се да су ти напумпани жреци новог поретка ”прерасли” рационалне оквире свог и општечовјечанског постојања, те да њих не тишти аргумент о потпуном, нуклеарном уништењу свијета. Напротив! Како је то могуће, чему се онда надају? Имају ли неко “прелазно рјешење”, неки добро утврђен и опремљен банкарски бункер док не мине претпостављени смртоносни талас? Или је за ту, досад невиђену концентрацију моћи, за те размажене монструме, нуклеарна катаклизма пуко испуњење ”вишег смисла”? Шта ако, у свом сатанистичком извитоперењу, вјерују да су баш они одабрани да изврше ново, ”библијско” чишћење? Да су “изабрани”, да отворе ”Божја врата” масовног, планетарног самоубиства јер, на примјер, ”world was due to be wiped clean by its alien founders” (Калифорнија, 1997. године)?

И у предвечерје Великог рата, догађаји су се некаколијено, тихо низали у нит која је на крају завршила у грмећем котлу опште катастрофе. Судећи по основним тоновима тадашње штампе, није било јасних назнака да се у позадини спрема општи рат. И данас, као и тада, влада мишљење да ”нико није толико луд”… А бојим се да јесте.

Ukrajina-nacisti

Можда је обарање малезијског авиона требало да послужи као окидач за следећу фазу рата. Међутим, након што су неки, а прије свега руски, медији објавили врло убједљиву контрааргументацију, водећи медијски пси рата су се рјечито ућутали. Значи, план је архивиран. Полако, трагедија клизи у заборав, као што се заборавило и на оних 50 несретника које су украјински нацисти запалили у Одеси.

Биће ово тешка година. За свијет уопште, а поготово за нас. Ова земља нема снаге да преживи било какав озбиљнији изазов. Систем је потпуно труо, без имунитета, празан. Народ је гладан, исцрпљен и болестан. Дуговјечне, подгојене фигуре режима балаве по микрофонима. Тргују народном несрећом, обијесно се ваљају у баханалијама, а одмарају и лијече у иностранству.

Milo i Aco Djukanovic

У истој овој рубрици, у децембру 2013. године, најавио сам одлазак у конзуле локалног подгоричког шерифа. За разлику од локалног, велики шериф, феудални господар бренда “Црна Гора”, нема тај луксуз да заврши политичку каријеру. Нема чак ни ону санадерску “привилегију” да оконча у затвору, јер нема никог ко може да му заштити све оно што остаје ван затвора. Јасно је Ђукановићу да његову физичку сигурност, као и оно што му је породица “скућила” у овом транзиционом руднику може да одбрани само одан полицијски апарат приватне државе. Врло је сложена садашња Ђукановићева политичка и животна једначина.

Под очигледним притиском мафијашких дугова и оног што се питомо покрива фразом “међународне обавезе”, он има само једно “одрживо” рјешење: неограничену власт. С друге стране, Американци као дугогодишњи чувари Ђукановићевог режима, наочиглед његове УДБЕ тренирају “Б” политички тим ако би он “случајно” пао са власти. Е сад, то што тим “Б,” опет по америчким упуствима и рецептури жестоко гађа Ђукановића натему криминала и корупције и широм отвара врата тој “случајности” је типично амерички, цинично-технократски приступ.

Milo Djukanovic-Luksic- Rocen

Јенкији у овом тренутку (п)одржавају и Ђукановића и тим “Б” и поручују им: Борите се за своје позиције, будите “позитивна” конкуренција, јер дијелите исте НАТО “вриједности” и циљеве. Смајли. Ђукановић је у тој монструозној НАТО игри прилично инертан, без заноса и енергије за разлику од „Б” тима који се и пали и ради на мјешавину новца и искрене мржње. Стога, Ђукановић мора хитно да пронађе крупан разлог да искочи из тог круга прије него што се исти затвори, а он тамо остане закључан и небитан. А да покуша да ресетује односе са Русима? Свакако, потребан му је неки озбиљан политички земљотрес како би развалио тај самостезајући амерички круг и у “ветар га расуо”. Неки крупан инцидент како би у фигуративном, а зашто не и у практичном смислу увео полицијски час? Јер, тишина у његовим годинама прија. Нема приче о платама, пензијама, социјали, о неријешеним убиствима, корупцији, криминалу… Живи се на тачкице и између њих које он сам доцртава. Или брише. А у међувремену, можда се и Руси ”сете”.

Досадашње историјске статистике показују високу корелацију између свјетских ратова и промјене власти у Црној Гори. Тачније, промјена власти се овдје дешавала искључиво након свјетских ратова. Па, чему да се надамо?

Аутор текста је предсједник Извршног одбора Матице српске и професор на ПМФ-у Владимир Божовић.

15 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  „Ђукановић је у тој монструозној НАТО игри прилично инертан, без заноса и енергије. за разлику од „Б” тима који се и пали и ради на мјешавину новца и искрене мржње. Стога, Ђукановић мора хитно да пронађе крупан разлог да искочи из тог круга прије него што се исти затвори, а он тамо остане закључан и небитан. А да покуша да ресетује односе са Русима? Свакако, потребан му је неки озбиљан политички земљотрес како би развалио тај самостезајући амерички круг и у “ветар га расуо”.“

  Изванредно!

