Насловна Поглед Нова бахатост НАТО пакта, милијарду долара за штаб у Бриселу

Нова бахатост НАТО пакта, милијарду долара за штаб у Бриселу

0
ПОДИЈЕЛИ

new nato head

У јеку свјетске економске кризе, када се многе земље самог ,,Запада“ носе са проблемом високе стопе пореза, назапослености, банкарских превирања, Нато алијанса се одлучила за изградњу новог штаба у Бриселу, који ће да кошта невјероватних милијарду долара.

Како статут алијансе налаже, све земље чланице мораће да учествују у финансирању изградње и отуд и незадовољство међу њима самим. Наиме услијед кризе, и ,,кресања“ буџета, многе Владе су се управо одлучиле, да се највише смањи војни буџет. Зато многи сматрају изградњу новог штаба, у најмању руку екстравагантном.

Нови штаб је већ 80 одсто завршен, чиниће га осам закривљених крила који се спајају са централним простором, гдје ће да се налази импозантни улаз висок 32 метра. Осмоспратна зграда ће имати толико непробојног стакла, да би могла да покрије десет фудбалских терена. Очекује се да више од 4000 дипломата и службеника пређе у нову зграду већ у 2016. години.

И поред најаве да ће се  до краја 2014. године  већи дио трупа НАТО-а повући из Афганистана, овакав капитални пројекат по импресивној цијени, говори о томе да НАТО пакт вјероватно планира и у будућности интензивне активности „афганистанског“ садржаја. Гдје и како, показаће вриејем пред нама.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here