Насловна Друштво Норберт Ламерт: Немачка починила геноцид у Намибији

Норберт Ламерт: Немачка починила геноцид у Намибији

0
ПОДИЈЕЛИ

Председник Доњег дома немачког парламента је рекао да је војска царске Немачке систематски побила староседеоце из племена Хереро и Нама на теторији данашње Намибије.

Labert

„Имајући у виду садашње међународно право, сузбијање устанка племена Хереро је био геноцид“, навео је Ламерт поводом 100 година од завршетка немачке колонијалне управе у Намибији, која је трајала од 1884. до 1915.

По његовим речима, Немачка је у Намибији водила расистички рат.

„Било је неколико десетина хиљада убијених из племена Хереро и Нама и то не само у сукобима, већ од болести и глади“, рекао је Ламерт и додао да су многи умрли у концентрационим логорима од принудног рада.

Поводом годишњице, многе немачке невладине организације и опозиционе партије, затражиле су од немачких власти да признају геноцид у тој афричкој земљи.

Племе Хереро је 1904. године подигло устанак против сурове немачке окупације ондашње „Југозападне Африке“, а Немачка је у пустињу Намиб послала генерала Лотара фон Троту, већ познатог по суровим обрачунима с побуњеницима у немачким колонијама у Азији и на истоку Африке.

Он је у Намибији наредио да се истребе сви домороци, те су немачке колонијалне Шуц-трупе у кланац код Вартемберга на улазу у пустињу Намиб сатерале више од 60.000 људи и отровали изворе воде.

Потоњи помор у пустињи Намиб данашња историографија, сматра – првим геноцидом у 20. веку. Више од три четвртине становништва народа Хереро побиле су немачке снаге 11. августа 1904. године, а 15.000 одведено је у пустињу и остављено да умре од глади.

Јужна Африка преузела је власт над тим подручјем 1915. године.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here