 2. 0
  0

  Autor se izgleda oprijedijelio za veliki rat – ne bi li doslo do nove Podgoricke skupstine? Samo neka se nada.

  Cudo da ovako „obrazovani i informisani“ autor ne zna da se intezivno odvijaju razgovori izmedju USA i Rusije (tajni i na najvisem nivou – Kisinger je izvucen iz penzije). Mislim da ni jedna ni druga strana ne zele konflikt, tako da se nadam da ce naci prostora za obostrano zadovoljavajuci dogovor. To bi, naravno, ovog autora duboko razalostilo – jer ne bi bilo velikog rata. I CG ne bi nestala.

  • 0
   0

   „PODGORICKA SKUPSTIONA“-NOVA ce biti siguro jer nam TRZISTE TREBA iskreno otvoreno ovo sa EU samo da kupujemo NJIHOVE PROIZVODE mi njima TREBAMO nema tu nikakvog otvorenog TRZISTA kada oni BLOKIRAJU CARINAMA I SERTIFIKATIMA RUSKU ROBU KINESKU TURSKU BRAZILA INDIJE,Irana a upravo TE ROBE SU PRISTUPACNE NASOJ SREDNJOJ KLASI zato NE u EU ,

   DRUGO:

   Da se poniste AKTI SKUPSTINE IZ 1918 .gofine mi SRBI jesmo za to sto ste STOPIRALI tu inicijativu LIBERALA ????????????????????????????

  • 0
   0

   KISINDZER je rekao UKRAJINA i sve druge zemlje STOP U NATO – da ostanu NEOVISNE-a na drugu stranu velika RADA donela odluku da mogu u NATO -pa zar mislis da ce UKRAJINA I DONBAS ostati sve to U RANICAMA UKRAJINE da ce to RUSIJA DOZVOLITI da NATO RAKETE budu na granicu RUSIJE i da za4.minuta mogu dovatiti MOSKVU , pa lepo znas da AMERIKA nije dozvolila RUSIJI (kriza u zaliv SVINJA) da na KUBU postavi rakete jer su VASINGTON dovacale za 5,minuta itd,, DOBRO JE TE KISINDZER ziv da ljudi zive po , 200 -300 godina mozda RATOVA nebi ni bilo,

  • 0
   0

   Тајни договори за које зна неки Данило Стојановић? 🙂 Овом Стојановићу, острашћени шовинизам којим се углавном овдје представио испаде мањи проблем од глупости којом почесто „засија“. А ово што је рекао је засљепљујуће. Можете мислити степен оптерећености овог типичног дукљанског медиокритета кад у и овом тексту њега дрма Подгоричка скупштина. Него, да му откријемо још једну тајну из „тајних“ преговора. Кисинџер је тражио од Лаврова да се Албанији да што је њено, природно, етничко, ту до винограда на Ћемовском, а да се са остатком, након нове Подгоричке скупштине уради очекивано – да се дефинише 17. изборна јединица у саставу Србије. Република Српска да буде 14, 15 и 16. Ето, надамо се да неће бити рата, да ће се све то мирно и природно ријешити.

  • 0
   0

   Ti mora da si Kisindzer licno pa znas da se vode tajni razgovori kao i sadrzinu razgovora pa se nadas da ce naci dogovor.
   Nece naci dogovor doci ce do rata, a sta ce biti sa CG to Bog zna.

 3. 0
  0

  а виђу ти њега ем се у религију разумије ,што не чуди ,него и геополитику бистри,е неће нестат Црна Гора Дашо(извини немам оно меко ш),него Мнтенегро,а која ће то бити штета.Немој приганице на маст спремат кад у уторак кренете налагати дрва Дашо!

 4. 0
  0

  I dalje stojim da je MONARHIJA spas ne samo za IDENTITET KONSTRUTIVNOG NARODA CRNOGORSKOG vec i ocuvanje ISTORIJE JEZIKA PISMA CRKVE kao i DMOKRATIJE .

  I SVE CU RADITI da PETROVICA DINASTIJU DOVEDEMO NA VLASTI !

  Ako neko ima KONTRA ARGUMENTE neka ih da na IZVOLTE ali da nas KRALJ ima ipak neka OVLASCENJA a ne kao CAR JAPANA ILI SVECKE DEKORATIVU da bar ima da se PITA KOLIKO ENGLESKA KRALJICA a svi isto znamo da se ona ne pita NISTA!

  neka zivi nas PRESTOLONASLEDNIK njegovo VISOCANSTVO princ NIKOLA PETROVIC NJEGOS !

  • 0
   0

   ………….ali da nas KRALJ ima ipak neka OVLASCENJA …

   Bar koliko nas FILIP nejaki itd….

   ZAR NE ??

 5. 0
  0

  Којем се царству привољети?

  CARSTVU DINASTIJE PETROVIC–MONARHIJA!

  ALI TI JE PONUDJENO pa ti BIRAJ,

  AUSTROUGARSKO,

  NEOKOMUNISTICKO-REPUBLIKA

  ili DINASTIJA PETROVIC ?

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here