Насловна Поглед Ноам Чомски: Није било протеста 1999. када је убијено 16 новинара у...

Ноам Чомски: Није било протеста 1999. када је убијено 16 новинара у згради РТС-а

1
ПОДИЈЕЛИ

Амерички професор Ноам Чомски упоредио је терористички напад на француски сатирични недељник „Шарли ебдо“ с бомбардовањем РТС 1999. године, приметивши да напад НАТО на српску телевизију није изазвао масовне протесте у свету нити згражање јавности.

noam

Чувени светски антиглобалиста је, у коментару за телевизију Си-Ен-Ен, подсетио како је дописник „Њујорк тајмса“ Стивен Ерлангер описао поприште напада у Паризу: „Невероватно је подсећало на оно с поломљеним стаклом, порушеним зидовима, сломљеним намештајем, изгорелом фарбом, уз емоционално разарање“.

Та реченица, наводи Чомски, није из јануара 2015, већ из Ерлангеровог извештаја о бомбардовању РТС 24. априла 1999. године, у којем је убијено 16 новинара и који је привукао далеко мање пажње.

„НАТО и амерички званичници бранили су тај напад као напор да се подрије режим председника Југославије Слободана Милошевића“, пренео је Ерлангер.

Портпарол Пентагона Кенет Бејкон рекао је у Вашингтону, како наводи Чомски, да је „српска телевизија део Милошевићеве убилачке машинерије исто као и војска“, што ју је, према том тумачењу, чинило легитимном метом напада.

Чомски напомиње да поводом ваздушног удара на РТС није било протеста нити израза згражавања, није било парола „Ми смо РТС“ нити истраге о коренима напада у хришћанској култури и историји.

„Напротив, напад на новинаре је поздрављен. Истакнути амерички дипломата Ричард Холбрук, тадашњи изасланик за Југославију, описао је напад на РТС као ‘изузетно значајан и позитиван развој’, са чим су се и други сложили“, пише Чомски.

Професор Масачусетског института за технологију наводи да је због тог напада НАТО кажњена само једна особа – Драгољуб Милановић, тадашњи директор телевизије, који је осуђен на 10 година затвора због тога што није евакуисао зграду, а да је Хашки трибунал закључио да напад није био злочин, упркос цивилним жртвама.

„Њихови злочини против нас“, закључује Чомски, нису исто што и „наши злочини против њих, пошто потоњи нису злочини већ племенита одбрана највиших вредности, понекад с ненамерним пропустима“.

 

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Čomski, sjajan, briljantan, elokventan, „ubitačno“ istinoljubiv i pravedan, ne znam samo što će za njega reći ovi ovdašnji apologeti neoliberalizma, vjerovatno da nije „obaviješten“, treba slušati „CNN“, „BBC“, „Deutsche welle“, „Al – Džaziru“, „Glas Amerike“, „Slobodnu Evropu“ i ostale medijske trabante multinacionalnih kompanija i globalističkih kasapina koji svjesno projektuju krize i ratove širom svijeta!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here